Ανοδική τροχιά ακολουθεί ο ρυθμός κάλυψης των κλινών στις μονάδες Covid της χώρας και ενώ ακόμη δεν έχουν γίνει ορατές οι επιπτώσεις από την μεγάλη επιστροφή των εκδρομέων του καλοκαιριού. Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρωί στο Σωτηρία, κενά ήταν μόνο δύο κρεβάτια σε μονάδα Covid, παρ' ότι έχει ήδη προηγηθεί η μετατροπή άλλων κλινικών του νοσοκομείου σε Covid.
Εκτός της πίεσης στις απλές κλίνες, προβληματισμό προκαλεί και οι αυξανόμενες πληρότητες στις κλινικές ΜΕΘ- Covid, οι οποίες για το Λεκανοπέδιο Αττικής κυμαίνονται στο 70%, για τη Θεσσαλονίκη στο 68% και ενώ δεν έχει ακόμη επιστρέψει στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, το σύνολο των εκδρομέων. Σημειωτέον ότι από τους 338 διασωληνωμένους που ανακοινώθηκαν σήμερα, το 91,42% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Τα καλά νέα προέρχονται από το μέτωπο των νέων. Τα στοιχεία του τελευταίου μήνα καταγράφουν τριπλασιασμό του ρυθμού εμβολιασμού τους, δείχνοντας το δρόμο και στους μεγαλύτερους.
Τα στοιχεία παραμένουν ανησυχητικά, καθώς συνολικά το 43% των πολιτών παραμένουν ανεμβολίαστοι. Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς η κυβέρνηση ξεκινά εκστρατεία πειθούς για τα παιδιά 12-17 ετών. Για τουλάχιστον 60 θανάτους ημερησίως, και για 7.000 με 8.000 κρούσματα κορονοϊού σε εβδομαδιαίο μέσο όρο στα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, προειδοποιεί o καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Είμαστε πλήρεις. Έχουμε 8 κλινικές που λειτουργούν για covid και 84 κρεβάτια μονάδας» τόνισε νωρίτερα η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Σωτηρία, μιλώντας για μόνο 2 διαθέσιμα κενά κρεβάτια σε μονάδα Covid. «Έχουμε συνέχεια πίεση στο Σωτηρία, έχουμε σοβαρότερα περιστατικά όσο περνάει ο καιρός και έχουμε μετατρέψει τα περισσότερα κρεβάτια σε κλίνες covid», ανέφερε η ίδια.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβάλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δ.Σαρηγιάννης εκτιμά η μετάλλαξη Δέλτα και η χαλάρωση θα έχουν συνέπειες και το Σεπτέμβριο σε επίπεδο κρουσμάτων, με αυξητική τάση από την επόμενη εβδομάδα και με κορύφωση στο τέλος Σεπτεμβρίου «εκτός αν καταφέρουμε να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό και τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας» όπως επισήμανε.
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος προβλέπει πως θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τα 6 εκατομμύρια των εμβολιασμένων πολιτών στην Ελλάδα, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου στα 7 εκατ., ώστε μαζί με το ένα περίπου εκατομμύριο των ανθρώπων που έχουν νοσήσει από κορονοϊό -σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του καθηγητή πολιτικής υγείας του LSE Ηλία Μόσιαλου- να «πιάσουμε» το τείχος ανοσίας του 80% του πληθυσμού, την ώρα που η προθεσμία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών εκπνέει άμεσα.
Ενώ, όλοι οι υγειονομικοί στην επικράτεια έχουν δύο μέρες πλέον διορία να κλείσουν το ραντεβού τους με το εμβόλιο, ακόμα 10.000 νοσηλευτές και διοικητικοί και λιγότερο από άλλους 10.000 γιατρούς παραμένουν μη εμβολιασμένοι, με την επιχειρησιακή δυνατότητα του προγράμματος «Ελευθερία» να φτάνει σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο τους 140.000 εμβολιασμούς την ημέρα, γεγονός που σημαίνει ότι ο στόχος του ενός επιπλέον εκατομμυρίου εμβολιασμών θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα σε 2-3 βδομάδες.
Για την ώρα σε όλες τις ηλικίες, συνολικά το 43% των πολιτών παραμένουν ανεμβολίαστοι, αλλά στα θετικά της υπόθεσης είναι το ότι οι νέοι δείχνουν τον δρόμο στους μεγαλύτερους έχοντας τριπλασιάσει μέσα στον τελευταίο μήνα τον ρυθμό εμβολιασμού τους, με την πλειονότητα των 210.000 νέων ραντεβού, που κλείστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην πλατφόρμα του εμβολίου να αφορά νέους ηλικίας 18-25 ετών και έφηβους από 12 ετών έως 17 ετών που αποφασίζουν να ζήσουν φυσιολογικά τον χειμώνα, να μην στερηθούν τον αθλητισμό, την ψυχαγωγία και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, χωρίς την ταλαιπωρία -και το χαράτσι-των δύο rapid test ανά εβδομάδα, εσαεί.
Με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα διασφαλίζει πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα κολλήσουν, και το 80% των εκπαιδευτικών να είναι εμβολιασμένο ακριβώς 15 ημέρες προτού ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, η κυβέρνηση ετοιμάζει από την Δευτέρα, 31/8 νέα ενημερωτική καμπάνια που θα προβληθεί στα ΜΜΕ η οποία απευθύνεται στους γονείς μαθητών κι απαντά σε όλες τις απορίες και τους φόβους για τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων, άνω των 12 ετών. Πολλοί από αυτούς τους γονείς έχουν οι ίδιοι εμβολιαστεί εδώ και καιρό, αλλά φοβούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και η νέα εκστρατεία που μιλά καθαρά, επιστημονικά κι απαντά σε όλα τα εύλογα «γιατί» θα συμβάλλει να μεταπεισθούν όσοι έχουν αμφιβολίες από κρυφές ανησυχίες.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο στα νοσοκομεία της επικράτειας νοσηλεύονται 2.139 ασθενείς με Covid λοίμωξη με τη μετάλλαξη Δέλτα να ασκεί ήδη σημαντική πίεση στα περιφερειακά νοσοκομεία, μια πίεση που από μέρα σε μέρα θα μεταφερθεί στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών πόλεων στην ηπειρωτική Ελλάδα, όταν ολοκληρωθεί η μεγάλη επιστροφή των εκδρομέων από τα παραθεριστικά κέντρα της περιφέρειας.
Ενδεικτική είναι η πίεση που βιώνει ολόκληρο τον Αύγουστο η Κρήτη με τα νοσοκομεία «ΠΑΓΝΗ» και «Βενιζέλειο» να βλέπουν τις ΜΕΘ να γεμίζουν ασφυκτικά μέσα στο κατακαλόκαιρο. Στο «ΠΑΓΝΗ» νοσηλεύονται 37 ασθενείς στις κλινικές covid και 3 παιδιά, ενώ 13 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι στην Εντατική, με τον καθηγητή πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης Νίκο Τζανάκη να εκτιμά, μέσα από τα επιδημιολογικά μοντέλα του πως στο προσεχές διάστημα οι διασωληνωμένοι θα αυξηθούν από τους 334 σε περισσότερους από 450 ασθενείς, με τη μετάλλαξη Δέλτα να αυξάνει κατά 13 φορές τον κίνδυνο διασωλήνωσης στα μη εμβολιασμένα άτομα.
Τα πρωτόκολλα για τα σχολεία
Αυτές τις ημέρες η επιτροπή εμπειρογνωμόνων συντάσσει τα πρωτόκολλα για την λειτουργία των σχολείων που δεν θα είναι τόσο αυστηρά όσο κατά την περσινή χρονιά, καθώς τώρα με τον εμβολιασμό-ανοσοποίηση μέσω νόσησης του 80% των εκπαιδευτικών και την ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή των εφήβων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα χρειάζεται να κλείνουν οριζόντια τάξεις και σχολικές μονάδες με την εμφάνιση ενός κρούσματος.
Μέσω του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ διατυπώνεται γι ακόμα μια φορά η δέσμευση της κυβέρνησης να λειτουργήσουν φέτος δια ζώσης τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, με την ελπίδα πως το ποσοστό εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα των 18-25 ετών θα αυξηθεί σύντομα άνω του 43% που είναι σήμερα και την εύστοχη σύσταση της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου να καθίσταται πιο επίκαιρη από ποτέ. Όπως λέει η καθηγήτρια παιδιατρικής-λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου απευθυνόμενη στους νέους: «Πάρτε από το χέρι έναν επιφυλακτικό ή δύσπιστο ηλικιωμένο και συμβάλλετε στο να πεισθεί να κάνει το εμβόλιο». Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο δώρο, αναφορικά με την προστασία της ατομικής και της συλλογικής υγείας, ένα δώρο από τους νεότερους προς τους μεγαλύτερους, από τα εγγόνια προς τους παππούδες.