Στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές το τελευταία διάστημα, αλλά και στις γερμανικές εκλογές σε σχέση με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας σε συνέντευξη, που παραχώρησε σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ο υπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων πως «με τη μετανάστευση και την προσφυγιά πρέπει να μάθει να ζει η Ευρώπη και να συνδιαλέγεται».
Το σύστημα στην Τουρκία, εξήγησε ο κ. Μπαλάφας, αποφάσισε, ότι πρέπει να ενισχύσει τις ροές, γιατί ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στην Ευρώπη, που τους στριμώχνει με το κουρδικό ζήτημα κ.λπ. Επίσης, παίζουν ρόλο οι ανακατατάξεις, που συμβαίνουν στη Συρία.
«Ανησυχούμε, παρακολουθούμε, παίρνουμε μέτρα ελέγχου της κατάστασης, αλλά το δύσκολο είναι, ότι ενώ μπήκαν σε μια τάξη τα πράγματα στην ενδοχώρα αλλά και στα νησιά, επάνω στο δίμηνο υπήρχε πάλι μια αλλαγή. Μόλις για παράδειγμα, προωθήσουμε 250 ανθρώπους από τη Σάμο στην ενδοχώρα, την άλλη μέρα θα μας στείλουν άλλους 250, γιατί ελέγχουν οι λαθροδιακινητές, το σύστημα της διακίνησης», επισημαίνει.
Αυτό που χρειάζεται και θα γίνει το επόμενο διάστημα, συνέχισε ο κ. Μπαλάφας, είναι οι επιστροφές όσων δεν παίρνουν άσυλο, στην Τουρκία. Η διαδικασία καθυστερούσε γιατί γίνονταν από Έλληνες και Σύρους νομικούς, ενστάσεις για το εάν η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα για την επιστροφή τους εκεί, πράγμα που έπρεπε να αποφασιστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. «Παίρνουμε λοιπόν μέτρα προς όλες τις κατευθύνσεις. Πρέπει να έχουμε όμως στο νου μας ότι αυτό που λέμε αποσυμφόρηση των νησιών εδώ και τώρα, δυστυχώς δεν γίνεται», συμπλήρωσε.
Από το 1990, περιέγραψε ο κ. Μπαλάφας, υπάρχουν στην Ελλάδα 600.000 νόμιμοι πλέον μετανάστες. «Αυτό μας δείχνει, ότι με τη μετανάστευση και την προσφυγιά πρέπει να μάθει να ζει η Ευρώπη και να συνδιαλέγεται», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στις γερμανικές εκλογές, τόνισε, ότι στο όνομα της πολιτικής σκοπιμότητας τα δυο μεγάλα κόμματα- οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες- συχνά «φλέρταραν» με ξενοφοβικές, ρατσιστικές απόψεις. «Οπότε, όταν εθίζεις τον κόσμο σε τέτοιες αντιλήψεις, ο κόσμος θα πάει στο αυθεντικό, πράγμα το οποίο έγινε και στη Γερμανία και σημειώθηκε άνοδος της ακροδεξιάς», σημείωσε.
Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Μπαλάφα, η Angela Merkel, παρά την πίεση που της έχουν ασκήσει τα ακροδεξιά κόμματα, κράτησε σε πολλές περιπτώσεις μια στάση αρχών στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία αρχείου SOOC