Την συμβολή της στην απόφαση της Επιτροπή Πολιτισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης να καταδικάσει ως απαράδεκτη τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλλά και την αλήθεια για τα τζαμια στην Ελλάδα, παραθέτει η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή.
Η ίδια, μετά την ανακοίνωση από τον Τ.Ερντογάν της μετατροπής του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO σε τζαμί, και με την ιδιότητά της ως Αντιπροέδρου της Επιτροπής Πολιτισμού του ΣτΕ, είχε από τον Ιούλιο του 2020 αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Olivier Becht. Σε αυτήν ζητούσε να συζητηθεί στην Επιτροπή η αποκρουστική για τις αξίες της Ευρώπης και του πολιτισμένου κόσμου απόφαση.
Σε 2 συνεδριάσεις και μετά από έντονες συζήτηση, η στάση της Τουρκίας καταδικάστηκε με 25 ψήφους, έναντι 2 αρνητικών και 2 παρών.
Συγκεκριμένα το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στις 14 Οκτωβρίου όπου Τούρκοι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής κατηγόρησαν την Ελλάδα ότι "είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν έχει εν λειτουργία τζαμί" και ότι "δε σέβεται και δε συντηρεί τα οθωμανικά μνημεία που βρίσκονται στην επικράτειά της".
Προς απάντηση αυτών των ψευδών κατηγοριών, η βουλευτής της ΝΔ έστειλε την προηγούμενη της δεύτερης τηλεδιάσκεψης, επιστολή σε όλα τα μέλη της Επιτροπής, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς. Σε συνεργασία με τα Υπ.Εξ., ΥΠΠΟ και Παιδείας και Θρησκευμάτων παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, εδώ και χρόνια λειτουργούν περισσότερα από 250 τζαμιά στη Θράκη, δέκα νόμιμα στην Αθήνα, ενώ στις 3 Νοεμβρίου άνοιξε και το μεγάλο τζαμί στο Βοτανικό. Επίσης από ένα τζαμί λειτουργεί σε Ρόδο, Κω και Θήβα.
Η επιστολή αυτή συνοδευόταν από μια σύντομη παρουσίαση, με φωτογραφίες από το προσωπικό της αρχείο με οθωμανικά κτίρια που έχουν αναστηλωθεί από το ελληνικό κράτος και λειτουργούν σήμερα ως μουσεία ή χώροι πολιτισμού.
Τελικά, η Επιτροπή Πολιτισμού ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το ψήφισμα που είχε καταθέσει ο επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας κ. Ν. Τορναρίτης και καταδίκασε τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.