Η παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες που βρίσκονται στα χέρια διακινητών στη Λιβύη είναι μια αδύνατη μέχρι στιγμής αποστολή, την ώρα που οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι ακόμη πιο δύσκολες από αυτές που αντιμετωπίζουν στα κέντρα κράτησης, σύμφωνα με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (MSF), οι οποίοι προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτούς τους ανθρώπους.
Η μη κυβερνητική οργάνωση προσφέρει βοήθεια από πέρυσι το καλοκαίρι στους πρόσφυγες που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης στην Τρίπολη, όμως «προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε παρά τις αντιξοότητες», εξήγησε ο Ζαν-Γκι Βατό, επικεφαλής της αποστολής των MSF στη Λιβύη.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φιλίπο Γκράντι χαρακτήρισε πρόσφατα «φρικτές» τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα κέντρα αυτά.
Οι πρόσφυγες αυτοί «είναι ορατοί» και «είναι αρκετά εύκολο να έχουμε πρόσβαση σε αυτούς», επεσήμανε ο Βατό, η αποστολή του οποίου ίδρυσε τον Φεβρουάριο ένα ιατρικό κέντρο στη Μιζουράτα.
Εκτός των κέντρων κράτησης είναι δύσκολο να παρασχεθεί βοήθεια, διότι «βρίσκονται σε ένα παράνομο σύστημα» διακίνησης ανθρώπων.
«Μάρτυρες κάνουν λόγο για πιο δύσκολες συνθήκες από αυτές στα κέντρα κράτησης», εξήγησε ο Βατό, συγκεκριμένα «για τεράστια υπόστεγα όπου ζουν πάρα πολλοί άνθρωποι, με ελάχιστη τροφή και νερό». «Όμως δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται, δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει εκεί», πρόσθεσε.
Οι MSF προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτούς τους ανθρώπους, όμως «δεν τα έχουμε καταφέρει ακόμη». «Πρέπει να δημιουργηθεί το πολιτικό περιθώριο με τις τοπικές αρχές, ώστε να μας επιτρέψουν να φτάσουμε στις περιοχές των προσφύγων», σημειώνει ο Βατό.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης κατά των διακινητών "Σοφία" είχε δηλώσει στις αρχές Ιουνίου ότι η διακίνηση προσφύγων στη Λιβύη πρέπει να αναγνωριστεί ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ