Του Τριαντάφυλλου Καρατράντου
Η εξωτερική πολιτική μιας χώρας πρέπει να χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό, ψυχραιμία και στρατηγικό προγραμματισμό. Αυτή η αναγκαιότητα είναι εντονότερη όταν αφορά τις σχέσεις με μία χώρα με την οποία υπάρχει βεβαρημένο παρελθόν και αρκετές εντάσεις. Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία εντάσσονται σ'' αυτή την περίπτωση, καθώς πολλές φορές έχουν οξυνθεί και μάλιστα εξ αφορμής βίαιης συμπεριφοράς των αρχών της Αλβανίας κατά της ελληνικής ομογένειας στη γειτονική χώρα.
Επίσης, όταν συμβαίνουν περιστατικά που περιλαμβάνουν χρήση βίας από την αστυνομία μιας χώρας κατά ενός ομογενούς, καλό θα ήταν πριν από την επίσημη παρέμβαση να υπάρχει η πλήρης εικόνα για το περιστατικό, κάτι που είναι προφανώς αδύνατο, όταν η αντίδραση συμβαίνει μέσα σε λίγες ώρες με τις έρευνες να βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο.
Ο θάνατος του Έλληνα ομογενούς από πυρά των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας, την ημέρα της εθνικής Εορτής μάλιστα, είναι ένα περιστατικό ιδιαίτερα φορτισμένο, το οποίο χρήζει ψύχραιμης διαχείρισης και υπομονής, για να αποτυπωθούν όλες οι πτυχές αυτής της περίεργης υπόθεσης με την άσχημη κατάληξη. Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι συγκεχυμένες και σίγουρα προκαλεί έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι ο νεκρός είχε συλληφθεί στην Ελλάδα για εμπλοκή σε κύκλωμα ναρκωτικών, εμφάνιζε χαρακτηριστικά ψυχολογικής αστάθειας, φορούσε στολή παραλλαγής και είχε στη διάθεσή του πυροβόλο όπλο.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν έπρεπε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο ακινητοποίησης και αφοπλισμού του, πριν εκτελεστεί από πυρά ελεύθερου σκοπευτή. Ο πιο ασφαλής δίαυλος πληροφόρησης είναι αυτός της διμερούς αστυνομικής συνεργασίας που έχει ήδη ενεργοποιηθεί από την Ελληνική Αστυνομία και πρέπει να γίνει πλήρης αξιοποίησή του με τη συμμετοχή και Ελλήνων αξιωματικών στις έρευνες.
Τα Βαλκάνια είναι μία περιοχή χρονίως πάσχουσα από εξτρεμισμούς κάθε είδους (πολιτικούς, εθνικιστικούς, θρησκευτικούς), οι οποίοι έχουν οδηγήσει πολλές φορές σε ένοπλες και βίαιες συγκρούσεις. Τα τελευταία χρόνια οι εξτρεμισμοί βρίσκονται ξανά σε άνοδο και γι'' αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η πολιτική και κομματική εργαλειοποίηση τραγικών περιστατικών, καθώς μπορεί να έχει επιπτώσεις σε διάφορα επίπεδα. Αφενός να οδηγήσει σε επιδείνωση των διμερών σχέσεων με την Αλβανία, σε μία περίοδο μάλιστα που πάρα πολλά ζητήματα είναι ανοιχτά και ρευστά στα Βαλκάνια, και αφετέρου να προκαλέσει έξαρση των εξτρεμισμών και της βίας σε Ελλάδα και Αλβανία. Η διαχείριση τέτοιων σύνθετων και φορτισμένων περιστατικών απαιτεί διπλωματία και διμερή συνεργασία και όχι κομματική σκύλευση από δεξιά και αριστερά, ούτε όμως και ηρωοποίηση και αστείες προτροπές για βομβαρδισμό γειτονικών χωρών.
Το μόνο που πρέπει σίγουρα να αποφύγουμε είναι να εμπλέξουμε την ομογένεια στην Αλβανία σε διώξεις που θυμίζουν άλλες εποχές.