Μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και εξαγγελίες για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, περιλαμβάνονται στην σημερινή ομιλία Μητσοτάκη στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
Στην πράξη ο πρωθυπουργός πρόκειται να παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες με έμφαση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, της ύφεσης αλλά και για τα ελληνοτουρκικά.
Στο σκέλος της οικονομίας, αιχμή του δόρατος θα είναι η μείωση κατά περίπου 50% της εισφοράς αλληλεγγύης, που αφορά 2,3 εκατ. φορολογούμενους. Το μέτρο θα κοστίσει 600 εκατ. ευρώ. Η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί είτε το 2022, είτε το 2023, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και των δημοσιονομικών αντοχών. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα είναι οι πρώτοι που θα δουν τη μείωση της εισφοράς μέσω της παρακράτησης φόρου στις μηνιαίες αποδοχές τους. Για τους υπόλοιπους φορολογουμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, εισοδηματίες κ.λπ.) η μείωση θα φανεί στα εκκαθαριστικά των δηλώσεων του 2022.
Σήμερα η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και επιβάλλεται με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα. Παράλληλα, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει πάρει το πράσινο φως από τους ευρωπαίους εταίρους και για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Εκτός από το οικονομικό σκέλος των εξαγγελιών, βασικό ζητούμενο της ομιλίας Μητσοτάκη θα αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας και τα ελληνοτουρκικά. Στην λογική αυτή θα κινηθεί σε τρεις κατευθύνσεις:
-Η πρώτη αφορά στα εξοπλιστικά, όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις
-Η δεύτερη αφορά στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό
-Η τρίτη αφορά στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Παράλληλα ο Κυρ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο γενικότερο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης και στα σημαντικότερα νομοθετήματα για την από εδώ και πέρα περίοδο.