Έζησα το κομματικό περιβάλλον δεκαετίες πριν και σε άλλες εποχές, όταν δραστηριοποιούνταν εκεί και πολλοί άνθρωποι επιπέδου και για να πω τη μαύρη αλήθεια νομίζω πως στις μέρες μας αυτό το είδος πολιτικής θεωρείται πια ελάχιστα ελκυστικό για την πλειοψηφία της κοινωνίας.
Σωστά ή λάθος, δίκαια η άδικα η γενική πάντως εντύπωση είναι ότι πλέον, και κατά κανόνα, οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στο στενό κομματικό περιβάλλον, στρατεύονται εκεί φιλοδοξώντας να προσπορίσουν προσωπικά οφέλη, καταλήγοντας συνήθως νεροκουβαλητές και ορντινάντσες πολιτικών, πάντα φυσικά με το αζημίωτο και ζώντας τελικά σ’ένα μάλλον θλιβερό μικρόκοσμο που τους προσφέρει εκ των πραγμάτων περιορισμένα πολιτικά ερεθίσματα και παραστάσεις.
Γνωρίζω δε και αρκετούς σοβαρούς πολιτικούς που σε εκ βαθέων συζητήσεις μου εκμυστηρεύθηκαν ότι θεωρούν τη συνάφεια με ανθρώπους του στενού κομματικού περιβάλλοντος περίπου κάτι σαν αγγαρεία και αναγκαίο κακό.
Παρότι υπήρχαν και υπάρχουν αρκετά αξιόλογα στελέχη, το επίπεδο δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα υψηλό, σήμερα όμως φαίνεται να είναι χαμηλότερο από ποτέ.
Συχνά τον τόνο δίνει μια μεγάλη μερίδα που αποτελείται από θρησκόληπτους και φανατικούς Ταλιμπάν που δεν έχουν ή εν πάση περιπτώσει αδυνατούν να εκφράσουν άποψη για πολιτική, καθώς στην καλύτερη περίπτωση εννοούν να τη βλέπουν αποκλειστικά και μόνο σαν μια διαδικασία αντιπαροχής.
Κατά παράδοξο δε τρόπο, πολλοί απ' αυτούς επικαλούνται συχνά τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας και ιδιαίτερα τον ιδρυτή της.
Φοβάμαι όμως ότι καμιά σχέση δεν έχουν επί της ουσίας ούτε με το ένα ούτε με το άλλο.
Ο ίδιος ο Καραμανλής, παρότι ίδρυσε δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, την ΕΡΕ και τη ΝΔ, υπήρξε μεν κυβερνήτης αλλά δεν υπήρξε ποτέ κομματάρχης με τη στενή έννοια του όρου.
Θεωρούσε το κόμμα ως θεμελιώδες συστατικό και πυλώνα της δημοκρατίας αλλά εν τέλει μέσον μόνο για την επίτευξη του οράματος που είχε για τη χώρα.
Στενοί του συνεργάτες περιγράφουν ότι ασφυκτιούσε όταν έπρεπε να απευθύνει λόγους σε κομματικά ακροατήρια ή να προεδρεύσει σε συνέδρια.
Ο Καραμανλής επίσης μισούσε το ρουσφέτι και τις «εξυπηρετήσεις», όπως ο διάολος το λιβάνι. «Το ρουσφέτι είναι η κατάρα του έθνους», συνήθιζε να λέει. Και είχε δίκιο. Ήταν επίσης φανατικός οπαδός της αξιοκρατίας.
Κι αυτός ήταν ένας απ' τους λόγους που προσκάλεσε κάποτε ανθρώπους από άλλους πολιτικούς χώρους προκειμένου να στελεχώσει ανώτερες θέσεις του δημόσιου τομέα.
Η φράση με την οποία απηύθυνε τότε την πρόσκληση, έμεινε στην ιστορία: «Δεν θέλω να εγκαταλείψετε τας ιδέας σας» τους είπε. «Αλλά να γίνετε έντιμοι συνεργάται της κυβερνήσεώς μου».
Με τον ίδιο τρόπο κάλεσε επίσης πολιτικούς του αντιπάλους να παραμερίσουν τις διαφορές και να συνεργαστούν μαζί του.
Πολλοί κομματικοί δυσφορούν σήμερα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στην κυβέρνησή του πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.
Πόσοι απ' αυτούς όμως γνωρίζουν ότι το ίδιο έκανε και ο Καραμανλής ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '50 αλλά και στη δεύτερη θητεία του μετά τη Μεταπολίτευση στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 ;
Πολιτικοί όπως ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα περιπτώσεων που από κάποτε αντίπαλοι του Καραμανλή έγιναν κατόπιν στενοί του συνεργάτες.
Διερωτάται λοιπόν κανείς τι σχέση έχουν οι άνθρωποι αυτοί -του στενού κομματικού περιβάλλοντος- με τον ιδρυτή του κόμματος τον οποίο τόσο συχνά επικαλούνται; Και η απάντηση είναι απολύτως καμία.
Με την ευκαιρία των επικείμενων εσωκομματικών εκλογών στη Νέα Δημοκρατία, το ζητούμενο λοιπόν είναι η ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού με ανθρώπους που έχουν σημεία αναφοράς και διάθεση να προσφέρουν ανιδιοτελώς, το άνοιγμα στην κοινωνία και ο εμπλουτισμός του χώρου με ανθρώπους εκτός του στενού κομματικού πλαισίου που θα φέρουν ένα φρέσκο αέρα κι έναν νέο τρόπο αντίληψης ως προς το πώς πρέπει να ασκείται η πολιτική στην εποχή μας.
Γιατί αδήριτη ανάγκη είναι ν’ ανέβει επιτέλους το επίπεδο των στελεχών και της πολιτικής σε όλα τα κόμματα.
Ιδιαίτερα όμως στα κόμματα εξουσίας, όπως η Νέα Δημοκρατία.
* Ο Κυριάκος Μπερμπεριδης είναι μέλος του Τομέων Υγείας & Πολιτικής Υποστήριξης της Νέας Δημοκρατίας