Την πεποίθηση ότι διακυβεύεται η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος λόγω των καθυστερήσεων που, με ευθύνη κυρίως του ΔΝΤ παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατα την ομιλία του στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Ο Έλληνας υπουργός έθιξε το ζήτημα της μη επιστροφής των εκπροσωπων των θεσμών, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι δύσκολο να κατανοήσει τη στάση του ΔΝΤ . "Είναι στρατηγική της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Διαφορετικά δε θα έρθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη δε θα ειναι ικανοποιητική. Δεν έχουμε άπλετο χρόνο", σημείωσε.
Ο ίδιος χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μεγαλύτερη εμπλοκή του στο ελληνικό προγραμμα και υπογράμμισε πως χρειάζεται ένας μεσολαβητής που θα εξετάζει τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο του προγράμματος αλλά και θα παίζει ρόλο στις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών.
Αναφερόμενος στα σημεία που παραμένουν ανοιχτά, επισήμανε πως πρώτο είναι το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού μέχρι το 2018, καθώς το ΔΝΤ ζητά περισσότερα μέτρα παρ όλο που τα τελικά νούμερα είναι πιο ευνοϊκά για την ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζοντας το αίτημα του ΔΝΤ "πολιτικώς δύσκολο" και "αντιπαραγωγικό". Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ήταν το συνταξιοδοτικό, σημειώνοντας οτι οι θεσμοί έχουν κάνει δεκτό το σχεδιο της κυβέρνησης για μια ριζική μεταρρυθμιση του συστήματος, ωστόσο για δημοσιονομικούς λόγους το ΔΝΤ ζητά περικοπές συντάξεων. Συνεχίζοντας ανέφερε πως το επιχείρημα ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα απορροφά μεγάλο ποσοστό δαπανών είναι παραπλανητικό γιατί είναι αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ.
Αποστάσεις Ρ. Γκουαλτιέρι από τη στάση του ΔΝΤ
Σαφείς αποστάσεις από τη στάση του ΔΝΤ πήρε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβούλιου, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι. Ο πρόεδρος την Επιτροπής, αφού άκουσε τον /Ελληνα υπουργό Οικονομικών να περιγράφει τους κινδύνους από την καθυστέρηση της επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στη Αθήνα, σημείωσε ότι είναι αδύνατο να κατανοήσει κανείς τους λόγους των καθυστερήσεων αυτών.
K. Regling: Αναμένει να κλείσει συμφωνία για την αξιολόγηση
Ο επικεφαλής του ESM δήλωσε πως αναμένει να κλείσει η συμφωνία για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και κάλεσε την Ευρώπη να βοηθήσει την Αθήνα να αντιμετωπίσει το κόστος της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
"Τα πολιτικά ζητήματα είναι δύσκολα αλλά κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση", δήλωσε ο Klaus Regling σε εκδήλωση στο Chatham House.
"Είμαι σίγουρος ότι θα κλείσει η συμφωνία. Πιστεύω πως και το ΔΝΤ θα συμμετάσχει. Εξάλλου, αν κλείσει η αξιολόγηση, το Eurogroup έχει δεσμευτεί να συζητήσει το ενδεχόμενο πρόσθετης ελάφρυνσης του χρέους, όχι κουρέματος, αλλά ελάφρυνσης του χρέους".
Επίσης, πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη είναι γνωστό πως η Ελλάδα θα χρειαστεί βοήθεια για να αντιμετωπίσει τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες χώρες που καταφτάνουν καθημερινά.
Διαφωνίες Ευρωζώνης – ΔΝΤ για το βάθος των μεταρρυθμίσεων
Σε δείπνο αξιωματούχων της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ το βράδυ της Τετάρτης θα συζητηθεί το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, η διαφωνία των θεσμών θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία καθυστέρησης των επόμενων δόσεων αλλά και της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους .
“Το βασικό πρόβλημα που προκύπτει απ'' τη διαφωνία των θεσμών είναι το γεγονός ότι θα πληγεί η αξιοπιστία όποιας λύσης” [κι αν ακολουθηθεί], δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ συνέχισε λέγοντας πως “πρέπει να τα βρουν και να συμφωνήσουν σε κάποιο σχέδιο και σε συγκεκριμένα μέτρα”.
Η βασική διαφωνία προκύπτει από ένα μέρος του ΔΝΤ, το οποίο εκτιμά πως είναι καλύτερα να απέχει από ένα τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας, αν δεν σιγουρευτεί πρώτα πως θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε ανάπτυξη.
Ειδικότερα, η διαφωνία εστιάζει στις κινήσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να φτάσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% το 2018 και να μπορέσει να το διατηρήσει.
Το ΔΝΤ εκτιμά πως το πλεόνασμα της χώρας το 2018 θα βρίσκεται κοντά στο 2% με βάση τις υπάρχουσες μεταρρυθμίσεις. Η πρόβλεψη της Ευρωζώνης κάνει λόγο για 1% πιο πάνω.
Η Ελλάδα δεν έχει να αποπληρώσει δόση μέχρι τον Ιούλιο, δίνοντας στους δανειστές και στην ελληνική κυβέρνηση το χρόνο να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση. Ωστόσο, τέτοιου τύπου συνομιλίες υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ