Στην επόμενη ημέρα των πυρκαγιών εστιάζουν τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο να προστατευθούν οι περιοχές από ενδεχόμενες πλημμύρες και να επουλωθούν οι φυσικές καταστροφές. Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής επισπεύδει τις διαδικασίες για αντιπλημμυρικά, ύψους 1,3 δισ.ευρώ που είχε ήδη δρομολογήσει, ενώ ο Κώστας Σκρέκας έχει αναλάβει να «τρέξει» τα έργα περιβάλλοντος σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο.
Οι Υπουργοί Μεταφορών -Υποδομών και Περιβάλλοτος -Ενέργειας, επισπεύδουν τις διαδικασίες για τα αντιπλημμυρικά, με στόχο να προλάβουν τον χειμώνα, όπου οι επιπτώσεις των πυρκαγιών ενδέχεται να προκαλέσει πλημμύρες. Ειδικότερα, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής «τρέχει» mega επενδύσεις 1,3 δισ. ευρώ, με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όλες οι διαδικασίες είναι δρομολογημένες και ξεκινάνε τα έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα οι τεχνικές παρεμβάσεις που προβλέπονται αφορούν:
- Εργασίες καθαρισμού ρεμάτων και ποταμών, με διευθέτηση της κοίτης, όπου αυτή έχει διαβρωθεί, με ανακατασκευή 4 γεφυρών μήκους 1 χιλιομέτρου.
- Κατασκευή 4 νέων γεφυρών, για την ασφαλή διέλευση του ποταμού Πάμισου σε 2 θέσεις και 2 τοπικών ρεμάτων.
- Παρεμβάσεις για την οδική πρόσβαση σε κάθε γέφυρα, κατά μήκους 150 χιλιομέτρων οδοποιίας.
- Κατασκευή 75 περίπου νέων οχετών για την ασφαλή παροχέτευση των τοπικών ρεμάτων.
- Κατασκευή του νέου κτιρίου Κέντρου Υγείας του Δήμου Μουζακίου και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου
- Αποκατάσταση ζημιών εντός του οικισμού Μουζακίου, κατά μήκους του μετώπου που κινείται παράλληλα με τον ρου του Πάμισου.
- Έργα συντήρησης Εγνατίας Οδού
Στα έργα που βρίσκονται «ψηλά» στην κυβερνητική ατζέντα εντάσσονται και projects κατασκευής φραγμάτων μέσω ΣΔΙΤ, με πρώτο με πρώτο αυτό του Χαβρία. Ακολουθούν τα φράγματα του Ενιπέα και του Ταυρωνίτη, τα οποία αναμένεται να δημοπρατηθούν εντός του έτους.
Προς την κατεύθυνση μάλιστα καταγραφής των ζημιών από τις πυρκαγιές, οι πολίτες που επλήγησαν μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου Υποδομών από τις 8:00 έως τις 20:00 τις καθημερινές και από τις 10:00 έως τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα.
Τα περιβαλλοντικά έργα
Στο μέτωπο των περιβαλλοντικών έργων επούλωσης των πυρκαγιών στις περιοχές της Εύβοιας, της Αττικής και της Πελοποννήσου, το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, περιλαμβάνει:
- Χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων με την χρήση δορυφορικών δεδομένων
- Κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων εντός 30 ημερών αντί 90 που ίσχυε μέχρι σήμερα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου
- Αμεση απομάκρυνση των καμένων δέντρων που βρίσκονται στην παρόδιες περιοχές
- Αμεση έναρξη αντιδιαβρωτικών έργων με κορμοδέματα και κλαδοπλέγματα αλλά και αντιπλημμυρικών έργων για τα οποία προωθείται ήδη η σύνταξη σχετικής μελέτης
- Εκδοση δασικών αστυνομικών διατάξεων για τις καμένες περιοχές στις οποίες θα εξειδικεύεται κατά χώρο, χρόνο και τρόπο, η απαγόρευση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων (θήρας, βόσκησης κ.α).
- Ιεράρχηση και επιλογή περιοχών με άμεση προτεραιότητα σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο για την αποκατάσταση της βλάστησης με φυσική αναγέννηση ή τεχνητή αναδάσωση.
Παράλληλα προωθείται η υπαγωγή στο υπουργείο των δασικών υπηρεσιών των αποκεντρωμένων διοικήσεων, ενώ θεσμοθετείται η έννοια του αναδόχου αναδάσωσης με την μορφή εθελοντισμού, μέτρο που αφορά ιδιώτες, ΜΚΟ και ανώνυμες εταιρείες, δίνοντάς του τη δυνατότητα να προχωρούν με δικά τους έξοδα σε έργα αναδάσωσης.