Τάξη στο περίπλοκο πρόβλημα της μετεγκατάστασης ή της επανεγκατάστασης των Σύρων προσφύγων, επιχειρούν οι ευρωβουλευτές με πρόταση νομοθετικού ψηφίσματος που αναμένεται να εγκριθεί αύριο.
Ζητούν από τα κράτη - μέλη να διαθέσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου, το 1/3 των θέσεων μετεγκατάστασης για τις οποίες έχουν δεσμευθεί.
Την σχετική έκθεση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων, εισηγήθηκε σήμερα η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σκα Κέλερ.
Με το ψήφισμα οι ευρωβουλευτές απορρίπτουν την πρόταση της Επιτροπής που ζητάει από τα κράτη - μέλη «την αποδοχή στο έδαφός τους, Σύρους υπηκόους που βρίσκονται στη Τουρκία (χωρίς να έχουν περάσει από Ελλάδα) και να συνυπολογίζονται τα άτομα αυτά, για τις 54.000 θέσεις μετεγκατάστασης», (στο σύνολο των προβλεπόμενων 120.000 του προγράμματος 1:1 που έχει συμφωνηθεί με την Τουρκία βάσει της απόφασης 2015/1601).
Η συμφωνία 1:1 προβλέπει ότι η ΕΕ θα δέχεται έναν Σύρο πρόσφυγα από την Τουρκία για κάθε Σύρο πρόσφυγα που επιστρέφεται από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.
Με άλλα λόγια η Επιτροπή ζητά ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που ένα κράτος θα δέχεται κατ' ευθείαν από την Τουρκία, μέσω του συστήματος της επανεγκατάστασης, να καλύπτει τις προβλεπόμενες θέσεις μετεγκατάστασης των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες, από τις χώρες εισόδου, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Θα μειώνονται επομένως, οι διαθέσιμες θέσεις μετεγκατάστασης, ελαφρύνοντας το βάρος της Τουρκίας και όχι της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι «τα προγράμματα επανεγκατάστασης (όπως, κατ' ευθείαν εισδοχή προσφύγων από Τουρκία) για λόγους ανθρωπιστικούς ή άλλους, θα πρέπει να είναι συμπληρωματικά με αυτά της μετεγκατάστασης. Ζητούν τη δημιουργία «μιας δεσμευτικής νομοθετικής προσέγγισης της Ένωσης για την επανεγκατάσταση».
Οι ευρωβουλευτές διευκρινίζουν ότι η μετεγκατάσταση αποτελεί μορφή εσωτερικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, ενώ η επανεγκατάσταση και η εισδοχή προσφύγων για ανθρωπιστικούς ή άλλους λόγους είναι μορφή εξωτερικής αλληλεγγύης προς τις τρίτες χώρες που φιλοξενούν την πλειονότητα των προσφύγων.
Εκτιμούν ότι αναμένεται να παραμείνει υψηλή η ανάγκη για επείγουσες μετεγκαταστάσεις, εάν λάβουμε υπόψη τις αιτήσεις για άσυλο στην Ελλάδα, και τον αυξανόμενο αριθμό αιτούντων που φθάνουν στην Ιταλία.
Σημειώνουν την έλλειψη θέλησης πολλών κρατών μελών να δεχθούν πρόσφυγες και από το σύνολο των 27 μόνο 18 έχουν δεσμευθεί να παρέχουν μετεγκατάσταση σε αιτούντες άσυλο από Ελλάδα και 19 από την Ιταλία.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν από τα κράτη - μέλη να παρέχουν τουλάχιστον ανά τρίμηνο τα στοιχεία για τον αριθμό των αιτούντων που μπορούν να μετεγκατασταθούν ταχέως στο έδαφός τους. Τους ζητούν επίσης να διαθέσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, τουλάχιστον το ένα τρίτο των θέσεων μετεγκατάστασης για τις οποίες έχουν δεσμευθεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ