Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να καταγράψει νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών, που αναμένεται να φθάσουν φέτος τα 32 εκατομμύρια, ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας επικεντρώνεται στο περιβαλλοντικό κόστος που συνοδεύει το νέο τουριστικό κύμα προς τη χώρα μας.
Για ένα εξαιρετικό επίτευγμα κάνει λόγο ο Guardian αναφερόμενος στην αύξηση των τουριστών προς την Ελλάδα τονίζοντας ότι τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της, που την βοήθησε να επιπλεύσει και να αποφύγει την καταστροφή.
Μπορεί όμως να αντέξει η Ελλάδα ένα τέτοιο μαζικό κύμα, διερωτάται η βρετανική εφημερίδα, όταν την τελευταία τριετία οι αφίξεις αυξάνονται ετησίως κατά δύο εκατομμύρια -μόνον από την Κίνα υπερδιπλασιάστηκαν από το 2017- και προβλέπονται νέα ρεκόρ την επόμενη δεκαετία;
«Δεν αντέχουμε ολοένα και περισσότερους τουρίστες», λέει ο πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Νίκος Χρυσόγελος στον Guardian. «Δεν γίνεται μικρά νησιά με μικρές κοινότητες να φιλοξενούν για λίγους μήνες ένα εκατομμύριο τουρίστες. Υπάρχει κίνδυνος να μην είναι κατάλληλα προετοιμασμένες οι υποδομές», υποστήριξε.
Σαν χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, ο Guardian φέρνει το νησί της Σαντορίνης, όπου πέρυσι καταγράφηκαν 5,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, γεγονός που οδήγησε την κατανάλωση νερού και ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη.
Φωτογραφία: Wikimedia