«Ποτέ στην Ελλάδα δεν είχαμε τόσα κρεβάτια ΜΕΘ και τόση δυνατότητα να νοσηλεύσουμε τους ασθενείς», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία επισκέφτηκε το πρωί το νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη.
Ερωτηθείσα σχετικά με τις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, για προνομιακή μεπιλογή «VIP» σε ΜΕΘ, η κ. Γκάγκα τις χαρακτήρισε «απολύτως ψευδείς και αδιανόητες».
Όπως είπε, «οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται και που εξυπηρετούνται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι περιστατικά μη COVID. Αν σε κάποια νοσοκομεία έχουμε θέματα και αυξάνουμε τις κλίνες Covid, τότε χειρουργικά περιστατικά μεταφέρονται σε ιδιωτικές κλινικές με δαπάνη του δημόσιου».
Αναφερόμενη στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας, είπε ότι το ποσοστό είναι πολύ μικρό ενώ γίνεται ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να μετακινούνται πιο γρήγορα.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η κ. Γκάγκα περιηγήθηκε στους χώρους του νοσοκομείου, ενώ συνομίλησε με το προσωπικό του, προκειμένου να ενημερωθεί για τυχόν προβλήματα, αλλά και για την καινούργια ΜΕΘ που δημιουργήθηκε για μη COVID περιστατικά και προέρχεται από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου.
Όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, τα καινούργια κρεβάτια ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» για μη COVID περιστατικά είναι τρία, με στόχο να αυξηθούν στα τέσσερα, ενώ άλλα οκτώ κρεβάτια ΜΕΘ είναι για περιστατικά κορονοϊού.
Η κ. Γκάγκα, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τα χειρουργεία, και θύμισε ότι οι περισσότερες εισαγωγές στην Περιφέρεια αφορούν μη COVID περιστατικά. Συγκεκριμένα, τον τελευταίο μήνα, στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια υπήρξαν 17.000 εισαγωγές για μη COVID περιστατικά και 3.000 περιστατικά κορωνοϊού, ενώ αντίστοιχα είναι τα νούμερα και για την 3η ΥΠΕ.
Σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, η κ. Γκάγκα τόνισε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη πίεση και ότι είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα και να προχωρούν οι εμβολιασμοί των πολιτών. Απαντώντας σε καταγγελία εργαζομένων για χειρουργείο το οποίο δεν λειτουργεί στον «Άγιο Δημήτριο» λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου, είπε ότι «υπάρχει γενικό θέμα με αναισθησιολόγους, για αυτό από εδώ και πέρα θα ορίζονται οι ειδικότητες που χρειάζονται κάθε χρονιά και θα έχουμε περισσότερους αναισθησιολόγους».