Αισιόδοξος ότι βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι για την ανακάλυψη φαρμάκου που θα αναχαιτίζει μία πολύ σοβαρή και σπάνια ασθένεια, το σύνδρομο Μπαρντέ Μπίτλ (Bardet–Biedl), εμφανίζεται σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM, και στην εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ, ο διεθνούς κύρους Έλληνας γενετιστής Νικόλας Κατσάνης, διευθυντής του Κέντρου Μοντελοποίησης Ανθρώπινων Νοσημάτων και καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας και Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Duke των ΗΠΑ.
Ο dr Κατσάνης βρέθηκε στην Αθήνα για λίγα 24ωρα προκειμένου να παραστεί στο 22ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Χημείας και Εργαστηριακής Ιατρικής «Εuromedlab 2017», το οποίο πραγματοποιήθηκε 11-15 Ιουνίου στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η ομιλία του με τίτλο «Η τροποποίηση του DNA για θεραπευτικούς ή άλλους λόγους και τι ηθικά ζητήματα ανακύπτουν», άκρως εντυπωσιακή. Αλλά και τα όσα μας είπε, τόσο στο περιθώριο του συνεδρίου, όσο και στην εκπομπή 104, 9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ, σχετικά με τις θεραπείες που η επιστημονική κοινότητα προσδοκά να προκύψουν τα επόμενα χρόνια, για ένα ευρύ φάσμα γενετικών διαταραχών, μέσα από το «ξαναγράψιμο» της γενετικής μας ταυτότητας. «Ωστόσο αυτή η ανακάλυψη όσο καταπληκτική και αν είναι, είναι εξίσου τρομακτική» τονίζει χαρακτηριστικά ο Dr Kατσάνης, αναφερόμενος σε ερωτήματα όπως: τι παρεμβάσεις είναι ηθικό να κάνουμε, πότε πρέπει να τις κάνουμε και σε ποιους ανθρώπους.
Μιλώντας για τον φόβο που εκφράζεται όλο και συχνότερα για τα «κατά παραγγελία παιδιά», επισημαίνει ότι η επιστημονική κοινότητα καταρρίπτει με σθένος, αλλαγές του γονιδιώματος για μη θεραπευτικούς σκοπούς, διότι δεν είναι γνωστές οι παρενέργειες που μπορεί να έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό.
Όσον αφορά την επιστροφή του στην Ελλάδα εμφανίζεται αιχμηρός, ως προς το θέμα της αξιοκρατίας στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η έλλειψη της είναι από τους βασικούς λόγους που κρατάει πολλούς Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ