Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και αυτός της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ενημέρωσαν τον πρόεδρο της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο ότι σκοπεύουν να είναι παρόντες στη σύνοδο κορυφής της G20 που θα διεξαχθεί στο Μπαλί αργότερα φέτος,
Τη σχετική δήλωση έκανε ο αρχηγός του ινδονησιακού κράτους στο πλαίσιο συνέντευξής του στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.
Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Ιουλίου διεξήχθη η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζών της G20 στην οποία η Μόσχα έστειλε υφυπουργό στο Μπαλί και ο υπουργός Οικονομικών συμμετείχε ψηφιακά.
Πολλά κράτη μέλη της G20 καταδίκασαν τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναφέρει σύνοψη των διαμειφθέντων που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την ινδονησιακή προεδρία.
Η σύνοδος ολοκληρώθηκε χωρίς να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση, εξαιτίας των διαφωνιών των κρατών για τις διατυπώσεις σχετικά με τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας. Αντ’ αυτής, η Ινδονησία, που αποπειράθηκε να συμβιβάσει την ουδετερότητά της όσον αφορά τον πόλεμο με τον ρόλο της οικοδέσποινας της συνόδου φέτος, έδωσε στη δημοσιότητα δική της ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται σε αυτές τις διαφωνίες.
«Πολλά μέλη συμφώνησαν ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας επιβραδύνθηκε και αντιμετωπίζει μείζονα οπισθοδρόμηση εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, που καταδικάστηκε σθεναρά και κάλεσαν να τερματιστεί», αναφέρει η ανακοίνωση.
«Ένα μέλος εξέφρασε την άποψη ότι οι κυρώσεις επιδεινώνουν τις τρέχουσες δυσκολίες», συνεχίζει το κείμενο, προφανώς αναφερόμενο στη Ρωσία.
Η σύνοψη των εξελίξεων στο σύνοδο επισημαίνει επίσης την απουσία συναίνεσης όσον αφορά την παγκόσμια διατροφική κρίση, που επιδείνωσε η ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια.
«Η πλειοψηφία των μελών συμφώνησε ότι καταγράφεται πολύ ανησυχητική επιδείνωση της διατροφικής και ενεργειακής ανασφάλειας» και «πολλά μέλη εξέφρασαν τη βούλησή τους να αναλάβουν δράση άμεσα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.