Σφίγγει ασφυκτικά ο κλοιός στα νοσοκομεία της Λάρισας, της Μακεδονίας και της Θράκης, που καθημερινά ξεκινούν πλέον τις γενικές τους εφημερίες σε εφιαλτικές συνθήκες, με 100% κατειλημμένες τις κλίνες ΜΕΘ, από νωρίς το πρωί. Με ούτε ένα κενό κρεβάτι να μην περισσεύει ούτε στις κλινικές Covid ούτε στις Covid ΜΕΘ, το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, το Παπαγεωργίου, το Παπανικολάου και το ΑΧΕΠΑ αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τη ραγδαία αύξηση στις εισαγωγές των περιστατικών κορονοϊού. Καθημερινό πλέον το «φαινόμενο» η διασωλήνωση ακόμα και επτά ασθενών ανά νοσηλευτικό ίδρυμα σε χειρουργικές αίθουσες ή σε αίθουσες ανάνηψης χειρουργείων.
Στους ίδιους χώρους που αποτελούν και τις πιο άμεσα διαθέσιμες εφεδρείες των νοσοκομείων του ΕΣΥ συχνά νοσηλεύονται ασθενείς με συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου, αφού στους άλλους χώρους επικρατεί το αδιαχώρητο. Την ίδια ώρα τα non covid περιστατικά που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στους νοσοκομειακούς θαλάμους της βορείου Ελλάδος διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, με την ασφυκτική πίεση να μετατοπίζεται στα νοσοκομεία της Αττικής, με κάθε «ντόμινο» διακομιδών.
Η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών των τελευταίων ημερών- που αποτυπώνεται στους τριψήφιους αριθμούς ασθενών τους οποίους δέχονται συνολικά τα νοσοκομεία τόσο της 3ης όσο και της 4ης υγειονομικής περιφέρειας (ΥΠΕ), εκεί όπου η πανδημία απειλεί να βγει εκτός ελέγχου-βρίσκει τους γιατρούς εξαντλημένους μετά από σκληρή μάχη διάρκειας 20 μηνών με τον κορονοϊό. Γιατροί και νοσηλευτές στις κλινικές της «πρώτης» γραμμής έχουν να αντιμετωπίσουν πέρα από την φυσική και την ψυχική τους κούραση και τα κενά που έχουν προκαλέσει οι περίπου 6.000 υγειονομικοί συνάδελφοί τους οι οποίοι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και παραμένουν από τον Σεπτέμβριο, για περισσότερο από δύο μήνες σε αναστολή εργασίας.
Προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις και αφού δεν έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα το σύστημα προσφοράς κινήτρων που έδωσε το υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Θάνος Πλεύρης είναι έτοιμος να προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτών γιατρών, καθώς η κατάσταση μπορεί να θυμίζει το δεύτερο κύμα και τον περσινό «μαύρο Νοέμβρη» της Θεσσαλονίκης, όμως πλέον το υγειονομικό προσωπικό είναι τόσο εξαντλημένο και η αύξηση των εισαγωγών τόσο ασύμμετρα μεγάλη που αυτή τη φορά οι εφεδρείες αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Όταν μάλιστα στην επικράτεια η κάθε ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ αποτελεί νέο αρνητικό πανελλαδικό ρεκόρ, με την τελευταία να καταγράφει περισσότερα από 7.300 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, η κατάσταση φαίνεται μη διαχειρίσιμη.
«Κάθε εφημερία που ξεκινά είναι εφιαλτική» λέει ο διευθυντής της Β κλινικής εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος με τους συναδέλφους του στο «Παπαγεωργίου» το «ΑΧΕΠΑ» και το «Ιπποκράτειο» να διασωληνώνουν καθημερινά ασθενείς σε θαλάμους άλλων κλινικών. Στο ίδιο μήκος κύματος η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία κάνει έκκληση να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη στην βόρειο Ελλάδα και τη Θεσσαλία, υπογραμμίζοντας πως στην αντίθετη περίπτωση αν επιδεινωθούν πολύ τα πράγματα οι γιατροί στα νοσοκομεία θα χρειαστεί να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Με αυτή της την φράση η αναπληρώτρια υπουργός υπονοεί ότι μπροστά στην κατακλυσμιαία αύξηση των εισαγωγών, οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία της 3ης της 4ης και της 5ης ΥΠΕ θα χρειαστεί να διαλέξουν... ποιον θα διασωληνώνουν και ποιόν όχι.
Παρότι το ΕΣΥ διαθέτει πλέον την εμπειρία και το know how από τα προηγούμενα κύματα, η κόπωση είναι τόσο καταλυτική και ο κίνδυνος κορεσμού των κλινικών τόσο άμεσος, που όσο και να βάζουν «πλάτη» οι ιδιωτικές κλινικές, το βάρος το οποίο σηκώνουν τα δημόσια νοσοκομεία δεν αποφορτίζεται.
Τα στατιστικά στοιχεία τα οποία προκύπτουν από τα νοσοκομεία των 7 υγειονομικών περιφερειών είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά και για τον ασφυκτικό κλοιό που έχει δημιουργήσει η ραγδαία αύξηση των εισαγωγών, αλλά και για την ανάγκη διενέργειας του βασικού εμβολιασμού στους μη εμβολιασμένους πολίτες, όσο και για την επιτάχυνση της διαδικασίας της χορήγησης της τρίτης δόσης. Οι ειδικοί εκτιμούν πως τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά αν οι 585.000 ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών που ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί, επέλεγαν να κάνουν το εμβόλιο.
Η εικόνα από τα νοσοκομεία Πειραιώς και Αιγαίου
Έτσι για παράδειγμα στα 22 νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ (Πειραιώς κι Αιγαίου), σε απλές κλίνες νοσηλεύονται 237 ασθενείς, εκ των οποίων οι 148 ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι (ποσοστό 62,45%). Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 30 ασθενείς εκ των οποίων οι 29 είναι ανεμβολίαστοι (ποσοστό 97,67%), και μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 9 θάνατοι με τους 7 αποβιώσαντες να είναι ανεμβολίαστοι (ποσοστό 77,78%).
Τα 14 νοσοκομεία της Μακεδονίας
Στα 14 νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ (Μακεδονία) στις απλές κλίνες νοσηλεύονται 529 ασθενείς, εκ των οποίων οι 369 είναι ανεμβολίαστοι (ποσοστό 74,9%) κι άλλοι 40 ασθενείς παραμένουν στις απλές κλίνες με μάσκα οξυγόνου, εκ των οποίων οι 37 είναι ανεμβολίαστοι (ποσοστό 92,5%). Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 91 ασθενείς, εκ των οποίων οι 83 ανεμβολίαστοι (ποσοστό 91,2%). Από τις 12/9 έως τις 7/11 καταγράφηκαν 300 θάνατοι, με τους θανόντες σε ποσοστό άνω του 80% να είναι ανεμβολίαστοι.
Τι συμβαίνει στην Θράκη
Στα 14 νοσοκομεία της 4η ΥΠΕ, (Μακεδονίας Θράκης) νοσηλεύονται 479 ασθενείς σε απλές κλίνες, οι 356 ανεμβολίαστοι, (ποσοστό 74,3%) και στις ΜΕΘ 68 ασθενείς, εκ των οποίων οι 61 ανεμβολίαστοι (ποσοστό 89,7%). Επίσης από 12/9 έως 7/11 καταγράφηκαν 499 θάνατοι με τους 437 θανόντες ανεμβολίαστους (ποσοστό 87,6%).
Κρίσιμη η κατάσταση στην Θεσσαλία
Στα 13 νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ νοσηλεύονται 562 ασθενείς εκ των οποίων οι 414 ανεμβολίαστοι (ποσοστό 73,67%). Από αυτούς 137 εμβολιασμένοι ασθενείς βρίσκονται σε απλές κλίνες, μαζί με 319 ανεμβολίαστους ασθενείς, 56 ανεμβολίαστοι νοσηλεύονται με συσκευή υψηλής ροής οξυγόνου (high flow) και 39 ανεμβολίαστοι βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, μαζί με 11 εμβολιασμένους ασθενείς.
Στα 8 νοσοκομεία της 7ης ΥΠΕ (Κρήτη) σε απλές κλίνες νοσηλεύονται 47 ασθενείς εκ των οποίων οι 30 ανεμβολίαστοι (ποσοστό 63,8%) και στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 11 ασθενείς, εκ των οποίων οι 7 ανεμβολίαστοι (ποσοστό 63,6%).
Ακόμα πιο σοκαριστικοί από τις εισαγωγές είναι οι θάνατοι, με τα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ μέσα σε δύο μήνες να έχουν χάσει 499 ασθενείς και της 3η ΥΠΕ στο ίδιο χρονικό διάστημα να έχουν χάσει 300 ανθρώπους, όσος δηλαδή και ο πληθυσμός του Καστελόριζου ή των Κουφονησίων. Με άλλα λόγια, σε λιγότερο από δύο μήνες, από τα νοσοκομεία της βορείου Ελλάδας αποβίωσε τέτοιος αριθμός ατόμων που αντιστοιχεί στον πληθυσμό ενός μικρού νησιού!
Σε αυτήν την εξαιρετικά σκοτεινή εικόνα που θυμίζει τις χειρότερες στιγμές του περσινού εφιαλτικού σφυροκοπήματος του δεύτερου κύματος στη Θεσσαλονίκη, η μοναδική αχτίδα αισιοδοξίας έρχεται από την αισθητή αύξηση των εμβολιασμών των τελευταίων ημερών. Οι συμπολίτες μας που παρακινήθηκαν τόσο από την αύξηση των κρουσμάτων όσο και από τα νέα μέτρα που μπήκαν σε εφαρμογή από το περασμένο Σάββατο να κάνουν να κλείσουν ραντεβού για το εμβόλιο για την πρώτη δόση έφτασαν τους 175.000 μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφοντας αύξηση 185% ενώ αντίστοιχα οι συμπολίτες μας που έκλεισαν ραντεβού για την τρίτη δόση έφτασαν τους 275.000 καταγράφοντας αύξηση 200 %.
Ήδη βρισκόμαστε μία ανάσα κάτω από το μισό εκατομμύριο των συμπολιτών μας που έχουν πραγματοποιήσει την τρίτη δόση με τους ειδικούς ωστόσο να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για τους ανθρώπους που εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson and Johnson να μην χάσουν χρόνο. Έτσι λοιπόν όπως εξηγεί ο καθηγητής Μικροβιολογίας και αντιπρύτανης ΕΚΠΑ Θανάσης Τσακρής όσοι εμβολιάστηκαν με το Johnson & Johnson είναι πρέπει να προστρέξουν γρήγορα να κλείσουν το ραντεβού τους για την αναμνηστική δόση, προκειμένου να μην μειωθεί περαιτέρω η παρεχόμενη προστασία. Η δεύτερη αναμνηστική δόση μπορεί να γίνει με 3 εμβόλια, το Johnson & Johnson, το Pfizer και το Moderna (από τις 12/ 11ου), με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου να θυμίζει πως μετά την διενέργεια της αναμνηστικής δόσης επιτυγχάνεται 93% προστασία από νοσηλεία, 92% προστασία από βαριά νόσηση και 81% προστασία από τον θάνατο.