«Η Νέα Δημοκρατία έχει πει ότι μία συμφωνία, για την οποία προκάλεσε πρόταση μομφής, δεν μπορεί να την υπογράψει, θα ήταν παράλογο, θα είχαμε αρχίσει κι εμείς να υφιστάμεθα την πολιτική σχιζοφρένεια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β'' Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" για τις προθέσεις της ΝΔ, σε ό,τι αφορά την συμφωνία των Πρεσπών.
«Μία συμφωνία για την οποία προκαλέσαμε συζήτηση άρσεως εμπιστοσύνης δεν είναι δυνατόν να τη δεχθούμε, επομένως δεν πρόκειται να την υπογράψουμε, δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε, δεν πρόκειται να την κυρώσουμε. Εάν, όμως, η κυβέρνηση αυτή προχωρήσει στην κύρωσή της και καταστεί δέσμευση για τη χώρα αντιλαμβάνεστε ότι εκεί τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για οποιαδήποτε αλλαγή», είπε ο κ. Κουμουτσάκος και διευκρίνισε:
«Παρόλα αυτά εμείς θα κάνουμε ανθρωπίνως ό,τι είναι δυνατόν, αξιοποιώντας όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα που έχουμε, ώστε τις αρνητικές επιπτώσεις από αυτή τη συμφωνία να τις περιορίσουμε, να τις βελτιώσουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μία κυρωμένη διεθνή συμφωνία η επόμενη κυβέρνηση δεν θα τη θεωρήσει εφαρμόσιμη [...] Αν η κυβέρνηση προχωρήσει θα χειριστούμε την κατάσταση, την οποία θα διαμορφώσει αυτή η κύρωση, που ήδη η υπογραφή αυτής της συμφωνίας παράγει αποτελέσματα».
Κληθείς να σχολιάσει την πολιτική αντιπαράθεση, που πυροδότησε η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Γιώργου Λαζαρίδη και τις αναφορές από κυβερνητικά στελέχη σε σχέδια «νέας αποστασίας», ο κ. Κουμουτσάκος παρατήρησε: «Το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, λόγω της ανερμάτιστης θέσης του προέδρου του, βρέθηκε σε δεινή θέση, διότι ουσιαστικά υποστήριξαν μια κυβέρνηση προκειμένου να υπογράψει μια συμφωνία με την οποία διαφωνούσε. Αυτό που κάποιος -αν θέλετε και λιγάκι αστειευόμενος- θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει πολιτική σχιζοφρένεια είναι μια βαθιά αναξιοπιστία και αυτά στην πολιτική δεν μένουν χωρίς συνέπειες [...]
Οι συνέπειες μιας απόλυτης και βαθιάς αναξιοπιστίας έχουν αντίκτυπο και πιστεύω ότι μια μορφή εκδήλωσης αυτού του αντίκτυπου είναι η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, του κ. Λαζαρίδη, χθες. Από εκεί και πέρα τα περί συνωμοσίας, περί αποστασίας είναι προφανές ότι ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Το πρόβλημα ξεκινάει από τη στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του Πάνου Καμμένου. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά μόνο αυτή η ακραία ασυνέπεια που έχει επιπτώσεις και στην ενότητα των Ανεξάρτητων Ελλήνων».
Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στις ελληνο-αλβανικές συνομιλίες, για τις οποίες κατέθεσε πρόσφατα σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως το προηγούμενο της συμφωνίας των Πρεσπών είναι αυτό που "μας υποχρεώνει να ζητήσουμε συμφωνία για μια άλλη συμφωνία (με την Αλβανία), την οποία με έμφορτη αυταρέσκεια ο κύριος υπουργός δήλωσε ότι θα την κλείσει πριν τις διακοπές του».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, επισημαίνοντας σχετικά: «Αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη συμφωνία διότι πέραν του πώς θα ρυθμίσει την ελληνοαλβανική διάστασή της θα αποτελεί και προηγούμενο και για άλλες συμφωνίες, για το Αιγαίο κ.λπ. Υπήρχε μια συμφωνία του 2009, η οποία ήταν συμφωνία-πρότυπο μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας. Είχε υπογραφεί τότε από την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Μπάσα, υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, παρουσία των δύο τότε πρωθυπουργών, Μπερίσα και Καραμανλή.
Αυτή ήταν συμφωνία-πρότυπο γιατί, μεταξύ άλλων, προέβλεπε τη χρήση της μέσης γραμμής στον καθορισμό και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και γιατί είχε πλήρη επήρεια όλων των νησιών που ανήκαν στον καθορισμό των ζωνών. Ήταν δύο πολύ θεμελιώδεις αρχές αυτές για τον τρόπο που η Ελλάδα βλέπει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Δεν μπορώ να ξέρω τώρα, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναδιαπραγματευτεί αυτή τη συμφωνία του 2009, την οποία αρνήθηκε να εφαρμόσει η αλβανική πλευρά, ποιο θα είναι το αποτέλεσμά της.
Γι'' αυτό εμείς ζητάμε ενημέρωση, γιατί η διαπραγμάτευση αυτή τη φορά γίνεται με τον άνθρωπο εκείνο, δηλαδή με το Ράμα και το κόμμα του, που μετά το 2009, μετά εκείνη τη συμφωνία-πρότυπο ουσιαστικά εμπόδισαν την εφαρμογή της, προσβάλλοντάς την στο δικαστήριο της Αλβανίας».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος, «έχουμε λόγους να ανησυχούμε για το αποτέλεσμά της πόσο μάλλον όταν θα είναι πρόκριμα για τις συζητήσεις μας με την Τουρκία όσον αφορά το Αιγαίο».
Ερωτηθείς, εξάλλου, για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας στον απόηχο της συμφωνίας του Eurogroup της 21ης Ιουνίου σημείωσε: «Η συμφωνία για την υποτιθέμενη έξοδο από το πρόγραμμα, είναι μία συμφωνία εξόδου από το στρατόπεδο των μνημονίων και εισόδου σε έναν περιφραγμένο και επιτηρούμενο χώρο με μειωμένες συντάξεις, με μειωμένο αφορολόγητο, με 5,1 δισ. μέτρα και με ένα δημόσιο χρέος, του οποίου η ρύθμιση δεν είναι αυτή την οποία η κυβέρνηση επεδίωκε».
«Όταν κάποιες εκκρεμότητες κλείνουν, αυτό δημιουργεί μία αίσθηση ότι το επόμενο βήμα είναι πιο σίγουρο. Εμείς όμως που ζούμε και ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει στην ελληνική οικονομία και κοιτάζοντας ακριβώς τις ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν, είμαστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται περί εξόδου, αλλά περί εισόδου σε μία νέα επιτήρηση και μάλιστα αυστηρή και μακρά ανά τρίμηνο και βεβαίως μια οικονομία η οποί θα πρέπει να παράγει για πολλά χρόνια μεγάλα πλεονάσματα και αυτό με αυτή την κυβέρνηση που έχουμε δεν γίνεται στη βάση της ανάπτυξης αλλά μιας σφαγιαστική φορολογίας», εξήγησε ο τομεάρχης της ΝΔ.
Φωτογραφία intime news