Στο ζήτημα του προσφυγικού αναφέρθηκε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας ο οποίος θεωρεί ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2015 ενώ πρότεινε να χρησιμοποιηθούν πλωτά μέσα ως χώρος παραμονής των προσφύγων τον χειμώνα, αν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.
Ο κ. Μπαλάφας, μιλώντας στον realfm ανέφερε ότι «Το ζήτημα της παραμονής και της σχέσης των προσφύγων - μεταναστών με τα νησιά διέπεται από τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Μία συμφωνία η οποία μπορεί να μην είναι τέλεια, δεν υπάρχουν τέλειες καταστάσεις, αλλά βοήθησε σε δύο πράγματα, οι ροές να μην είναι οι ροές του 2015 και περιόρισε στο ελάχιστο, μηδένισε ουσιαστικά τους πνιγμούς στο Αιγαίο. Άρα, εμείς αυτή τη συμφωνία τη θεωρούμε ότι είναι αναγκαία και δεν θέλουμε να καταρρεύσει» τόνισε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ο κ. Μπαλάφας συμπλήρωσε πως «η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι όσοι δεν παίρνουν άσυλο, όσοι απορρίπτεται η αίτηση τους για άσυλο ή δεν κάνουν αίτηση για άσυλο πρέπει να γυρίσουν πίσω, δεν μπορούν να περάσουν στην ενδοχώρα. Παίρνουμε και άλλα μέτρα, ξενοδοχεία για το καλοκαίρι, δίνουν στη Λέσβο και στη Χίο τα άδεια το χειμώνα ξενοδοχεία για να πάνε οι άνθρωποι. Είπαμε ότι εάν χρειαστεί, προκειμένου να μην μείνουν κάποιοι άνθρωποι σε ακατάλληλες σκηνές να χρησιμοποιήσουμε και τα πλοία αυτά, τα πλωτά δηλαδή, για ένα διάστημα κάποιων μηνών, εάν χρειαστεί σαν plan B. Έχουμε κάνει τα κουμάντα μας, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθούν. Τα πιο ζορισμένα νησιά είναι η Λέσβος και η Σάμος. Υπάρχει αυτή η σκέψη, εάν βρεθούμε στην ανάγκη. Είναι κάποια ειδικά διαμορφωμένα ας πούμε κρουαζιερόπλοια, τα οποία θα σταματήσουν σε ένα σημείο του λιμανιού για 2-3 μήνες, που είναι οι ζόρικοι χειμωνιάτικοι μήνες».
Αναφερόμενος στο ζήτημα που προέκυψε με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και ερωτηθείς εάν ο κ. Μουζάλας είναι "υπό αναχώρηση", ο κ. Μπαλάφας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.
Φωτογραφία: SOOC