FAZ: Πόσο μεταδοτικές είναι οι μεταλλάξεις σε εξωτερικούς χώρους;

FAZ: Πόσο μεταδοτικές είναι οι μεταλλάξεις σε εξωτερικούς χώρους;

Είναι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού πιο μεταδοτικές σε εξωτερικούς χώρους; Και πρέπει πράγματι να κυκλοφορούμε έξω με μάσκες; Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα FAZ ένας επιφανής ερευνητής αερολυμάτων, ο Δρ. Γκέρχαρτ Σόιχ, δίνει απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα σχετικά με τη μεταδοτικότητα της Covid-19 και των μεταλλάξεων.

Όπως υποστηρίζει ο Δρ. Σόιχ, εάν τηρούνται οι αποστάσεις, οι συναντήσεις σε εξωτερικούς χώρους δεν αποτελούν πρόβλημα, παρόλο που κυκλοφορούν πλέον οι μεταλλάξεις. «Φαίνεται ότι οι μεταλλαγές χρησιμοποιούν τις ίδιες οδούς μόλυνσης», αναφέρει ο ερευνητής αερολυμάτων, υπογραμμίζοντας ότι δεν προκύπτει από τα έως τώρα δεδομένα ότι υπάρχει μεγαλύτερη μετάδοση μέσω αερολυμάτων στις μεταλλάξεις.

«Η βρετανική μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική, επειδή οι άνθρωποι που μολύνονται είναι μεταδοτικοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα»

Πώς εξηγεί ο ειδικός όμως τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων; Αναφερόμενος στη βρετανική μετάλλαξη και βασιζόμενος σε στοιχεία από την Αμερική, ο Δρ. Σόιχ τονίζει το εξής: Η βρετανική μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική, επειδή οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί είναι μεταδοτικοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ερευνητή, να μολύνονται περισσότεροι άνθρωποι από τους ανθρώπους αυτούς.

«Από τις πολυάριθμες μεταλλάξεις που κυκλοφορούν, υπάρχουν κάποιες που είναι ενδεχομένως πιο μεταδοτικές, επειδή χρειάζεται μικρότερη ποσότητα ιού, για να νοσήσει κάποιος. Ωστόσο, αυτό παραμένει ακόμα άγνωστο», αναφέρει ο ερευνητής.

Πότε η μάσκα είναι απαραίτητη σε εξωτερικούς χώρους

Ερωτηθείς για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, ο Δρ. Σόιχ εκτιμά ότι είναι απαραίτητη έξω μόνο αν στέκεται κανείς ακριβώς απέναντι από τον άλλον και μιλάει μαζί του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως επισημαίνει ο ερευνητής οι άνθρωποι είναι πιο ασφαλείς, αν μετακινούνται, ενώ βρίσκονται με συντροφιά έξω.

«Ειδικά με αυτόν τον καιρό, όπου η θερμοκρασία είναι πολύ πιο κάτω από τη θερμοκρασία του σώματός μας, ο ζεστός αέρας κατευθύνεται κατά την εκπνοή γρήγορα προς τα πάνω. (…) Εάν βρίσκεστε και σε κίνηση δεν αποκομίζετε από την εκπνοή (σ.σ. του άλλου) σχεδόν τίποτα. Τα αερολύματα εξατμίζονται γρήγορα.»