Τρίωρη συνάντηση είχε σήμερα το πρωί το Σωματείο των Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου της Υπηρεσίας Ασύλου με τον υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μπαλάφα, προκειμένου να συζητήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων. Εξάλλου, από χθες οι συμβασιούχοι πραγματοποιούν 48ωρη απεργία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, παραβρέθηκαν, επίσης, η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου και ο γγ του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Κώστας Παπαδημητρίου, ενώ τους συμβασιούχους συνόδευαν και εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ.
Το κύριο αίτημα που έθεσαν οι συμβασιούχοι αφορούσε τη λήξη των συμβάσεων για περίπου 150 εργαζόμενους τον ερχόμενο Νοέμβριο και Δεκέμβριο και τη δυνατότητα των συμβασιούχων να διεκδικήσουν μία θέση εργασίας μετά τη λήξη των συμβάσεων. Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλη του προεδρείου του Σωματείου, αναμένεται να βγει νέα προκήρυξη στο τέλος του χρόνου, εφόσον βρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια, ωστόσο οι ήδη εργαζόμενοι συμβασιούχοι δεν θα έχουν το δικαίωμα να πάρουν μέρος σε αυτήν, λόγω της τρίμηνης διακοπής των συμβάσεων που προβλέπει ο νόμος. Το Σωματείο ζήτησε από τον κ. Μπαλάφα να δοθεί η δυνατότητα στους συμβασιούχους που εργάζονται σήμερα να συμμετάσχουν και σε επόμενη προκήρυξη. Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, από την πλευρά τους, έκαναν λόγο για «κρίσιμο ζήτημα των συμβασιούχων και του δικαιώματός τους στη δουλειά, στους οποίους θα σταθούμε με κάθε τρόπο». Εφόσον από την άλλη πλευρά δεν βρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια και δεν γίνει νέα προκήρυξη, το προεδρείο του Σωματείου μίλησε για «μία διαδικασία κατάρρευσης της Υπηρεσίας Ασύλου, καθώς θα μειωθεί δραματικά το προσωπικό της».
Επίσης, τα μέλη του Σωματείου έθεσαν το αίτημα για άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων, καθώς οι καθυστερήσεις φτάνουν τους τρεις μήνες, και ομαλοποίηση της μισθοδοσίας του προσωπικού ορισμένου χρόνου. Μάλιστα, κατήγγειλαν ότι υπάρχουν συμβασιούχοι που εξαναγκάζονται σε παραίτηση, γιατί με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Τέλος, οι συμβασιούχοι έθεσαν και άλλα ζητήματα, όπως να έχουν ίσα εργασιακά δικαιώματα με το τακτικό προσωπικό, να υπάρχει εξειδίκευση και περιγραφή των καθηκόντων τους στις συμβάσεις, να γίνεται χορήγηση αναρρωτικών αδειών χωρίς την περικοπή του ημερομισθίου, καθώς και θέματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
Ο κ. Μπαλάφας, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έκανε λόγο για έναν «διάλογο εποικοδομητικό και αποτελεσματικό». Όπως σημείωσε, σχετικά με το κύριο αίτημα των εργαζόμενων, δηλαδή την κάλυψη των δεδουλευμένων τους, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για την καταβολή των μισθών και τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί η αποπληρωμή. Επίσης, τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση της μισθοδοσίας τους και να μην υπάρχουν επιπλέον καθυστερήσεις σε καμία φάση της τεχνικής διαδικασίας που απαιτείται για να πληρωθούν.
Σχετικά με τη λήξη των συμβάσεων και τη δυνατότητα συμμετοχής των εργαζόμενων σε επόμενη προκήρυξη, ο υφυπουργός τούς ενημέρωσε ότι θα υπάρξει απάντηση από το υπουργείο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αφού εξεταστεί το ζήτημα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία αρχείου SOOC