Φ. Κουβέλης: Εμείς δεν συναλλασσόμεθα με τον Ερντογάν

Φ. Κουβέλης: Εμείς δεν συναλλασσόμεθα με τον Ερντογάν

«Σε καμία περίπτωση εμείς δεν συναλλασσόμεθα με τον Ερντογάν στο επίπεδο του συμψηφισμού των δυο διαφορετικών περιπτώσεων, της απαράδεκτης κράτησης των δύο στελεχών μας και της υπόθεσης των 8 Τούρκων», κατέστησε σαφές ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη του, στο ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης FOCUS.

Ο κ. Κουβέλης παρατήρησε ότι «κατά τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό «είναι ακριβές ότι ήταν η μόνη φορά, παρά το γεγονός ότι έκανε αναφορά στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, που δεν συνέδεσε άμεσα τα δύο αυτά θέματα. Η ελπίδα μου, όσο και η διεκδίκηση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι να επιστρέψουν σύντομα», οι δύο στρατιωτικοί, πρόσθεσε.

Παράλληλα εκτίμησε ότι «ο Ερντογάν θα συνεχίσει να έχει μια κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις της χώρας του προς την Ελλάδα. Ο Ερντογάν, καθώς η Τουρκία είναι μια χώρα “αναθεωρητική”, θα συνεχίσει να διατυπώνει την άποψη ότι υπάρχουν αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο και “γκρίζες ζώνες”».

Εξάλλου εκτίμησε ότι στις ελληνορωσικές σχέσεις «δημιουργείται επί του παρόντος ένα κλίμα το οποίο δεν ήταν το κλίμα των περασμένων μηνών ή και ετών, αλλά όλα αυτά μπορούν να αποκατασταθούν» και επανέλαβε ότι η Ελλάδα «θέλει και τις καλές σχέσεις με τη Ρωσία». Ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι «η κυβέρνηση δεν θα έφθανε ποτέ στο σημείο να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες, εάν δεν υπήρχαν τα στοιχεία εκείνα τα οποία δικαιολογούν απόλυτα την ενέργειά μας. Η απέλαση των διπλωματών της Ρωσίας, ήταν το αποτέλεσμα ενεργειών που έπραξαν και οι οποίες ήταν εξαιρετικά προσβλητικές», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Κανένας δεν πίεσε τη χώρα μας ούτε Αμερικανός ούτε οποιοσδήποτε άλλος για να προβούμε στην απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών», επανέλαβε.

Παράλληλα τόνισε ότι «για το θέμα της συμφωνίας με τη FYROM, πίεση από την πλευρά της Ρωσίας προς την ελληνική κυβέρνηση δεν υπήρξε». Υπενθύμισε όμως «ότι η Ρωσία από τον Αύγουστο του 1992 ήταν η χώρα η οποία μαζί που με κάποιες άλλες λίγες χώρες, έσπευσε και ονόμασε τη γειτονική χώρα με το όνομα “Μακεδονία”».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Ιntime