Η ιταλική προεδρία της Δημοκρατίας έκανε γνωστό ότι ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θα συναντηθεί στις πέντε και μισή το απόγευμα, ώρα Ιταλίας, με τους εκπροσώπους των Πέντε Αστέρων και στις έξι με εκείνους της Λέγκα.
Αν όλα ακολουθήσουν τις μέχρι τώρα προβλέψεις, τα δυο κόμματα θα παρουσιάσουν στον ιταλό πρόεδρο την σύνθεση της νέας τους κυβέρνησης και ο Ματαρέλα αναμένεται να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Πάντως σύμφωνα με την Corriere della Sera τις περισσότερες πιθανότητες για επόμενος πρωθυπουργός συγκεντρώνει ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και στο Luiss της Ρώμης, Τζουζέπε Κόντε. Γενικότερα, ο Τζουζέπε Κόντε του Κινήματος Πέντε Αστέρων προβάλλεται ευρέως από τον ιταλικό Τύπο για τη θέση του πρωθυπουργού της Ιταλίας.
Πενήντα τεσσάρων ετών, καταγόμενος από την Απουλία της Κάτω Ιταλίας, χωρισμένος και πατέρας ενός αγοριού δέκα ετών, ο Κόντε είναι καθηγητής Νομικής στη Φλωρεντία και διατηρεί γνωστό δικηγορικό γραφείο στην Ρώμη. Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, συνέγραψε το πρόγραμμα των Πέντε Αστέρων για τον τομέα της δικαιοσύνης και ο Λουίτζι Ντι Μάιο τον είχε επιλέξει -την παραμονή των εκλογών της 4ης Μαρτίου- ως μελλοντικό υπουργό Δημόσιας Διοίκησης στην κυβερνητική ομάδα που πρότεινε το κίνημά του.
Ο Κόντε έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Βιέννη, στο Παρίσι (Σορβόνη) και στη Νέα Υόρκη. Τους τελευταίους μήνες έχει υπογραμμίσει με έμφαση ότι στην Ιταλία πρέπει να καταργηθούν εκατοντάδες άχρηστοι νόμοι και να ενισχυθεί η καταπολέμηση της διαφθοράς, μια από τις κύριες πληγές του κρατικού μηχανισμού. Τάσσεται, επίσης, υπέρ της αναθεώρησης της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος, η οποία ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι.
Πριν συμπορευθεί με το κίνημα Πέντε Αστέρων, ο Κόντε, όπως τονίζουν πολλοί ιταλοί σχολιαστές (και φέρεται να δήλωσε και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι), είχε φιλική σχέση με την πρώην υπουργό υπεύθυνη για τις θεσμικές αλλαγές Μαρία Έλενα Μπόσκι, ένα από τα ισχυρότερα ονόματα της ιταλικής κεντροαριστεράς.
Η κύρια άποψή του Κόντε όμως είναι ότι «αποδεικνύεται χρήσιμο να κρίνουμε μια πολιτική δύναμη βάσει των θέσεών της για τα κύρια δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες» και «ανάλογα με την ικανότητά της να επεξεργάζεται προγράμματα τα οποία αποδεικνύονται χρήσιμα για τους πολίτες».
Πάντως, σύμφωνα με την Corriere della Sera, ο ιταλός πρόεδρος φέρεται να έχει εκφράσει την προτίμησή του να αναλάβει την πρωθυπουργία ένα πρόσωπο με πολιτική εμπειρία.
Στο μεταξύ, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε χθες ότι «έκλεισε η συμφωνία για την κυβερνητική ομάδα και το όνομα του πρωθυπουργού», και ότι δεν θα γίνει πρωθυπουργός «ούτε ο ίδιος, ούτε και ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο».
Σαλβίνι και Ντι Μάιο συναντήθηκαν και πάλι στη Ρώμη για να καθορίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας. «Το όνομα του πρωθυπουργού είναι ισορροπημένο και ικανοποιεί όλους», τόνισε ο Σαλβίνι, χωρίς όμως να το αποκαλύψει.
Ο γραμματέας της Λέγκα απάντησε μέσω Twitter και στον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος είχε τονίσει ότι «αν η νέα ιταλική κυβέρνηση δεν σεβαστεί τις υποχρεώσεις της για το έλλειμμα, το χρέος και τις τράπεζες, θα κινδυνεύσει η χρηματοοικονομική σταθερότητα ολόκληρης της Ευρωζώνης».
«Είναι μια ακόμη απαράδεκτη παρέμβαση. Δεν ζήτησα ψήφους και εμπιστοσύνη για να συνεχίσω να ακολουθώ την οδό της φτώχειας, της επισφαλούς εργασίας και της μετανάστευσης. Πρώτα οι Ιταλοί!», έγραψε ο Σαλβίνι στο Twitter.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: APImages