Γ. Κουμουτσάκος: Έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε για τον τρόπο που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση 

Γ. Κουμουτσάκος: Έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε για τον τρόπο που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση 

"Έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε πολύ και να προβληματιζόμαστε για τον τρόπο που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα ευρωπαϊκά δεδομένα και την ισορροπία ισχύος μεταξύ των παικτών που έχουν αποφασιστικό ρόλο για το χρέος", τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέντευξή του, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Oι δυνάμεις της μετριοπάθειας και της σοβαρότητας νικούν πάντα τα άκρα και τις ακρότητες» τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζοντας το πρόσφατο επεισόδιο στη Βουλή με την επίθεση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, στον βουλευτή της ΝΔ, Νίκο Δένδια.

«Όσοι εκφράζουμε μετριοπάθεια και σοβαρότητα είμαστε εκείνοι που μπορούμε να είμαστε το ανάχωμα σε αυτές τις δυνάμεις της μισαλλοδοξίας, των ακροτήτων και των άκρων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, σημείωσε: «Έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε πολύ και να προβληματιζόμαστε για τον τρόπο που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα ευρωπαϊκά δεδομένα και την ισορροπία ισχύος μεταξύ των παικτών που έχουν αποφασιστικό ρόλο για το χρέος».

«Ο πρωθυπουργός», πρόσθεσε, «λίγες μέρες πριν την αρνητική έκβαση του Eurogroup, δήλωσε ότι περιμένει πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα. Τέσσερα πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Ή ήξερε και παραπλάνησε -με πάρα πολύ αρνητικό και ασύμβατο με την υπεύθυνη θέση του πρωθυπουργού τρόπο- ή δεν ήξερε - και αυτό επίσης δεν ταιριάζει σε ένα πρωθυπουργό για ένα τόσο σημαντικό θέμα- ή ήξερε και δεν εκτίμησε καλά τα γεγονότα και τα δεδομένα, ή τον παραπλάνησαν».

Εξήγησε: «Η ΝΔ και κανείς από εμάς δεν επιχαίρει γι αυτή την ήττα». Διαβεβαίωσε ότι είναι δεδομένο το ελάχιστο της σύμπτωσης βούλησης σε επίπεδο κομμάτων, που απαιτείται ώστε η Ελλάδα να υποστηρίξει συνολικά μία λύση στο θέμα του χρέους. Σημείωσε δε ότι ο πρόεδρος του κόμματος Κ. Μητσοτάκης στις επαφές του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, θέτει το θέμα της διαχείρισης του χρέους «με τρόπο σαφή και καθαρό».

«Η ΝΔ έχει αναφερθεί και στα τέσσερα στοιχεία που θα πρέπει να συνθέτουν μία λύση για το χρέος, που είναι επιμήκυνση της περιόδου χάριτος, επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, μείωση του επιτοκίου και μετατροπή του μεταβαλλόμενου επιτοκίου σε σταθερό. Έχουμε δώσει και τους τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους μπορεί να χτιστεί μία ρεαλιστική προσπάθεια διαχείρισης και απομείωσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας» εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο σημείωσε: «Το θέμα του Αιγαίου και της συνολικής προσπάθειας αμφισβήτησης του καθεστώτος που το διέπει βρίσκεται στον πυρήνα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Η αναθεωρητική, προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της δεν είναι περιστασιακή, είναι ένα σταθερό χαρακτηριστικό της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής εδώ και πάρα πολλά χρόνια». Υπογράμμισε δε την ανάγκη «η κυβέρνηση στις επαφές που κάνει -και σε ανώτατο επίπεδο- να μη βιάζεται και κάθε ευφυή ή πονηρή δήλωση δημοσίων σχέσεων, που προκύπτει από την τουρκική πλευρά, να την ερμηνεύει ως αφετηρία μίας νέας συμπεριφοράς».

Με αφορμή τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε πως «σε επίπεδο Ευρώπης έχει έλθει εδώ και καιρό η ώρα τόσο οι αστυνομικές υπηρεσίες, όσο και οι υπηρεσίες πληροφοριών των κρατών-μελών της Ευρώπης να συνεργαστούν πολύ πιο ουσιαστικά και πολύ πιο στενά και στην ανταλλαγή πληροφοριών και στην ανταλλαγή μεθόδων, ώστε να διαμορφωθεί μία κρίσιμη μάζα εμπειρίας, τεχνογνωσίας και δυνατοτήτων, προκειμένου να αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η απειλή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Sooc

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς