Αιφνιδιαστική και απροειδοποίητη επίσκεψη πραγματοποίησαν στο κτίριο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στην οδό Σολωμού αλλά και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης.
Ο Γιάννης Βρούτσης και ο Νότης Μηταράκης πραγματοποίησαν επίσκεψη και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου διαπιστώθηκε ότι μόνο για το Δημόσιο έως το τέλος του 2019 εκκρεμούν 160.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης αντί για 17.000 όπως υποστήριζε η προηγούμενη κυβέρνηση. Παράλληλα, ο αριθμός των εργαζομένων ήταν περιορισμένος και το προσεχές διάστημα θα ενισχυθεί μέσω και της ακύρωσης μετατάξεων.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «τόσο στους διαδρόμους, όσο και μέσα στα γραφεία, ωστόσο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με θλιβερές εικόνες ταλαιπωρημένων και αγανακτισμένων πολιτών που στέκονταν επί ώρες στις ουρές, προκειμένου να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα προς συνταξιοδότηση. Επίσης, διαπίστωσαν τόσο το μεγάλο φόρτο εργασίας των υποστελεχομένων γραφείων εξυπηρέτησης, αλλά και το πρόχειρο τρόπο με τον οποίο στοιβάζονταν εκτεθειμένες χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης».
Κατά την επίσκεψη, που συνολικά κράτησε δύο ώρες, οι υπουργοί συνομίλησαν τόσο με συνταξιούχους, όσο και με εργαζόμενους του ΕΦΚΑ από όλες τις βαθμίδες, για να εξακριβώσουν τα αίτια αυτής της απελπιστικής κατάστασης.
Ο κ. Βρούτσης επανέλαβε για ακόμα μία φορά τη δέσμευση της κυβέρνησης, «ώστε να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο, το οποίο εντάθηκε επί της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου» και υποσχέθηκε ότι, μέχρι την 1η Ιουνίου του 2020, το 34% των συντάξεων θα εκδίδονται ψηφιακά και, μέχρι και το 2021, το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 90% των συντάξεων που απονέμονται.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτσης, μετά την επίσκεψη, τόνισε τα εξής: «Δυστυχώς, η κατάσταση με τις εκκρεμείς συντάξεις είναι πολύ διαφορετική από αυτή που πιστεύαμε. Σύμφωνα με έγγραφα των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, μέχρι τις 31/1/2019, οι εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις μόνο του δημοσίου τομέα ανέρχονται περίπου στις 160.000. Εάν τις αθροίσουμε με τις 230.000 του ιδιωτικού τομέα, το νούμερο που βγαίνει, ανέρχεται περίπου στις 400.000 εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις. Και τα στοιχεία αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα το ακριβές μέγεθος των εκκρεμών συντάξεων-υποθέσεων από τον ΕΦΚΑ, το οποίο δυστυχώς αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερο».
«Επίσης» σημείωσε «διαπιστώσαμε το πολύ μεγάλο χρόνο απονομής των συντάξεων, ο οποίος μπορεί να φτάσει και τα τρία χρόνια αναμονής!».
Και συνέχισε λέγοντας ότι «Στο τέλος του 2014, είχαμε έτοιμο το ηλεκτρονικό σύστημα ΑΤΛΑΣ, το οποίο έθετε τις βάσεις για την έκδοση των συντάξεων ψηφιακά, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο απονομής της σύνταξης. Η προηγούμενη ηγεσία, ωστόσο, δεν προχώρησε προς αυτήν την κατεύθυνση και δεν αξιοποίησε το σημαντικό μας έργο. Έτσι, μοιραία, οδηγηθήκαμε ξανά σε εικόνες και καταστάσεις που δεν τιμούν ένα σύγχρονο κράτος.
Θα πρέπει να τονίσω, τέλος, τη συγκινητική και ηρωική προσπάθεια των εργαζομένων του ΕΦΚΑ να ανταποκριθούν στις χιλιάδες αιτήσεις και να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Σε πρώτη φάση, θα προχωρήσουμε στην κάλυψη των κενών του στελεχιακού δυναμικού του ΕΦΚΑ, για να λύσουμε βραχυχρόνια το πρόβλημα των ουρών στα καταστήματα. Σε δεύτερη φάση, όμως, προχωρούμε στην ψηφιοποίηση των συντάξεων, μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ, απλοποιώντας τον τρόπο και εκμηδενίζοντας το χρόνο απονομής των συντάξεων».
Και κατέληξε υπογραμμίζοντας πως «η μεταρρύθμιση του ψηφιακού μετασχηματισμού του υπουργείου Εργασίας στον τομέα απονομής των συντάξεων ξεκινάει άμεσα και θα ολοκληρωθεί μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα παρουσιάσουμε»