Ένας πρόσφυγας από την Ερυθραία υπέκυψε την Κυριακή το βράδυ στα τραύματά του, αφού ένας Βρετανός οδηγός παρέσυρε με το όχημά του εκείνον και τη σύντροφό του σε έναν αυτοκινητόδρομο κοντά στο Καλαί, στη βόρεια Γαλλία, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι πολλές χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όπως έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές.
Η σύντροφος του πρόσφυγα είναι ελαφρά τραυματισμένη και εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, αν και δεν βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Το δυστύχημα σημειώθηκε περίπου στις 20:30 (τοπική ώρα, 21:30 ώρα Ελλάδας) στον αυτοκινητόδρομο A16 που συνδέει το Βέλγιο με το Καλαί, όπου χιλιάδες πρόσφυγες στήνουν οδοφράγματα για να καθυστερήσουν τη ροή της κίνησης των αυτοκινήτων και να προσπαθήσουν να κρυφτούν σε φορτηγά που κατευθύνονται προς τη Βρετανία.
«Ο οδηγός του αυτοκινήτου, στο οποίο επιτέθηκαν πρόσφυγες στο σημείο του δυστυχήματος, συνέχισε τον δρόμο του και παρουσιάστηκε οικειοθελώς στην αστυνομία», αναφέρει η νομαρχία της περιοχής σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για το συμβάν.
Πρόκειται για τον 14ο θάνατο πρόσφυγα στο Καλαί και τα περίχωρά του από τις αρχές του έτους. Η γαλλική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να κλείσει τη «ζούγκλα» στο Καλαί, τη μεγαλύτερη παραγκούπολη στη Γαλλία, όπου ζουν 7.000 με 10.000 πρόσφυγες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Το Παρίσι σχεδιάζει να ανοίξει κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα. Παράλληλα οι αρχές ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο την κατασκευή ενός τείχους προκειμένου να μην επιτρέπεται στους πρόσφυγες που επιθυμούν να περάσουν στη Βρετανία να φτάσουν στο λιμάνι του Καλαί.
Στο μεταξύ ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, που αναμένεται να μεταβεί σήμερα στο Λονδίνο, ζήτησε «μετ' επιτάσεως» από τη Βρετανία να αναλάβει «το ηθικό της καθήκον» δεχόμενη πολλές εκατοντάδες ανήλικους πρόσφυγες που βρίσκονται απομονωμένοι στο Καλαί και έχουν οικογένεια στη χώρα.
«Ζητώ μετ' επιτάσεως από τη Βρετανία να αναλάβει το ηθικό της καθήκον», επεσήμανε ο Καζνέβ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL ενόψει της επίσκεψής του στο Λονδίνο όπου αναμένεται να συναντηθεί με τη Βρετανίδα ομόλογό του Άμπερ Ραντ.
«Υπάρχουν πολλές εκατοντάδες ανήλικοι απομονωμένοι στο Καλαί, οι οποίοι έχουν οικογένεια στη Βρετανία και αυτή τη στιγμή καταρτίζουμε έναν συγκεκριμένο κατάλογο και οι Βρετανοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχουμε αναλάβει τις δικές μας», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα μέσα που διαθέτει για να ασκήσει πίεση στη Βρετανία, ο Καζνέβ απάντησε: «Όταν όλα τα φώτα της δημοσιότητας στραφούν σε αυτούς τους απομονωμένους ανήλικους τους οποίους οι Βρετανοί δεν δέχονται, θα έρθει στο προσκήνιο, οπότε έχουν συμφέρον να τους πάρουν».
Το Λονδίνο έχει ήδη επιτρέψει σε 70 ανήλικους να ενωθούν με την οικογένειά τους στη Βρετανία, όμως, σύμφωνα με τις οργανώσεις, περίπου 900 νέοι, κυρίως από το Σουδάν, το Αφγανιστάν, την Αιθιοπία και την Ερυθραία, εξακολουθούν να ζουν στην παραγκούπολη του Καλαί.
Αναφορικά με την εκκένωση της «ζούγκλας» ο Γάλλος υπουργός εξήγησε ότι έχουν βρεθεί «σχεδόν 7.000» θέσεις σε κέντρα υποδοχής προσφύγων σε όλη τη Γαλλία. «Μένει να βρεθούν και άλλες προκειμένου να προχωρήσουμε στην εκκένωση (...) πριν από το τέλος του έτους, βάσει των δεσμεύσεων της κυβέρνησης», σημείωσε ο Καζνέβ.
Λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, το σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων και μεταναστών του Καλαί, το οποίο έχει καταρτίσει η κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, είναι αντικείμενο αντιπαραθέσεων.
Το Σάββατο εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε τέσσερις κοινότητες της Γαλλίας, όπου αναμένεται να μεταφερθούν πρόσφυγες, οι μισοί για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα κέντρα υποδοχής και οι άλλοι μισοί για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των προσφύγων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ