Γ. Μπαλάφας: Να μην ταυτίζεται το 1,5 δισ. μουσουλμάνων με τους 100.000 εγκληματίες του ISIS

Γ. Μπαλάφας: Να μην ταυτίζεται το 1,5 δισ. μουσουλμάνων με τους 100.000 εγκληματίες του ISIS

"Δεν θα πρέπει να ταυτίζεται αυθαίρετα και ανιστόρητα το 1,5 δισεκατομμύριο μουσουλμάνων με τους 100.000 εγκληματίες του Ισλαμικού Κράτους" τόνισε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα έγραψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος στην προσωπική του σελίδα στο Facebook στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Καταλονία ("?Σε όλες τις επιθέσεις ανεξαιρέτως επιβεβαιώνεται η σύνδεση τρομοκρατίας-μετανάστευσης. ??Εκεί το πρόβλημα εκεί και η λύση του"), ο κ. Μπαλάφας -μεταξύ άλλων- ανέφερε: "Δεν καταλαβαίνω τι λέει ο κ. Λοβέρδος, ότι θα πρέπει να απαγορευτεί η οποιαδήποτε μετακίνηση ενός πρόσφυγα που τα παιδιά του βομβαρδίζονται και σκοτώνονται στη Συρία ή ενός μετανάστη που πεινάει και δεν έχει νερό, προς μια περιοχή όπου πιστεύει ότι θα ζήσει καλύτερα;".

Σημείωσε ότι ο ίδιος συμφωνεί "με τον Πάπα Φραγκίσκο της Καθολικής Εκκλησίας, όπως και με τη στάση της Ελληνικής Εκκλησίας και του Πατριάρχη σε αυτά τα ζητήματα" και πως γενικά τάσσεται "με την άποψη που εκπέμπει ο κάθε λογικός και αλληλέγγυος άνθρωπος, είτε είναι της εκκλησίας είτε της πολιτικής. Δηλαδή τα ζητήματα αυτά που είναι υπαρκτά, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με κατανόηση και αλληλεγγύη και όχι με βία".

"Οι απόψεις αυτές θυμίζουν την αντιμετώπιση που είχαν οι Έλληνες που ήρθαν από τον Πόντο και κάποιοι τους έλεγαν τουρκόσπορους. Και τελικά πού δίνουμε εξετάσεις; Στη Χρυσή Αυγή; Σε αυτούς που καίνε καταυλισμούς προσφύγων στη Γερμανία και σκοτώνουν ανθρώπους; Προφανώς και είμαστε εναντίον των εγκληματιών του ISIS και πέρα από τα ζητήματα της επαγρύπνησης και των αυστηρών μέτρων που παίρνονται από τις χώρες για να προστατεύσουν τους πολίτες τους, δεν θα πρέπει να ταυτίζεται αυθαίρετα και ανιστόρητα το 1,5 δισεκατομμύριο μουσουλμάνων με τους 100.000 εγκληματίες του ισλαμικού κράτους" υπογράμμισε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο κ. Μπαλάφας χαρακτήρισε το Προσφυγικό, ζήτημα με πολλές απρόβλεπτες παραμέτρους και τόνισε πως απαιτείται συνεχής προσπάθεια και εγρήγορση. "Το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα δεν είναι ένα θέμα που το τακτοποιείς και το βάζεις στην άκρη αντιμετωπίζοντάς το σαν ρουτίνα. Έχει πολλές απρόβλεπτες παραμέτρους" είπε, υπογραμμίζοντας πως "χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και εγρήγορση παρόλο που έχουν γίνει παρά πολλές και αποτελεσματικές κινήσεις, τα δύο τελευταία χρόνια".

Το Προσφυγικό "δεν είναι ένα ζήτημα που το τελειώνεις και μπαίνεις σε μια κανονικότητα και το αντιμετωπίζουμε περίπου σαν μία ρουτίνα" καθώς "έχει πολλές παραμέτρους απρόβλεπτες, π.χ. τι θα κάνει ο Erdogan, αν θα γίνουν οι μετεγκαταστάσεις σε χώρες της Ευρώπης που καθυστερούν, τι θα γίνει με τις οικογενειακές επανενώσεις (κ.λπ.)" παρατήρησε ο κ. Μπαλάφας.

Αναφορικά με τις προσφυγικές ροές είπε πως "προφανώς η κατάσταση δεν είναι αυτή που ήταν το 2015 και το 2016 και βελτιώνεται συνεχώς" και χαρακτήρισε παροδική τη μικρή, όπως είπε, αύξηση των τελευταίων ημερών. "Και στο θέμα των ροών, δεν υπάρχει καμία σχέση με τους 10.000 ανθρώπους που έρχονταν καθημερινά το 2015, με τους περίπου 100 και λιγότερους που έρχονται πλέον, ασχέτως με το εάν τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια μικρή αύξηση, την οποία δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε και είναι παροδική" σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού και αν εφεξής θα γίνεται αποκλειστικά από το κράτος, ο κ. Μπαλάφας διευκρίνισε "ορισμένες δραστηριότητες, σταδιακά και μελετημένα θα περάσουν στο κράτος, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της πρωτοβάθμιας, εξω-νοσοκομειακής, υγειονομικής περίθαλψης που γινόταν μέχρι τώρα από τις ΜΚΟ, θα περάσει πλέον σε φορείς που ελέγχονται από το κράτος, όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, το Υπουργείο Υγείας, ώστε να παρέχεται, πάντα με τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις, από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας".

Είπε πως η μετάβαση αυτή είναι ένα "θετικό βήμα και μια γενική κατεύθυνση, η οποία θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου: SOOC