Μαζική κλιμάκωση και επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη βιομηχανία, τα κτίρια και τις μεταφορές, προβλέπει το σχέδιο της Κομισιόν με στόχο την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης, αλλά και την ώθηση στην πράσινη μετάβαση καθώς και τη μείωση των τιμών ενέργειας με την πάροδο του χρόνου.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει να αυξηθεί ο βασικός στόχος του 2030 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από 40% σε 45% στο πλαίσιο του πακέτου Fit for 55.
Ο καθορισμός αυτού του στόχου θα δημιουργήσει το πλαίσιο για άλλες πρωτοβουλίες, όπως:
Μια αποκλειστική στρατηγική της ΕΕ για διπλασιασμό της ηλιακής φωτοβολταϊκής ισχύος έως το 2025 και εγκατάσταση 600 GW έως το 2030.
Την πρωτοβουλία Solar Rooftop Initiative με σταδιακή νομική υποχρέωση εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών σε νέα δημόσια και εμπορικά κτίρια και νέα κτίρια κατοικιών.
Διπλασιασμός του ρυθμού ανάπτυξης αντλιών θερμότητας και μέτρα για την ενσωμάτωση της γεωθερμικής και της ηλιακής θερμικής ενέργειας σε εκσυγχρονισμένα συστήματα αστικής και κοινόχρηστης θέρμανσης.
Σύσταση της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της αργής και πολύπλοκης αδειοδότησης για μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα κράτη μέλη με συντομευμένες και απλουστευμένες διαδικασίες αδειοδότησης θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή ειδικές περιοχές «go-to» για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε περιοχές με χαμηλότερους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Για να βοηθήσει στον γρήγορο εντοπισμό τέτοιων περιοχών «goto», η Επιτροπή καθιστά διαθέσιμα σύνολα δεδομένων για περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές ως μέρος του εργαλείου ψηφιακής χαρτογράφησης για γεωγραφικά δεδομένα που σχετίζονται με την ενέργεια, τη βιομηχανία και τις υποδομές.
Στόχος οι 10 εκατομμύρια τόνοι εγχώριας παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές και 10 εκατομμύρια τόνους μέσω εισαγωγών έως το 2030, για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου, του άνθρακα και του πετρελαίου σε βιομηχανίες και κλάδους μεταφορών που είναι δύσκολο να απελευθερωθούν από τον άνθρακα. Για να επιταχυνθεί η αγορά υδρογόνου, θα πρέπει να συμφωνηθούν από τους συννομοθέτες αυξημένοι επιμέρους στόχους για συγκεκριμένους τομείς.
Για να επιταχυνθούν τα έργα υδρογόνου, διατίθεται πρόσθετη χρηματοδότηση 200 εκατομμυρίων ευρώ για έρευνα και η Επιτροπή δεσμεύεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των πρώτων Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος έως το καλοκαίρι.
Ένα σχέδιο δράσης για το Βιομεθάνιο καθορίζει εργαλεία, όπως μια νέα Βιομηχανική Συμμαχία και οικονομικά κίνητρα για την αύξηση της παραγωγής στα 35 bcm έως το 2030, μεταξύ άλλων μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Διαβάστε ακόμα: