Με τον κορονοϊό να καταγράφει ξανά κορυφώσεις σε κρούσματα και τις εισαγωγές ασθενών να έχουν υπερδιπλασιαστεί ξεπερνώντας τις 200 την ημέρα -αλλά τους σκληρούς δείκτες δηλαδή διασωληνωμένοι ασθενείς και θάνατοι να παραμένουν ευτυχώς προς ώρας σε ύφεση- η οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας στα παιδιά εξακολουθεί να εξαπλώνεται, συντηρώντας την βαθιά ανησυχία των ειδικών και των γονιών, καθώς ένα μικρό αλλά υπολογίσιμο ποσοστό παιδιών υφίσταται τέτοιου βαθμού ηπατική βλάβη που χρειάζεται μεταμόσχευση ήπατος κι ένα ακόμα πιο μικρό αλλά και πάλι πολύ υπολογίσιμο ποσοστό ασθενών χάνει τη μάχη, με όλους να συνυπογράφουν πως όταν μιλάμε για απώλεια παιδιών, ο θάνατος έχει μεγαλύτερη βαρύτητα.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έως την 22η Ιουνίου είχαν καταγραφεί 920 ύποπτα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, σε σύνολο 33 χωρών. Από την προηγούμενη έκθεση του ΠΟΥ η οποία είχε δημοσιευτεί την 27η Μαϊου, 270 επιπλέον περιστατικά προστέθηκαν στην μακριά λίστα, ενώ καταγράφηκαν για πρώτη φορά περιστατικά σε 4 νέες χώρες.
Από τα 920 πιθανά κρούσματα, τα 45 παιδιά (ποσοστό 5%) χρειάστηκε να υποβληθούν σε μεταμόσχευση ήπατος, κι έχουν αναφερθεί 18 θάνατοι στον ΠΟΥ, δηλαδή έχει αποβιώσει το 2% των μικρών ασθενών. Τα μισά από τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Ευρώπη εκεί όπου συγκεκριμένα 20 χώρες έχουν αναφέρει στον ΠΟΥ 460 περιστατικά. Από αυτά, τα 267 περιστατικά προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο κι αντιστοιχούν στο 29% των συνολικών κρουσμάτων, παγκοσμίως. Άλλα 305 περιστατικά προέρχονται από τις ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν η περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού και η Νοτιοανατολική Ασία.
Αυτή η νέα έξαρση ιογενούς λοίμωξης ξεκίνησε πριν από σχεδόν 3 μήνες, στις 5 Απριλίου όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείαςγια 10 περιστατικά σοβαρής οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών που δεν είχαν κανένα πρόβλημα υγείας προτού εκδηλώσουν τη νόσο. Η οξεία ηπατίτιδα βαφτίστηκε «αγνώστου αιτιολογίας» γιατί αποκλείστηκε το ενδεχόμενο μόλυνσης με τους ιούς της ηπατίτιδας (Α έως Ε), ενώ ένα ακόμα ζήτημα που παραμένει ανεξήγητο είναι γιατί αυτή η νέου τύπου ηπατική βλάβη εξελίσσεται σε τόσο σοβαρό βαθμό σε υγιή (έως τότε) παιδιά-καθώς έως τώρα οι ειδικοί έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόνκυρίως τέτοιου είδους ηπατίτιδες σεανοσοκατεσταλμένα παιδιά.
Γι' αυτό το νέο φαινόμενο που διαρκώς εξαπλώνεται σε περισσότερες χώρες έχει ενοχοποιηθεί η πανδημία που άλλαξε ριζικά τον τρόπο ζωής μας τα προηγούμενα 2,5 χρόνια, με συνέπεια τα μικρά παιδιά -που είναι και πιο ευάλωτα σε αυτή τη νέα οξεία ηπατίτιδα-να έχουν βιώσει στα πρώτα χρόνια της ζωής τους μια διαφορετική κανονικότητα. Πολλοί ειδικοί έχουν διατυπώσει την θεωρία πως ο περιορισμός των καθημερινών, το κλείσιμο των παιδικών σταθμών και των σχολείων και η διακοπή των εξωσχολικών δραστηριοτήτων όπως πάρτι, αθλήματα, δημιουργικά εργαστήρια, κράτησε τα παιδιά κλεισμένα σε μια «γυάλα» και δεν επέτρεψε στο ανοσοποιητικό τους σύστημα να ωριμάσει φυσιολογικά.