Η κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή «επιδεινώνεται ταχύτατα» εξαιτίας των συγκρούσεων, επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) σε έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Κάιρο.
«Η συχνότητα των κρουσμάτων υποσιτισμού στις χώρες της περιοχής στις οποίες υπάρχει πόλεμος είναι παρόμοια με αυτή στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου», σημειώνει ο FAO στην ετήσια έκθεσή του για την περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Σύμφωνα με τον οργανισμό, το χάσμα μεγαλώνει μεταξύ των χωρών στις οποίες γίνεται πόλεμος (τη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη, το Σουδάν και τη Λιβύη) και τις υπόλοιπες. «Τα επίπεδα του υποσιτισμού στις χώρες που μαστίζονται από πόλεμο είναι τώρα εξαπλάσια», διευκρινίζει ο FAO.
«Στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που είναι αυτή που αντιμετωπίζει η Υεμένη, υπολογίζεται ότι εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται άμεσα από την πείνα από τον Μάρτιο του 2015 που η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της ξεκίνησαν τον πόλεμο κατά των ανταρτών Χούτι, υπογραμμίζει ο FAO στην έκθεσή του.
Ο διεθνής οργανισμός παρατηρεί εξάλλου ότι οι χώρες αυτές που μαστίζονται από τον πόλεμο δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους για να επιτύχουν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που υιοθέτησε ο ΟΗΕ το 2015.
Ένας από τους στόχους αυτούς με χρονικό ορίζοντα το 2030 είναι "η εξάλειψη της πείνας, η εγγύηση της διατροφικής ασφάλειας, η βελτίωση της διατροφής και η προώθηση της βιώσιμης γεωργίας".
Το 21% ως το 67% του ΑΕΠ των χωρών αυτών προορίζεται για τη διάπραξη, τον περιορισμό, ή την πρόληψη πράξεων βίας, επισημαίνει ο διεθνής οργανισμός.
Ο FAO αναφέρεται εξάλλου στην έκθεσή του σε ένα «αυξημένο επίπεδο καθυστέρησης της ανάπτυξης» ακόμη και στις χώρες της περιοχής με υψηλά εισοδήματα, μολονότι ο οργανισμός επισημαίνει ότι δεν διαθέτει πρόσφατα στοιχεία όσον αφορά τον τομέα αυτόν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ