Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία χαιρέτισαν σήμερα την δέσμευση του Jean-Claude Juncker για συγκρότηση ενός μηχανισμού της Ε.Ε. ο οποίος θα ελέγχει αυστηρά τις προτάσεις εξαγορών ευρωπαϊκών εταιρειών που ανήκουν σε στρατηγικούς τομείς από ξένες χώρες -κυρίως δε από την Κίνα.
«Χαιρετίζουμε αποφασιστικά τις προτάσεις της Κομισιόν, ως ένα σημαντικό βήμα», ανέφερε η κοινή ανακοίνωση των τριών ισχυρότερων χωρών της ευρωζώνης, όπως δημοσιοποιήθηκε από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Είναι ανάγκη να αποτρέπουμε τρίτες χώρες από το να αποκτούν πλεονέκτημα εκμεταλλευόμενες την ανοιχτή αγορά μας, προκειμένου να προωθήσουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα», δήλωσε επί του θέματος η γερμανίδα υπουργός Οικονομίας, Brigitte Zypries, τονίζοντας ότι αυτό επ'' ουδενί σημαίνει ότι το Βερολίνο ή η Ε.Ε. αντιτίθενται στις ξένες επενδύσεις.
Σημειώνεται ότι οι τρεις χώρες έχουν αποστείλει και σχετικές επιστολές προς την Κομισιόν, ζητώντας ακριβώς τη λήψη μέτρων που θα περιορίζουν τη δυνατότητα των ξένων να εξαγοράζουν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Η Γερμανία, μάλιστα, έγινε τον Ιούλιο η πρώτη χώρα της Ε.Ε. η οποία υιοθέτησε σχετική νομοθεσία, μετά την έντονη δραστηριότητα που έχουν επιδείξει οι Κινέζοι στην αγορά της -με εξέχουσα περίπτωση την εξαγορά της γερμανικής εταιρείας ρομποτικής Kuka από την κινεζική Midea. το 2016.
Αλλά και ο γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, αμέσως μετά την εκλογή του ζήτησε επιτακτικά από την Κομισιόν να αναλάβει δράση και να συγκροτήσει ένα μηχανισμό που θα δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης ή ακόμη και μπλοκαρίσματος σε περιπτώσεις «ευαίσθητων» εξαγορών.
Η δήλωση Juncker
«Σήμερα προτείνουμε ένα νέο πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξέταση των επενδύσεων, investment screening. Εάν μία ξένη δημόσια επιχείρηση θέλει να αποκτήσει ένα στρατηγικό ευρωπαϊκό λιμάνι, μέρος της ενεργειακής μας υποδομής...ή μία από τις επιχειρήσεις μας του αμυντικού τεχνολογικού τομέα, αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά σε συνθήκες διαφάνειας μέσω εις βάθος εξέτασης και συζήτησης», είχε πει νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.