Μεγάλο πολιτικό πλήγμα δέχθηκε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου που διεξήχθησαν την Κυριακή. Το κόμμα της (Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα - CDU) κατετάγη δεύτερο μετά το SPD (Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα), ωστόσο σημαντικότερη κρίνεται η συρρίκνωση του ποσοστού του στο 17,6%, που είναι και το χαμηλότερο μετά την ενοποίηση της Γερμανίας.
Η πτώση αποδίδεται στην έντονη ανησυχία για την μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η γερμανίδα καγκελάριος, ακόμη και στη γερμανική πρωτεύουσα όπου υπάρχει περισσότερη στήριξη για την πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ στο μεταναστευτικό.
Το πόσο σημαντικές ήταν οι τοπικές εκλογές στο Βερολίνο αποδεικνύει το γεγονός ότι η Μέρκελ ανέβαλε το ταξίδι της στη Ν. Υόρκη για να πάρει μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τη διεθνή συνάντηση για το προσφυγικό την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος Ομπάμα.
Η "μητερούλα" του έθνους, όπως αποκαλείται στη Γερμανία, έχει μπροστά της αρκετό χρόνο μέχρι τις εθνικές εκλογές το φθινόπωρο του 2017. Η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει το Φεβρουάριο του 2017 και οι επόμενες εκλογές σε κρατίδιο θα γίνουν τον ερχόμενο Μάρτιο στο Ζάαρλαντ, όπου οι χριστιανοδημοκράτες ενδέχεται να είναι πρώτοι σε ψήφους....
Εντυπωσιακό, πάντως, κρίνεται το ποσοστό του ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) που συγκέντρωσε 14,2%, κατετάγη πέμπτο και μπήκε για πρώτη φορά στο τοπικό κοινοβούλιο.
Όσον αφορά το SPD, μπορεί να κατετάγη πρώτο με 21,6%, ωστόσο έχασε 7% σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.
Τρίτο κατετάγη το κόμμα της Αριστεράς ( Die Linke) με 15,6%, ενώ οι Πράσινοι βρέθηκαν τέταρτοι σημειώνοντας 15,2%.
«Για να αλλάξει το κλίμα η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει πορεία στη μεταναστευτική πολιτική» σχολίασε ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών Μάρκους Σόντερ, από το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).
Berlin state poll: Losses for Merkel''s CDU, gains for AfD as backlash grows. Has the #EU ship hit an iceberg? https://t.co/vEZZKlbyeq
— Brigham A. McCown (@BAMcCown) September 19, 2016
Η επόμενη ημέρα
Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα συνεχίσει να κυβερνά την πόλη του Βερολίνου για τα επόμενα πέντε χρόνια και ο Μίχαελ Μίλερ θα παραμείνει δήμαρχος και επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης. Πρέπει όμως να βρει οπωσδήποτε εταίρους. Πράσινοι (Gruene) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν με τους χριστιανοδημοκράτες (CDU). Έτσι, η μοναδική -και αναγκαστικά τρικομματική, αφού απαιτούνται 75 έδρες για να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία- εναλλακτική είναι ο συνασπισμός με την Αριστερά και τους Πράσινους, δηλαδή ο λεγόμενος κοκκινο-κοκκινο-πράσινος συνασπισμός. Το ακροδεξιό-λαϊκιστικό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" αποκλείεται εξ ορισμού από τα δημοκρατικά κόμματα.
Ο Μίλερ, τον οποίο πάντως θα ψήφιζε απευθείας το 55% των εκλογέων, πρέπει να αποφασίσει με ποιους και θα πάει και ποιους θα αφήσει. Διότι, αν τελικά αποφασίσει να συνεχίσει να συγκυβερνά με τους χριστιανοδημοκράτες θα πρέπει να συμπράξουν οπωσδήποτε είτε οι Πράσινοι, είτε οι Φιλελεύθεροι. Ο συνδυασμός είναι μάλλον δύσκολος ιδεολογικά. Η τελική επιλογή θα έχει βαρύνουσα σημασία και ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού μια ενδεχόμενη συγκυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πρασίνων στην πρωτεύουσα θα μπορούσε να είναι ο προάγγελος για μιαν ανάλογη κυβέρνηση σε ομοσπονδιακό επίπεδο μετά τις εθνικές εκλογές του 2017. Εάν βέβαια οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ τις χάσουν.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr