Οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ καθώς κι οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, στο "SBC".
«Νομίζω ότι το δίλημμα για την ονομασία δεν το έχουμε εμείς. Το δίλημμα το έχει η γειτονική μας χώρα. Εμείς θέλουμε να τελειώνει αυτή η εκκρεμότητα, διότι όσο υπάρχει μια όχι και τόσο καλή σχέση με εμάς και τους βόρειους γείτονές μας, τόσο δίνεται η δυνατότητα στην Τουρκία να διεισδύει στα Βαλκάνια. Για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων όμως, δεν μπορεί να είναι κανείς απόλυτα σίγουρος, γιατί μπορεί να υπάρξει ανά πάσα στιγμή υπαναχώρηση από την πλευρά των γειτόνων μας. Η αλλαγή στο κυβερνητικό επίπεδο στην ΠΓΔΜ και η ύπαρξη μιας υπεύθυνης ελληνικής κυβέρνησης, δημιουργεί μια ξεχωριστή ευκαιρία, η οποία δεν υπήρχε πριν από 5 χρόνια και δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει και μετά. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα υπάρξει σαφής κοινοβουλευτική πλειοψηφία όταν το θέμα έρθει στην παρούσα Βουλή, με την εθνική λύση που είχε προτείνει και ο Κ. Καραμανλής το 2008 - μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις», υπογράμμισε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Στη συνέχεια ο κ. Μπαλάφας επισήμανε: «Το βασικό ζήτημα είναι να εκδηλωθεί η πολιτική βούληση από την άλλη πλευρά, για συμφωνία σε σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και με αντίστοιχες αλλαγές στο συνταγματικό επίπεδο. Αν εξασφαλιστεί αυτό, τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν και θα πάνε θετικά».
Όσον αφορά τη διοργάνωση των συλλαλητηρίων για το ονοματολογικό ζήτημα, ο υφυπουργός τόνισε: «Στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατία και ο καθένας μέσα στα νόμιμα πλαίσια μπορεί να εκφράσει τη διαμαρτυρία του. Δεν νομίζω ότι θα αμφισβητήσει κανείς, ακόμα και οι απόλυτοι αντίπαλοι μας, εκτός από τη Χρυσή Αυγή, την απόφαση που θα εγκριθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο».
Σχετικά με το εάν πολιτική αστάθεια που βιώνει η Ιταλία επηρεάσει το συνολικό κλίμα και την έξοδο της χώρας μας από το Μνημόνιο, ο κ. Μπαλάφας σημείωσε: «Το βασικό θέμα για τη χώρα μας αυτή την εποχή, είναι να προχωρήσει σταθερά στην πορεία που έχει χαράξει, και να βρεθεί τον Αύγουστο εκτός Μνημονίου, εκτός του τριετούς προγράμματος 2015-2018 και της σκληρής εποπτείας - ένα γεγονός ιστορικής σημασίας για τον λαό μας, τη χώρα μας και την κυβέρνηση. Επομένως, όλα τα γεγονότα τα βλέπουμε υπό αυτό το πρίσμα, και όλη την προσοχή μας την στρέφουμε προς τα εκεί. Όσοι κακώς υποστήριζαν την ένταξη της χώρας σε ένα πιστοληπτικό πρόγραμμα στήριξης και ένα πιθανό τέταρτο Μνημόνιο, βλέπουν τώρα ότι πάμε σε μια καθαρή έξοδο».
Ακόμη ο υφυπουργός συμπλήρωσε: «Κάτι τέτοιο μπορεί να το θέλει ο κ. Μητσοτάκης γιατί τρομάζει με την προοπτική, ότι την έξοδο από τα Μνημόνια θα την επιτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι οι δικές τους κυβερνήσεις. Δεν θέλουν να βγούμε από το Μνημόνιο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ποντάρουν σε μια αποτυχία της χώρας για δικά τους πολιτικά οφέλη».
Επιπλέον ο κ. Μπαλάφας προσέθεσε ότι «βγαίνοντας τον Αύγουστο από το Μνημόνιο η χώρα μας θα εξακολουθεί να χρωστάει και θα έχει τις δεσμεύσεις που έχουν όχι μόνο οι χώρες που έχουν βγει πρόσφατα από Μνημόνιο, αλλά και όλες οι χώρες που ανήκουν σε μια οικονομική συμμαχία όπως η ευρωζώνη. Αυτήν τη στιγμή όλες μας οι δυνάμεις είναι να βγούμε από το Μνημόνιο, επειδή δεν θέλουμε να δώσουμε σε κανέναν το πρόσχημα να εμποδίσει την πορεία της χώρας μας προς την έξοδο. Όταν βγούμε από το πρόγραμμα, θα συζητήσουμε τα θέματα των μέτρων που μας επιβλήθηκαν από το ΔΝΤ την περίοδο των διαπραγματεύσεων, σε συνεννόηση με τους θεσμούς. Όλα τα πράγματα θα γίνουν στην ώρα του για το συμφέρον της χώρας μας και του λαού μας».
Τέλος, όσον αφορά τις αυξημένες προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες στον Έβρο και στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου ο κ. Μπαλάφας επισήμανε:
«Στον Έβρο, αν εξαιρέσουμε τους δύο τελευταίους μήνες, οι ροές ήταν ελέγξιμες και προβλέψιμες. Και είχαμε ρίξει το βάρος μας κυρίως στα νησιά και ιδιαίτερα στη Λέσβο. Οι ροές μέσω του Έβρου τον τελευταίο καιρό έχουν περιοριστεί και έχουν επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα. Στο ζήτημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού, δεχόμαστε κριτική από δυο πλευρές ή ότι φροντίζουμε πολύ τους πρόσφυγες και μετανάστες σε σχέση με τους Έλληνες ή ότι δεν μεριμνούμε αρκετά για τα δικαιώματα των προσφύγων. Εμείς κινούμαστε στη μέση διατηρώντας όσο το δυνατόν καλύτερα τις ισορροπίες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ