Γ. Μπαλάφας: Δεν εξυπηρετεί τη χώρα να υπερβάλλουμε για τις προσφυγικές ροές

Γ. Μπαλάφας: Δεν εξυπηρετεί τη χώρα να υπερβάλλουμε για τις προσφυγικές ροές

«Δεν μας εξυπηρετεί ως χώρα να υπερβάλλουμε στο τι συμβαίνει», δήλωσε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με την παρατηρούμενη αύξηση των προσφυγικών ροών στα ελληνικά νησιά τις τελευταίες εβδομάδες.

«Είναι γεγονός ότι υπάρχει μία αύξηση, που παρακολουθούμε από κοντά. Υπάρχει μία μικρή κάμψη σε αυτή την αύξηση τις τελευταίες μέρες και ας ελπίσουμε ότι θα συνεχιστεί. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζουμε σχέδιο για να αμβλύνουμε τα προβλήματα και τις καταστάσεις που δημιουργούνται λόγω του υπερπληθυσμού στα νησιά», είπε ο κ. Μπαλάφας, διευκρινίζοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθούν οι επιστροφές προς την Τουρκία εκείνων που δεν δικαιούνται, όπως είπε, διεθνούς προστασίας και αντίστοιχα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου και προώθησης στην ενδοχώρα όσων δικαιούνται προστασίας.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος αύξησης των προσφυγικών ροών στα επίπεδα του 2015 ο κ. Μπαλάφας επισήμανε: «Όποιος λέει ότι πάμε σε, ή ότι ήδη είναι, μία κατάσταση όπως το 2015, είτε δεν την ξέρει, δεν την έζησε και δεν τη θυμάται, είτε έχει άδικο. Τότε μιλάγαμε για 12.000-15.000 άτομα κάθε μέρα, που περνούσαν από τα παράλια στα νησιά και μεταφέρονταν στην Ελλάδα, καθώς ήταν ακόμη ανοιχτά τα σύνορα. Δεν είναι συγκρίσιμες οι εποχές».

Παρότρυνε δε «να μην είμαστε υπερβολικοί ως προς τις εκτιμήσεις», τονίζοντας πως «είναι άλλο να μην υποτιμάς την κατάσταση, να ανησυχείς, να παίρνεις μέτρα, να μην εξωραΐζεις την εικόνα και άλλο να δυσφημίζεις την κατάσταση».

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας έχει λειτουργήσει υποβοηθητικά και ευεργετικά στο ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία στην Ελλάδα, εξηγώντας πως, παρά τις όποιες αδυναμίες και προβλήματα, «τηρείται από όλες τις πλευρές».

Ο κ. Μπαλάφας διατύπωσε την εκτίμηση ότι η παρατηρούμενη αύξηση προσφυγικών ροών τον τελευταίο ένα-ενάμιση μήνα είναι παροδική. «Χωρίς να μπορεί κανείς να είναι απόλυτος και βέβαιος, μπορεί να υποθέσει ότι έχει να κάνει με τις διαφορές και την όξυνση που υπήρξε μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της Γερμανίας», σημείωσε, παρατηρώντας ότι «και το 2016 τους, κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο -ίσως και λόγω του καιρού- ήταν αυξημένες οι ροές».

«Το θετικό είναι ότι αυτά τα προβλήματα δε μας δημιούργησαν κανένα θέμα στον τουρισμό στα νησιά, ο οποίος και από την Ευρώπη και από την Τουρκία και από συμπατριώτες μας, ήταν σε υψηλά επίπεδα», επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά την επαναπροωθήσεις στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, ο υφυπουργός σημείωσε ότι οι χαμηλοί ρυθμοί «σε έναν βαθμό οφείλονταν στη δυστοκία της απέναντι πλευράς, αλλά υπήρχε και μία εκκρεμότητα με το ΣτΕ, εάν μπορεί να χαρακτηριστεί η Τουρκία ασφαλής χώρα για μεγάλες κατηγορίες προσφύγων και μεταναστών».

«Πρόσφατα το ΣτΕ πήρε μία απόφαση ότι γι' αυτές τις κατηγορίες η Τουρκία είναι μία ασφαλής χώρα, πράγμα το οποίο θα βελτιώσει, θα ενισχύσει τις επιστροφές μέσα στο πλαίσιο των νόμων στη γείτονα χώρα», προέβλεψε.

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την αντίδραση των Εκκλησίας της Ελλάδος στο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου ο κ. Μπαλάφας ανέφερε: «Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει βοηθήσει και βοηθάει στην αντιμετώπιση προβλημάτων γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Έχουμε συνολικά θετική εκτίμηση για πλευρές του έργου της, αλλά σε αυτό το ζήτημα υπάρχει μία διαφωνία. Οι ιεράρχες, η Ιερά Σύνοδος, εκτίμησαν και διατύπωσαν την άποψή τους με τον τρόπο που θεωρούσαν σωστό. Ως άποψη είναι σεβαστή, αλλά η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κάλυψη των αναγκών και των δικαιωμάτων ενός τμήματος των Ελλήνων πολιτών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ