Ανησυχητικά στοιχεία για την οξεία ηπατίτιδα περιλαμβάνει η τελευταία επικαιροποιημένη αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με την οποία 33 χώρες σε όλο τον πλανήτη έχουν καταγράψει 600 τεκμηριωμένα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, ενώ υπάρχουν ακόμα 50 κρούσματα που θεωρούνται πιθανά έως και την 26η Μαΐου 2022. Όλα εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστης αιτιολογίας, ενώ στα πιο πρόσφατα περιστατικά η κλινική εικόνα των μικρών ασθενών είναι βαρύτερη σε σύγκριση με τα πρώτα περιστατικά που είχαν αναφερθεί, χωρίς ωστόσο να υπάρχει διαθέσιμη αιτιολογία ούτε για αυτή την ανησυχητική διαπίστωση.
Από τα συνολικά 650 κρούσματα οξείας ηπατίτιδας (επιβεβαιωμένα και ύποπτα), 38 παιδιά χρειάστηκε να υποβληθούν σε μεταμόσχευση ήπατος και καταγράφηκαν εννέα θάνατοι. Επίσης υπάρχουν άλλα 99 περιστατικά -πέραν των 650- έχουν κατηγοριοποιηθεί ως κρούσματα για διερεύνηση και ταξινόμηση, από τον ΠΟΥ.
Η πλειονότητα των περιστατικών, το 58% (374 κρούσματα) έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη, με το 34% (222 κρούσματα) να αφορούν ασθενείς της Μ. Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Άλλα 240 κρούσματα έχουνε καταγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Λατινική Αμερική ενώ στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού έχουν καταγραφεί 34 κρούσματα, στην Ασία 14 κρούσματα και στην ανατολική Μεσόγειο αλλά πέντε κρούσματα. Τα περιστατικά προς ταξινόμηση είναι εκείνα στα οποία αναμένονται τα αποτελέσματα για μόλυνση από τους ιούς της ηπατίτιδας Α-Ε και στο μεταξύ πληρούνται άλλα κριτήρια.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ECDC και την έκθεση επιτήρησης από το περιφερειακό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 75,4% των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας έχει καταγραφεί σε παιδιά μικρότερης ηλικίας των πέντε ετών. Από τα 156 περιστατικά για τα οποία υπάρχει πληροφόρηση για εισαγωγή στο νοσοκομείο και νοσηλεία, το 14,1% δηλαδή 22 παιδιά χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Από τα 117 περιστατικά για τα οποία δόθηκαν στοιχεία, τα 14 (το 12%) υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Συνολικά 181 περιστατικά εξετάστηκαν για αδενοϊό κάθε τύπου, εκ των οποίων τα 110 περιστατικά (το 60,8%) βγήκαν θετικά. Επίσης από 188 περιστατικά τα οποία εξετάστηκαν με μοριακό έλεγχο για τον κορονοϊό, το 12,2% βγήκε θετικό.
Από 63 περιστατικά για τα οποία υπήρξαν στοιχεία για τον covid εμβολιασμό, τα 53 περιστατικά δηλαδή ποσοστό 84,1% δεν ήταν εμβολιασμένα - κάτι αναμενόμενο καθώς πρόκειται για παιδιά πολύ μικρής ηλικίας. Γενικά μέχρι στιγμής μετάδοση της οξείας ηπατίτιδας στον κύκλο του παιδιού που νοσεί δεν έχει επιβεβαιωθεί σε γενικευμένο βαθμό, ωστόσο σε δύο περιπτώσεις στη Σκωτία και στην Ολλανδία υπάρχουν ενδείξεις ότι δύο κρούσματα σε κάθε μία από τις δύο χώρες σχετίζονται μεταξύ τους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι επιστήμονες κατέγραψαν μία αυξημένη δραστηριότητα στον αδενοϊό ο οποίος κυκλοφορεί ταυτόχρονα με τον κορονοϊό ωστόσο μέχρι στιγμής ο ρόλος αυτών των ιών στην παθογένεση της οξείας ηπατίτιδας δεν είναι ξεκάθαρος
Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε εξέλιξη μία έρευνα για τη συχνότητα της ανίχνευσης του αδενοϊού σε ασθενείς με οξεία ηπατίτιδα που χρειάζονται νοσηλεία σε σχέση με τους νοσηλεύονται για άλλους λόγους. Με βάση όλα αυτά τα στοιχεία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρίνει ότι το επίπεδο συναγερμού δεν είναι ούτε χαμηλό, ούτε υψηλό, αλλά μεσαίο. Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι πως παραμένει η λοίμωξη άγνωστης αιτιολογίας. Οι επιστήμονες του ΠΟΥ πάντως επισημαίνουν ότι παρότι δεν υπάρχουν αναφορές για μολύνσεις που σχετίζονται μεταξύ τους στα συστήματα υγείας, η πιθανότητα μετάδοσης της οξείας ηπατίτιδας από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς υπάρχουν μεμονωμένες αναφορές για επιδημιολογικώς σχετιζόμενα περιστατικά.
Τα περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο εκεί όπου στο 75% των περιστατικών βρέθηκε αδενοϊός, με την πλειονότητα των περιστατικών αφορά τον αδενοϊό τύπου 41. Μια ακόμα ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί αυτός δημιουργεί για πρώτη φορά τόσο βαριά κλινική εικόνα σε υγιή παιδιά-κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά στο παρελθόν. Επίσης, παραμένουν οι προβληματισμοί σχετικά με τις χώρες, που μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφέρει κανένα τέτοιο περιστατικό παρότι οι επιστήμονες θεωρούν ότι ακριβώς επειδή η κλινική εικόνα των παιδιών με οξεία ηπατίτιδα είναι βαριά, είναι δύσκολο να διαφύγει της προσοχής.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΠΟΥ, πιθανό κρούσμα οξείας ηπατίτιδας είναι αυτό που αφορά παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, τα οποία βρίσκονται αρνητικά στους ιούς της ηπατίτιδας Α-Ε, με τιμή για τις τρανσαμινάσες ορού μεγαλύτερη από 500IU/L.