Γαλλία - Εμβολιαστικό πάσο: Το 5% των ασθενών που νοσηλεύονται έχουν πλαστό πιστοποιητικό

Γαλλία - Εμβολιαστικό πάσο: Το 5% των ασθενών που νοσηλεύονται έχουν πλαστό πιστοποιητικό

Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε στη διάρκεια της νύχτας ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης ότι «το 5% των ασθενών που νοσηλεύονται» με COVID-19 στη Γαλλία διαθέτουν πλαστό υγειονομικό πιστοποιητικό και δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Το πλαστό πάσο σκοτώνει, αυτή είναι η πραγματικότητα», τόνισε, απευθυνόμενος στους βουλευτές της άκρας αριστεράς, οι οποίοι απέρριπταν ενίσχυση των κυρώσεων στην περίπτωση απάτης, στο πλαίσιο της εξέτασης του νομοσχεδίου για τη θέσπιση του εμβολιαστικού πάσου.

Μετά από τρεις μέρες θυελλωδών συνεδριάσεων, που τροφοδοτήθηκαν από αμφιλεγόμενα σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι θέλει να «τσαντίσει» τους ανεμβολίαστους, η γαλλική Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε νωρίς σήμερα Πέμπτη το πρωί σε πρώτη ανάγνωση το σχέδιο νόμου που μετατρέπει το υγειονομικό πάσο σε εμβολιαστικό πάσο.

Βάσει αυτού οι κανόνες για το εμβολιαστικό πάσο θα ισχύουν για αυτούς που είναι άνω των 16 ετών και όχι για τους άνω των 12 ετών όπως επεδίωκε αρχικά η γαλλική κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο αυτό θα περάσει από τη Γερουσία πριν από μια τελική ψηφοφορία για την έγκρισή του από την Εθνοσυνέλευση.

«Τα μέτρα του νόμου μας φαίνονται εξισορροπημένα», επέμεινε ο υπουργός.

Κάθειρξη πέντε ετών και βαρύ πρόστιμο

 

Η κατοχή πλαστού πιστοποιητικού θα μπορεί πλέον βάσει του σχεδίου νόμου να τιμωρείται με ποινή κάθειρξης πέντε ετών και την καταβολή προστίμου 75.000 ευρώ. Η προσκόμιση πιστοποιητικού που ανήκει σε άλλο πρόσωπο ή η διαβίβαση πιστοποιητικού σε άλλον με σκοπό τη δόλια χρήση του θα τιμωρείται με κατ' αποκοπήν πρόστιμο 1.000 ευρώ, έναντι 135 ευρώ σήμερα.

Οι βουλευτές υιοθέτησαν επίσης κυβερνητική τροπολογία όσον αφορά τη «μεταμέλεια»: Οι κάτοχοι πλαστών πιστοποιητικών δεν θα υφίστανται κυρώσεις αν κάνουν μια πρώτη δόση εμβολίου εντός 30 ημερών από τη διάπραξη της παράβασης.

Οι Γάλλοι για αρκετούς μήνες υποχρεούνται να προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε αρνητικό τεστ για να μπορούν να μπουν σε μέρη όπως οι κινηματογράφοι και οι καφετέριες και να χρησιμοποιούν τρένα. Ωστόσο, με την αύξηση των λοιμώξεων με το στέλεχος Δέλτα και το στέλεχος Όμικρον του νέου κορονοϊού, η κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταλείψει την επιλογή του τεστ στο νέο νομοσχέδιο.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ σημείωσε σήμερα ότι δεν θα ήταν πολύ βοηθητικό να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 για να αναχαιτιστεί η επιδημία του νέου κορονοϊού, καθώς η κίνηση αυτή θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα από λύσεις.

«Ήδη έχουμε κάποιες δυσκολίες για τον έλεγχο της συμμόρφωσης με το υγειονομικό πάσο. Οι δυσκολίες αυτές θα γίνονταν ακόμη μεγαλύτερες αν καθιστούσαμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό», δήλωσε ο Καστέξ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV και στον ραδιοσταθμό RMC Radio.

Χθες, Τετάρτη, η Γαλλία ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ περισσότερων από 332.252 νέων κρουσμάτων το προηγούμενο 24ωρο, και 246 νέους θανάτους από την COVID-19 στα νοσοκομεία.

Η Ιταλία κατέστησε χθες υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 από την ηλικία των 50 ετών, μια από τις πολύ λίγες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υιοθετήσει παρόμοια μέτρα σε μια προσπάθεια να χαλαρώσουν την πίεση στα συστήματα υγείας τους και να μειώσουν τους θανάτους.

Οι χώρες που προχώρησαν προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως η Ιταλία και η Αυστρία, είχαν χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της COVID-19 από αυτά που έχει η Γαλλία, σημείωσε εξάλλου ο Καστέξ.

Ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% των προσώπων άνω των 12 ετών στη Γαλλία έχει ανοσοποιηθεί με τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Ο Βεράν σημείωσε εξάλλου νωρίτερα απευθυνόμενος στην Εθνοσυνέλευση κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου για το εμβολιαστικό πιστοποιητικό ότι ένας αριθμός ρεκόρ --66.000 Γάλλοι-- έλαβε χθες την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19, με τον αριθμό αυτόν να επιτυγχάνεται για πρώτη φορά από την 1η Οκτωβρίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η σαφής αυτή αύξηση έχει κάποια σχέση με τις συζητήσεις για το εμβολιαστικό πάσο και τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν.

«Θέλω να τσαντίσω τους ανεμβολίαστους»

«Τους ανεμβολίαστους θέλω πολύ να τους τσαντίσω. Και άρα θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, μέχρι το τέλος. Αυτή είναι η στρατηγική», δήλωνε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien την Τρίτη και προσέθετε: «Όταν η ελευθερία μου απειλεί αυτή των άλλων, γίνομαι ανεύθυνος. Ένας ανεύθυνος δεν είναι πια πολίτης».

Η τραχιά γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος σχεδόν τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία θεωρήθηκε ευρέως ως μια πολιτικά υπολογισμένη κίνηση, που πατούσε πάνω στην εντεινόμενη απογοήτευση του κόσμου απέναντι στους ανεμβολίαστους.

Όσον αφορά μια τέταρτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 ο Γάλλος πρωθυπουργός σημείωσε παράλληλα σήμερα ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ανοσοποίηση με τη δεύτερη αναμνηστική δόση μόλις οι υγειονομικές αρχές δώσουν το πράσινο φως σε αυτήν.

«Όταν οι υγειονομικές αρχές μας δώσουν το πράσινο φως, θα το κάνουμε», είπε.

Μια τέταρτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 πενταπλασιάζει τα αντισώματα μια εβδομάδα μετά τη χορήγησή της, δήλωσε την Τρίτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, επικαλούμενος τα πρώτα αποτελέσματα ισραηλινής έρευνας.