Γ. Παπανδρέου: Μόνο με προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα ξεπεράσει τη κρίση

Γ. Παπανδρέου: Μόνο με προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα ξεπεράσει τη κρίση

Μόνο με ριζικές προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ανατροπής του πελατειακού κράτους η Ελλάδα θα ξεπεράσει τη κρίση, υποστήριξε ο Γιώργος Παπανδρέου στη Συνδιάσκεψη του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών

«Συμφωνία σε επαναστατικό πλαίσιο αλλαγών που κόβουν το γόρδιο δεσμό της πελατειακής Ελλάδας, και μετά όλοι και όλα από τη βάση. Τόσο απλά, τόσο καθαρά. Η συνεργασία και η ενότητα, δεν μπορούν παρά να έχουν πολιτικό και μόνον πρόσημο. Δεν μας ενδιαφέρει η νομή της εξουσίας. Την αλλαγή της θέλουμε», διακήρυξε ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της 3ης Συνδιάσκεψης του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών.

«Δεν πρόκειται να συνομολογήσουμε σε οποιαδήποτε άλλη επιδίωξη. Και η αυτονομία του κάθε πολιτικού φορέα στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αποτελεί εγγύηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Και πάντως, εμείς, ως κίνημα, επιθυμούμε να συμβάλουμε και να εγγυηθούμε αυτήν την προοπτική» συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.

«Η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης να γίνει στη βάση αρχών και αξιών που πάντα μας καθοδηγούσαν. Αλλιώς η ανασύνθεση δεν θα οδηγήσει σε υπέρβαση της κρίσης του πολιτικού μας χώρου. Δική μας ευθύνη λοιπόν είναι να ενώσουμε από τη βάση τους προβληματισμένους προοδευτικούς πολίτες, και στη βάση αρχών και αξιών», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου. 

Εξ αρχής ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη κρίση που κλήθηκε να διαχειριστεί το 2010, τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι «η κρίση έφερε το μνημόνιο, όχι το μνημόνιο την κρίση. Οι δημαγωγοί και συνωμοσιολόγοι, λένε το αντίθετο για να συγκαλύψουν αυτούς που έφεραν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού το 2009. Και μετά έφυγαν».

Μιλώντας για τις επικρίσεις που δέχθηκε, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως «για να πείσω τους εταίρους μας να μην αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, έκανα δύο φορές τον γύρο του κόσμου σε μίλια μέσα σε ελάχιστους μήνες - την ώρα που η αντιπολίτευση αμφισβητούσε ακόμα και τον πατριωτισμό μου. Έκανα ως πρωθυπουργός ανοίγματα πραγματικής συναίνεσης, και το 2010 και το 2011, όταν άλλοι έχτιζαν ψεκασμένες καριέρες. Ζήτησα και πρότεινα ελληνικό σχέδιο. Σχέδιο δικό μας, όχι των εταίρων, της Τρόικας ή άλλων. Προσωπικά λοιδορήθηκα από τους αντιπάλους μου, όσο λίγοι. Με είπαν Πινοσέτ, Τσολάκογλου, ντήλερ διεθνών κερδοσκόπων, ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς».

«Δεν κρατάω κακία σε κανέναν. Μπορούμε να προχωρήσουμε; Μπορούμε να πάμε παρακάτω; Δικός μου εχθρός δεν είναι ο Τσίπρας, όπως δεν ήταν ο Σαμαράς. Δικός μου εχθρός είναι τα προβλήματα του τόπου. Για να ξεπεραστούν τα προβλήματα της χώρας απαιτείται εθνική συνεννόηση», είπε συμπληρώνοντας πως «όσο η έφοδος και η παραμονή στην εξουσία είναι αποκλειστικός αυτοσκοπός, τίποτα δεν θα διορθωθεί. Βούληση απαιτείται στα αυτονόητα. Εκεί που όλοι συμφωνούμε, όποια κι αν είναι αυτά που συμφωνούμε, ας προχωρήσουμε μπροστά. Είναι το πελατειακό κράτος. Για αυτό επιμένω στις αρχές μου. Ακούω τις διδαχές της ιστορίας. Και φωνάζω εδώ και χρόνια, θα φωνάζω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, για μια κουλτούρα συναίνεσης και συνεργασίας. Έτσι και μόνο έτσι θα στρίψουμε το τιμόνι της χώρας προς το καλύτερο. Όσο η πολιτική διεξάγεται με όρους αρένας, "ο θάνατός σου, η ζωή μου", τίποτα δεν θα αλλάξει», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «το χρέος είναι πράγματι εθνική υπόθεση. Σας το λέω όμως ως ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που πέτυχε και συμφώνησε τη μεγαλύτερη αναλογικά διαγραφή χρέους για κράτος στην παγκόσμια ιστορία τον Οκτώβριο του 2011 - διαγραφή που ολοκληρώθηκε από την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου».

«Όσο και να μειωθεί το χρέος, όσο και να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή του, αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργούμε ως χώρα, πάλι μπροστά μας θα βρίσκεται το χρέος σε λίγα χρόνια», παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου, επιμένοντας πώς μόνο με βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τη χώρα, θα βγει αυτή από τη κρίση και τα μνημόνια.

Σε άλλο σημείο, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η σημερινή κυβέρνηση και αντιπολίτευση, δεξιοί και δήθεν αριστεροί, οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος της συντήρησης, ματώνουν κάθε μέρα από την χωρίς όρια πολιτική τους αντιπαράθεση. Είναι συγκινητικό όμως να βλέπεις με τι ομόνοια, με τι αλληλοκατανόηση, με τι αγάπη ξεπλένουν και οι δύο τις ευθύνες όσων χρεοκόπησαν τη χώρα το 2009».

Ο Γιώργος Παπανδρέου καυτηρίασε το κλίμα διχασμού αποδίδοντάς το στους πολιτικούς του αντιπάλους και υποστήριξε ότι «…υπήρξαμε ως πολιτικός χώρος τα πρώτα και δαχτυλοδειχτούμενα θύματα του μίσους που υπέθαλψαν ή δικαιολόγησαν ή ανέχτηκαν, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, όλοι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Δεν θα τους κάνουμε τα ίδια, γιατί πάντα διαφέραμε από αυτούς».

«Στην κορύφωση του μίσους, εμείς φωνάζαμε για συνεργασία. Στην κορύφωση του διχασμού, εμείς φωνάζαμε δημοψήφισμα.

Επικράτησε το μίσος, επικράτησε ο διχασμός. Αυτή είναι η Ιστορία και δεν παραγράφεται. Εύχομαι μόνο το βράδυ στον καθρέφτη να μπορούν να κοιτάξουν τον εαυτό τους στα μάτια, γιατί έχουν συνειδητοποιήσει τι κακό έκαναν» συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών υπερασπίστηκε την κυβερνητική του θητεία αναγνωρίζοντας λάθη και αδυναμίες ενώ απαρίθμησε αναλυτικά τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τη διετία 2010-2012 και σχολίασε εμμέσως τις ανακατατάξεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης: «Διαπλοκή υπήρχε πάντα στη χώρα, διαπλοκή επιπέδου Champions League πρώτη φορά! Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τέτοια απροκάλυπτη αλληλεξάρτηση οικονομικών και ποδοσφαιρικών συμφερόντων με τα κόμματα εξουσίας. Η απάντηση στην αλληλοεξαρτόμενη διαπλοκή των άλλων δεν είναι η "δική μας" διαπλοκή. Είναι κανόνες για όλους που δεν επιτρέπουν τη διαπλοκή ή την αποτρέπουν με διαφάνεια στο μεγαλύτερο βαθμό. Πόσο ακόμα αυτονόητα πράγματα θα θεωρούνται επανάσταση; Δεν έχουμε άλλο καιρό για χάσιμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ