Αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας, ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που απειλούν τη ζωή των ασθενών, έλλειψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, είναι το σκηνικό που συνθέτει το υπό κατάρρευση σύστημα υγείας στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας περιγράφει με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για ασθενείς οι οποίοι αντί για να ζήσουν πεθαίνουν.
Ο Guardian επικαλείται δηλώσεις του Μιχάλη Γιαννάκου,προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σύμφωνα με τον οποίο «στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, οι άνθρωποι που θα μπορούσαν σε άλλη περίπτωση να επιβιώσουν, πεθαίνουν». Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ χαρακτηρίζει τα νοσοκομεία ως επικίνδυνες ζώνες.
Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά σε στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, τα οποία αποκαλύπτουν ότι περίπου το 10% των ασθενών στην Ελλάδα κινδύνευσαν να αναπτύξουν δυνητικά θανατηφόρες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με 3.000 θανάτους ετησίως να αποδίδονται σε αυτές.
Όπως επισημαίνει ο Guardian, κανένας άλλος τομέας δεν έχει πληγεί τόσο σφοδρά από την οικονομική κρίση, τονίζοντας πως σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία είχαν μειωθεί το 2014 στο 4,7% του ΑΕΠ, από 9,9% το 2009. Επιπλέον, περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι έχουν απομακρυνθεί από τις δουλειές τους ενώ τα νοσοκομεία συχνά ξεμένουν από φάρμακα, γάντια, γάζες, ακόμα και σεντόνια.
Α. Ξανθός: Ο Guardian αναπαράγει την καταστροφολογία μιας ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας
Στην αντεπίθεση πέρασε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, βάζοντας στο στόχαστρο και τους συνδιαλιστές από τον χώρο της Υγείας.
Αναλυτικά η δήλωση του Υπουργού έχει ως εξής:
“Το δημοσίευμα του Guardian αναφέρεται σε στοιχεία του 2011 και του 2012 και δεν στηρίζεται σε καμιά τεκμηριωμένη μελέτη της κατάστασης στο Σύστημα Υγείας της Ελλάδας που παίρνει υπόψη της τα νεότερα δεδομένα και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Δυστυχώς αναπαράγει την ανεύθυνη καταστροφολογία εκπροσώπων μιας ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικά συγκινητική υπερπροσπάθεια των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ να κρατήσουν όρθια και αξιόπιστη τη δημόσια περίθαλψη.
Επαναλαμβάνουμε, για όσους δεν κατάλαβαν: Η Ελλάδα είναι χώρα υγειονομικά ασφαλής, το ΕΣΥ σήμερα σταθεροποιείται και αναβαθμίζεται καθημερινά, «γιατρεύει τις πληγές» της προηγούμενης 6ετίας, ενισχύεται με πόρους και μόνιμο προσωπικό, το ποσοστό των δημόσιων δαπανών υγείας έχει ανέβει στο 5, 1% του ΑΕΠ (από το 4,6% - 4,9% της προηγούμενης τριετίας), τα νοσοκομεία εφοδιάζονται κανονικά με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, καλύπτουν, χωρίς διακρίσεις, όλους τους ανασφάλιστους πολίτες περιορίζοντας δραστικά την «υγειονομική φτώχεια», ενώ προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας και τους επισκέπτες της.
Όσοι, λοιπόν, επενδύουν στην «κατάρρευση» του ΕΣΥ και στην διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, θα διαψευστούν για άλλη μια φορά. Η ανυπόστατη κινδυνολογία, ο χυδαίος λαϊκισμός και η συστηματική προσπάθεια δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στην κοινωνία δεν θα περάσουν. Κυρίως επειδή δεν θα το επιτρέψει το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος Υγείας που προσβάλλεται από τέτοιου τύπου δημοσιεύματα, τα οποία απαξιώνουν το έργο του και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς”.
Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Ανησυχούμε για την κατάρρευση του ΕΣΥ
Θέση στο ζήτημα πήρε και ο ΙΣΑ, ο οποίος με ανακοίνωση που εξέδωσε εκφράζει την ανησυχία του για την κατάρρευση του ΕΣΥ, η οποία όπως τονίζει καταγράφεται πλέον και από τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης.
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ επισημαίνει τα εξής:
“Με κακούς οιωνούς ξεκίνησε η νέα χρονιά, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς η κατάρρευσή του καταγράφεται σε δημοσιεύματα όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των ξένων Μέσων Ενημέρωσης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, στο οποίο παρουσιάζεται «η χαοτική κατάσταση στο ΕΣΥ που έχει αποτέλεσμα ασθενείς που θα έπρεπε να ζήσουν να πεθαίνουν »,όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου.
Η τραγική αυτή κατάσταση αποτελεί απόρροια τόσο των μνημονιακών πολιτικών όσο και της αδυναμίας των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Υγείας να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να χαράξουν μια βιώσιμη πολιτική.
Σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας διανύει τη χειρότερη περίοδό του καθώς η πολιτική ηγεσία έχει χάσει τον έλεγχο και το οδηγεί στην πλήρη κατάρρευσή του. Η αποτύπωση αυτής της κατάστασης στα ξένα Μέσα Ενημέρωσης αποτελεί πλήγμα για τη χώρα μας και απειλεί τον τουρισμό.
Ο ΙΣΑ εκφράζει την αγανάκτησή του, για τη σημερινή κατάσταση ωστόσο θα στηρίξει κάθε προσπάθεια για την εξυγίανση του ΕΣΥ.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς και τους αρμόδιους φορείς να συνεργαστούν άμεσα για τη χάραξη μιας Εθνικής στρατηγικής για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.”