Να μην καταθέσουν τα χρήματα των Δήμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, αποφάσισε κατά την έκτακτη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Προέδρου, Γ. Πατούλη.
Στην τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης επεσήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βάλλεται συστηματικά από την κυβέρνηση, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: « Θέλουν να πάρουν και τα ασημικά μας. Τα ταμειακά μας διαθέσιμα προορίζονται για πληρωμές σε τρίτους, για τους εργαζόμενους και για έργα υποδομής προς όφελος των πολιτών. Οι Δήμοι σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, έχουν τη δυνατότητα να διασφαλίζουν, μέσα από σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες, τους συμφερότερους όρους στα επιτόκιά τους. Αν επιμένουν σε αυτή τους την απόφαση ας προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση που θα τους δίνει τη δυνατότητα να τα πάρουν, απευθείας από τις τράπεζες».
Ο κ. Πατούλης τόνισε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για την κοινωνία και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση με αιχμή την αποκέντρωση και όχι να επιδιώκει την οικονομική αφαίμαξη των Δήμων. «Αυτός ο τραγέλαφος πρέπει να σταματήσει» ανέφερε και σημείωσε πως η «Τοπική Αυτοδιοίκηση πιο ώριμη από ποτέ είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της και να μπει μπροστά, για την καλύτερη διασφάλιση των συμφερόντων των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών».
Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, αποτελεί θεσμικό ατόπημα από πλευράς της κυβέρνησης, η επανενεργοποίηση της ΠΝΠ του 2015.
Όπως τονίστηκε, η Αυτοδιοίκηση δεν αντέχει άλλη περικοπή πόρων, οι δήμοι δεν έχουν την πολυτέλεια να δεσμεύουν τα ελάχιστα χρήματα που τους απομένουν στην Τράπεζα της Ελλάδος.
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να μας δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιούμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για να εκτελούμε ανταποδοτικά έργα και παρεμβάσεις με αναπτυξιακό πρόσημο. Κι όχι να μας υποχρεώνει η Κεντρική Κυβέρνηση να δεσμεύουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων και άλλων κρατικών δαπανών» αναφέρει στην απόφασή της η ΚΕΔΕ και τονίζει πως δεν πρόκειται να υποκύψει σε αυτή την αυθαίρετη και αντιδημοκρατική πρακτική.
Παράλληλα, ζητά άμεση κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την έναρξη ενός σοβαρού, ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου για την αλλαγή του Καλλικράτη. «Αν επιμένουν σε αυτή τους την απόφαση ας προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση που θα τους δίνει τη δυνατότητα να τα πάρουν, απευθείας από τις τράπεζες» τονίζει η ΚΕΔΕ.
Φωτογραφία αρχείου SOOC