Για πολλούς ανθρώπους, η άνοια είναι συνώνυμη με το Αλτσχάιμερ. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μεν η πιο κοινή μορφή άνοιας, υπάρχουν όμως και πολλές σπανιότερες μορφές άνοιας που συχνά δεν ξεκινούν με συμπτώματα όπως είναι η αδύνατη μνήμη και ο αποπροσανατολισμός. Αντί αυτών των συμπτωμάτων, οι ασθενείς συνήθως δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα. Η Γερμανική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ εφιστά την προσοχή σε αυτό.
Μία από τις σπάνιες μορφές άνοιας είναι η μετωποχρονική άνοια (FTD), η οποία εκτιμάται ότι επηρεάζει το 3-9% των ατόμων με άνοια.Τα συμπτώματά της είναι οι αλλαγές στην προσωπικότητα, στην κοινωνική συμπεριφορά και τις γλωσσικές δεξιότητες. Οι ασθενείς αλλάζουν τη συμπεριφορά τους με έναν φαινομενικά ανεξήγητο τρόπο και μερικές φορές δεν δείχνουν πλέον, για παράδειγμα, ενδιαφέρον για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.Το να γνωρίζει κανείς ότι ο λόγος για τις αλλαγές στην προσωπικότητα δεν είναι η εξάντληση, η κατάθλιψη ή ακόμη και οι συγκρούσεις σχέσεων είναι σημαντικό τόσο για τους πάσχοντες όσο και για τις οικογένειές τους, σύμφωνα με τη Γερμανική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ.Επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί στο κεφάλι από χτυπήματα, όπως για παράδειγμα στο αμερικανικό ποδόσφαιρο, το χόκεϊ επί πάγου ή το μποξ, μπορούν με τη σειρά τους να προκαλέσουν χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια (CTE). Ο κίνδυνος τραυματικής εγκεφαλοπάθειας ερευνάται επίσης σε σχέση με το ποδόσφαιρο. Αυτή η εκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου είναι επίσης γνωστή στην καθομομιλουμένη ως άνοια των μποξέρ. Δεν εμφανίζεται παρά μετά από χρόνια ή δεκαετίες μετά το τέλος μιας αθλητικής καριέρας - αλλά μερικές φορές και σε νεότερους αθλητές μεταξύ 20 και 30 ετών.
Τυπικά συμπτώματα τραυματικής εγκεφαλοπάθειας μπορεί να είναι προβλήματα μνήμης και δυσκολίες στην οργάνωση και τον προγραμματισμό πραγμάτων, αλλά και η παρορμητικότητα, τα συμπτώματα κατάθλιψης, μέχρι και τάσεις αυτοκτονίας.
Σύμφωνα με τη Γερμανική Εταιρεία Αλτσχάιμερ, περίπου 300.000 άνθρωποι στη Γερμανία ασθενούν από άνοια κάθε χρόνο. Περίπου το 60% από αυτούς έχουν άνοια τύπου Αλτσχάιμερ. Περίπου το 15 % πάσχει από μία από τις διάφορες σπάνιες μορφές άνοιας.