Χώρες όπως η Ελλάδα, η Τουρκία, η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι θετικές στη δημιουργία ταξιδιωτικής αερογέφυρας με την Βρετανία κάτι που θα δώσει την δυνατότητα στους τουρίστες της να επισκεφτούν την Μεσόγειο χωρίς να μπουν σε καραντίνα 14 ημερών.
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται αξιωματούχους των παραπάνω χώρων, υπάρχει η πρόθεση εκ μέρους τους να δημιουργήσουν αερογέφυρες με τη Βρετανία, παρότι θεωρείται χώρα «υψηλού κινδύνου» όσον αφορά τον κορονοϊό.
Σημειώνεται ότι μέσα στην εβδομάδα, η υπουργός Εσωτερικών Πριτι Πατελ ανακοίνωσε στη Βουλή την ισχύ της καραντίνας των 14 ημερών για όσους φτάνουν στη Βρετανία από το εξωτερικό, μέτρο που τίθεται σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Ιουνίου.
Η υπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχει ένας μικρός αριθμός εξαιρέσεων από το μέτρο της καραντίνας για τις αφίξεις από το εξωτερικό, ενώ για όλους τους υπόλοιπους θα ισχύσουν οι διαδικασίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί, δηλαδή η δήλωση στοιχείων διαμονής κατά την απομόνωση όσων φτάνουν στη Βρετανία, στοιχεία επικοινωνίας, πληροφορίες σχετικά με διαγνωστικό τεστ για τον κορονοϊό κ.α. τα οποία θα συμπληρώνονται σε ειδική φόρμα πριν την άφιξη στη χώρα, ενώ στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο, που θα μπορεί να φτάσει τις 1.000 λίρες στην Αγγλία ή ακόμη και στη δίωξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο σύμφωνα με δημοσιεύματα να δημιουργήσει αερογέφυρες με ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ώστε οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα να μην είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα.
Την αντίθεση του στο μέτρο της κυβέρνησης εξέφρασε πάντως και το εμπορικό επιμελητήριο του Λονδίνου το οποίο τόνισε ότι το μέτρο της καραντίνας θα στείλει το μήνυμα προς τα έξω ότι η Βρετανία είναι κλειστή για επιχειρήσεις. «Η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου δεν φαίνεται να στηρίζεται στους υπολογισμούς των κινδύνων γιατί σε αυτή την περίπτωση θα γινόταν δεκτό ότι οι αφίξεις από μερικές χώρες με χαμηλά επίπεδα μετάδοσης και περιστατικών δεν αυξάνουν τον δικό μας κίνδυνο, ειδικά εάν στις αφίξεις αυτές ισχύσει το πρωτόκολλο της κοινωνικής απόστασης» αναφέρεται.