To υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκινάει να σχεδιάζει το πρόγραμμα επιδότησης των νοικοκυριών για την εγκατάσταση 250.000 φωτοβολταϊκών και τα κομπιουτεράκια έχουν ήδη πάρει φωτιά. Συμφέρει; Πόσο γρήγορα θα πάρω πίσω τα χρήματά μου, αναρωτιέται το νοικοκυριό που έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει ηλιακά πάνελ στην ταράτσα ή τη στέγη.
Το ποια κίνητρα θα ενσωματωθούν στο πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί με κοινοτικούς πόρους, το ποιο θα είναι το κόστος της εγκατάστασης αλλά και το ποια θα είναι η μέση τιμή της κιλοβατώρας τα επόμενα χρόνια, είναι τα κρίσιμα μεγέθη που καθορίζουν και την απάντηση. Μια απάντηση η οποία, αν επιμείνουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα της τάξεως των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα, μπορεί να είναι και αρκετά ικανοποιητική για τους υποψήφιους επενδυτές. Διότι χωρίς επιδότηση και με τη συγκεκριμένη τιμή ρεύματος, το φωτοβολταϊκό μπορεί να αποσβεστεί στα 7,5-8 χρόνια ενώ με επιδότηση του ενός τρίτου της τιμής, η περίοδος μπορεί να περιοριστεί ακόμη και στην 5ετία.
Η οικονομική μελέτη μπορεί προφανώς να στηριχτεί μόνο σε υποθέσεις αυτή τη στιγμή καθώς λείπει το βασικό στοιχείο: Πόσο θα κοστίζει το ρεύμα τα επόμενα χρόνια; Αν υποθέσουμε ότι οι τιμές θα παραμείνουν στα 15 λεπτά για μακρύ χρονικό διάστημα, τότε η υπόλοιπη εξίσωση λύνεται ως εξής:
Νοικοκυριό που καταναλώνει 10.000 κιλοβατώρες θα πρέπει να επενδύσει -με τις σημερινές τιμές- γύρω στα 12.000 ευρώ για να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό που θα παράγει αυτή την ποσότητα ενέργειας. Εκεί λοιπόν που το νοικοκυριό θα πλήρωνε κάθε χρόνο συνολικά 2.550 ευρώ για την προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, ο λογαριασμός περιοριστεί στα 970 ευρώ. (σ.σ και με το φωτοβολταϊκό το νοικοκυριό εξακολουθεί να πληρώνει τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις).
Αυτή η εξοικονόμηση των 1.580 ευρώ ετησίως σημαίνει ότι από τον 8ο χρόνο μετά την τοποθέτηση, το νοικοκυριό θα περάσει σε κέρδη. Και αν υπάρξει επιδότηση; Το ποσοστό δεν το γνωρίζουμε. Αν είναι 20% και το κόστος εγκατάστασης πέσει στα 10.000 ευρώ, η περίοδος απόσβεσης πέφτει στα 6,3 χρόνια και αν ανέβει ακόμη περισσότερο στο 30%, πέφτουμε στην 5ετία.
Η ζήτηση που αναμένεται να εκδηλωθεί με αυτά τα δεδομένα αναμένεται μεγάλη καθώς από τη μια υπάρχει ο φόβος για την εξέλιξη των τιμών ενέργειας και από την άλλη το γεγονός ότι ελάχιστες επενδύσεις (σχετικά σταθερές) μπορούν να έχουν τόσο σύντομη περίοδο απόσβεσης. Ως εκ τούτου, εκτός από την ανακοίνωση των κινήτρων που θα εμπεριέχονται στο πρόγραμμα, είναι κρίσιμο να ληφθούν και μέτρα που θα αποθαρρύνουν την εκτόξευση των τιμών εγκατάστασης χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος.