Το G20 θα απομονώσει την Ουάσιγκτον για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής

Το G20 θα απομονώσει την Ουάσιγκτον για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής

H σύνοδος των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη αναμένεται να καταγράψει την απομόνωση της Ουάσιγκτον στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνοντας ότι τα άλλα κράτη μέλη του διεθνούς οικονομικού οργανισμού σκοπεύουν να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Παρισιού, σύμφωνα με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Σημειώνουμε την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού», επισημαίνεται στο κείμενο, ενώ προστίθεται ότι οι ηγέτες άλλων χωρών θεωρούν οι ίδιοι ότι η συμφωνία για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι «μη αναστρέψιμη».

Mία από τις αβεβαιότητες που πλανιόντουσαν πριν από τη Σύνοδο συνίστατο στο αν οι 19 υπόλοιπες χώρες της G20 θα συσπειρώνονταν επί αυτού του ζητήματος.

Η θέση της Σαουδικής Αραβίας, για παράδειγμα, συμμάχου των ΗΠΑ και μίας από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, ήγειρε ερωτήματα.

Εάν υιοθετήσουν αυτό το έγγραφο, οι ηγέτες της G20 θα στείλουν στις ΗΠΑ το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη (των συνομιλιών) ή πλήρης επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας του Παρισιού. Ακόμα κι αν η πόρτα παραμένει ανοικτή για την Ουάσιγκτον, εφόσον θελήσει να επανεξετάσει κάποια στιγμή την θέση της.

Αυτήν την επιλογή ανέφερε σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τheresa May στο περιθώριο της Συνόδου.

«Είναι σημαντικό για ολόκληρο τον κόσμο και πιστεύω ότι δεν είναι πάντα εφικτό. Η συμφωνία του Παρισιού δεν θα ξανατεθεί υπό διαπραγμάτευση. Όμως εύχομαι οι ΗΠΑ να βρουν ένα δρόμο για να επιστρέψουν εκεί» δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

«Το συλλογικό μήνυμα που θα στείλουμε στον πρόεδρο Τrump γύρω από αυτό το τραπέζι θα εμμένει στη σημασία της επιστροφής των ΗΠΑ στις συμφωνίες του Παρισιού και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε η May.

Σύμφωνα με μια πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις, μια τροποποίηση του προσχεδίου του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου της G20, η οποία θα το καθιστά ευνοϊκότερο στις ορυκτές πηγές ενέργειας, βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ