Στις συγκρούσεις στην πόλη Μαράουι των Φιλιππίνων οι ισλαμιστές αντάρτες εκτέλεσαν αμάχους ή τους χρησιμοποίησαν σαν ανθρώπινες ασπίδες, ενώ από τις επιδρομές τους στρατού σκοτώθηκαν πολίτες και ενδέχεται να ήταν υπερβολικές, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της.
Η έρευνα, που διαξήγαγε η μη κυβερνητική οργάνωση για τις συγκρούσεις στη Μαράουι που διήρκησαν πέντε μήνες, βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 48 αυτόπτες μάρτυρες.
Η σύγκρουση στη Μαράουι, μια μουσουλμανική πόλη στις Φιλιππίνες ο πληθυσμός των οποίων είναι κυρίως καθολικοί, ήταν η μεγαλύτερη και πιο μακρά που έχει σημειωθεί στη χώρα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους αντάρτες, σκοτώθηκαν, περιλαμβανομένων 166 στρατιωτών και 47 αμάχων, σύμφωνα με τις αρχές.
Τουλάχιστον 350.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν και μεγάλο μέρος της Μαράουι έχει ισοπεδωθεί από τις αεροπορικές επιδρομές.
Οι αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τουλάχιστον 10 περιστατικά στα οποία τουλάχιστον 25 άνθρωποι εκτελέστηκαν από τους ισλαμιστές επειδή ήταν χριστιανοί. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε αυτές τις πράξεις εγκλήματα πολέμου.
Επίσης 10 αιχμάλωτοι ενδέχεται να σκοτώθηκαν από έναν βομβαρδισμό των ενόπλων δυνάμεων, με τη ΜΚΟ να τονίζει ότι η έρευνα θα πρέπει να εξετάζει και αν οι αεροπορικές αυτές επιδρομές ήταν ανάλογες με την απειλή που αντιμετώπιζε ο στρατός.
«Πρέπει να διεξαχθεί άμεση, αποτελεσματική και ανεξάρτητη έρευνα για το αν ο βομβαρδισμός κατοικημένων συνοικιών ήταν αναλογική βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε η Tirana Hassan διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την αντιμετώπιση κρίσεων.
«Οι αρχές των Φιλιππίνων πρέπει να προσάγουν στη δικαιοσύνη όσους ευθύνονται για βασανιστήρια και άλλες παραβιάσεις και να διασφαλίσουν ότι τα θύματα θα λάβουν επαρκείς αποζημιώσεις», πρόσθεσε.
Ο αντιστράτηγος Restitudo Padilla, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων, απάντησε ότι ο στρατός έχει ενημερωθεί για την έκθεση και θα απαντήσει αργότερα. Πρόσθεσε ότι τα στρατεύματα είχαν λάβει αυστηρές εντολές να τηρούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Δεν θα ανεχθούμε ούτε θα συγχωρήσουμε αυτές τις παραβιάσεις», τόνισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ