Μια «κρυφή» εκδοχή της παραλλαγή Όμικρον που είναι δύσκολο να εντοπιστεί από τα διαγνωστικά PCR τεστ εντόπισαν Βρετανοί επιστήμονες αποκαλώντας την εκδοχή «stealth». Ο εντοπισμός κατέστη δυνατός όταν άρχισαν να μελετούν περισσότερο τα τελευταία κρούσματα της εν λόγω μετάλλαξης μετά τη ραγδαία αύξησή της από 101 σε 437 σε μία μόνο μέρα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Guardian η παραλλαγή stealth έχει πολλές κοινές μεταλλάξεις με την αρχική μετάλλαξη Όμικρον, αλλά στερείται μιας συγκεκριμένης γενετικής αλλαγής που επιτρέπει στις εργαστηριακές δοκιμές PCR να χρησιμοποιηθούν ως ένα πρόχειρο και έτοιμο μέσο για τον εντοπισμό κρουσμάτων.
Η παραλλαγή εξακολουθεί να ανιχνεύεται ως κορονοϊός από όλες τις συνηθισμένες δοκιμές και μπορεί να αναγνωριστεί μόνο μέσω γονιδιωματικών δοκιμών, αλλά οι πιθανές περιπτώσεις μόλυνσης δεν εντοπίζονται με συνηθισμένες δοκιμές PCR που δίνουν ταχύτερα αποτελέσματα.
Οι ερευνητές λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν η νέα μορφή της Όμικρον θα εξαπλωθεί με τον ίδιο τρόπο όπως η αρχική παραλλαγή της, αλλά η έκδοση «stealth» είναι γενετικά διακριτή και επομένως μπορεί να συμπεριφέρεται διαφορετικά.
Η παραλλαγή stealth εντοπίστηκε για πρώτη φορά μεταξύ των γονιδιωμάτων του ιού Covid που υποβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και τον Καναδά, αλλά μπορεί να έχει ήδη εξαπλωθεί ευρύτερα.
Η ανακάλυψη έγινε καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι η Όμικρον φαινόταν πιο μεταδοτική και οι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι αυτό θα είχε συνέπειες και θα αύξανε την πιθανότητα να χρειαστούν περαιτέρω περιορισμοί.
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Patrick Vallance, και ο επικεφαλής ιατρός της Αγγλίας, Chris Whitty, ο Μπόρις Τζόνσον είπε στους υπουργούς ότι οι «πρώιμες ενδείξεις» ήταν ότι η Όμικρον ήταν πιο μεταδοτικό από την υπάρχουσα κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα.
Η ανακάλυψη της νέας μορφής της Όμικρον ώθησε τους ερευνητές να χωρίσουν τη γενεαλογία B.1.1.529 σε αρχική Όμικρον, γνωστό ως BA.1, και στη νεότερη παραλλαγή, γνωστή ως BA.2.
«Υπάρχουν δύο γενεαλογίες εντός της Όμικρον, η BA.1 και η BA.2, που είναι αρκετά διαφοροποιημένες γενετικά», δήλωσε ο καθηγητής Francois Balloux, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του University College του Λονδίνου. «Οι δύο γενεαλογίες μπορεί να συμπεριφέρονται διαφορετικά».
Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ανάλυση ολόκληρου του γονιδιώματος για να επιβεβαιώσουν ποια παραλλαγή έχει προκαλέσει μόλυνση από τον Covid, αλλά οι δοκιμές PCR μερικές φορές μπορούν να δώσουν μια ένδειξη.
Περίπου τα μισά από τα μηχανήματα PCR στο Ηνωμένο Βασίλειο αναζητούν τρία γονίδια στον ιό, αλλά της Όμικρον (και η παραλλαγή Alpha πριν από αυτή) είναι θετική μόνο σε δύο από αυτά. Αυτό συμβαίνει επειδή η Όμικρον, όπως και το Alpha, έχει μια γενετική αλλαγή που ονομάζεται γονίδιο «S» ή ακίδα.
Το σφάλμα σημαίνει ότι οι δοκιμές PCR που εμφανίζουν τη λεγόμενη «αποτυχία στόχου του γονιδίου S» υποδηλώνουν έντονα λοιμώξεις από την Όμικρον.
Ανεπίσημα, ορισμένοι ερευνητές αποκαλούν τη νέα παραλλαγή «stealth Όμικρον» επειδή δεν έχει το γονίδιο που επιτρέπει στις δοκιμές PCR να την εντοπίσουν.
Ένα σημαντικό είναι πώς προέκυψε η νέα παραλλαγή. Ενώ εμπίπτει στην Όμικρον, είναι τόσο γενετικά διακριτή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια νέα «παραλλαγή ανησυχίας» εάν εξαπλωθεί γρήγορα. Το να υπάρχουν δύο παραλλαγές, BA.1 και BA.2, που προκύπτουν σε γρήγορη διαδοχή με κοινές μεταλλάξεις είναι «ανησυχητικό» σύμφωνα με έναν ερευνητή και προτείνει παρακολούθηση της δημόσιας υγείας.