Ευ. Αποστόλου: Ανάγκη επαναπροσέγγισης του μοντέλου διαχείρισης των πυρκαγιών

Ευ. Αποστόλου: Ανάγκη επαναπροσέγγισης του μοντέλου διαχείρισης των πυρκαγιών

Για την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των πυρκαγιών αναφέρεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, σε εκτενές άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, με τίτλο «Όσο κοιτάμε μόνο προς τον ουρανό τόσο θα βλέπουμε τις πυρκαγιές να φουντώνουν».

Όπως αναφέρει «οι φετινές καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας, αλλά και σε πολλές περιοχές της νότιας Μεσογείου κατέδειξαν αναγκαία την επανεξέταση του μοντέλου δασοπυρόσβεσης . Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έχει κυρίαρχο πυλώνα την εναέρια καταστολή έχει εξαντλήσει τα όριά της. Δεν μπορούμε να αυξάνουμε αενάως την ισχύ αυτής της πυρόσβεσης σε αναλογία με τον αυξανόμενο κίνδυνο, όταν μάλιστα σε συνδυασμό με την αλλαγή του κλίματος, η πιθανότητα να ζήσουμε στο εγγύς μέλλον καταστροφικές περιόδους, όπως εκείνη του 2007, είναι εξαιρετικά μεγάλη, πόσο μάλλον όταν σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, σε δύσβατες περιοχές και σε νυχτερινές ώρες δεν υπάρχει και καμία δυνατότητα επέμβασης. Η ανάγκη, λοιπόν, της επαναπροσέγγισης του μοντέλου διαχείρισης των πυρκαγιών στη χώρα είναι πλέον προφανής».

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου η χώρα έχει ένα τεράστιο κόστος στη καταστολή που ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ (χωρίς να προστεθεί το κόστος που πληρώνει ο αγροτικός τομέας, ο οποίος χάνει κάθε χρόνο περισσότερα από 50.000 στρ. καλλιέργειες), ενώ την ίδια στιγμή οι δαπάνες πρόληψης δεν ξεπερνούν τα 20 εκατ.( με τις περισσότερες να αποτελεί ζητούμενο αν χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό που δόθηκαν), αλλά και ελλιπή έως ανύπαρκτη διαχείριση στα δάση. Δυστυχώς, σημειώνει, πάνω από το 90% των δασών είναι χωρίς διαχειριστική έκθεση και το 100% χωρίς καθαρισμό και ουσιαστική φύλαξη.

Ο κ. Αποστόλου εκτιμά ότι «ένας σωστός σχεδιασμός προστασίας από τις πυρκαγιές πρέπει να στηρίζεται κυρίως στη πρόληψη και δευτερευόντως στη καταστολή. Επιτυχής πρόληψη είναι αυτή που μειώνει μέχρι μηδενισμού τις πιθανότητες ανάφλεξης. Κι αυτό απαιτεί ορθολογική διαχείριση και επαρκή φύλαξη. Επιτυχής καταστολή υπάρχει όταν μέσα σε 10 λεπτά από την έναρξη του επεισοδίου της φωτιάς γίνει επέμβαση. Ασφαλώς και δεν μπορούμε να το πετύχουμε με τη πρόταση του Δημάρχου Κυθήρων. Όχι μόνο γιατί δεν μπορεί να τη "σηκώσει" κανένας προϋπολογισμός, αλλά και γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε όλες τις περιπτώσεις (ανάγλυφο, νύχτα, άνεμοι κ.λ.π.).

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου: SOOC