Στην υποβάθμιση της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα σχετικά με το ζήτημα των συνθηκών που επικρατούν στα ελληνικά hotspots επικεντρώνεται η Ηandelsblatt, η οποία τονίζει ότι η Ύπατη Αρμοστεία χαρακτηρίζει την κατάσταση στη Λέσβο και τη Σάμο τρομακτική.
Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος «ο Δ. Βίτσας χαρακτήρισε την κατάσταση στα νησιωτικά προσφυγικά κέντρα δύσκολη. Αλλά αυτό υποτιμά την κατάσταση. Η Ύπατη Αρμοστεία χαρακτηρίζει την κατάσταση στη Λέσβο και τη Σάμο τρομακτική και παρατηρεί ότι επιδεινώνεται ολοένα περισσότερο» ενώ σε άλλο σημείο το άρθρο σημειώνει ότι «το γεγονός ότι τα προσφυγικά κέντρα είναι υπερπλήρη είναι αποτέλεσμα της βραδείας διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.
Μεταξύ άλλων, η Ηandelsblatt σε ρεπορτάζ της με τίτλο «Η Ελλάδα ανακουφίζει τα προσφυγικά κέντρα των νησιών» αναφέρεται εκτενώς στα τελευταία νέα από το πεδίο του προσφυγικού μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα σε δημοσιογράφους στην Αθήνα, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να μεταφέρει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου στην ελληνική ενδοχώρα.
«Όλα αυτά υπόσχονται καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους προσφύγες αλλά και νέες προσφυγικές διαδρομές», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Μεταξύ άλλων το άρθρο επισημαίνει: «Ο Δ. Βίτσας θέλει μέχρι τέλος Δεκεμβρίου να φέρει περίπου 6.000 ανθρώπους σε καταλύματα της ενδοχώρας. Κυρίως οικογένειες, γυναίκες και παιδιά αλλά και αρρώστους, ανθρώπους με αναπηρίες. Οργανισμοί αρωγής όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η Human Rights Watch ή η Διεθνής Αμνηστία το ζητούν από καιρό να αποφορτιστούν τα υπερπλήρη εδώ και χρόνια προσφυγικά κέντρα των νησιών μέσω της μεταφοράς πρoσφύγων».
Ο Δ. Βίτσας υπόσχεται ότι ''στόχος είναι οι διαδικασίες ασύλου να ολοκληρώνονται μέσα σε 90 ημέρες''. Αλλά αυτό είναι ουτοπικό. Όποιος φτάσει σήμερα ως πρόσφυγας στη Σάμο πρέπει να περιμένει ως τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι να λάβει το πρώτο ραντεβού για ακρόαση από τις αρχές. Στη συνέχεια μπορεί να περιμένει έως και έναν χρόνο μέχρι την τελική απόφαση επί της αίτησης ασύλου».
Το προσφυγικό κέντρο της Αγίας Ελένης έξω από τα Ιωάννινα
Το άρθρο επίσης παρατηρεί ότι λόγω της κατάστασης στα νησιά πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες επιλέγουν να φτάσουν στην Ελλάδα μέσω Έβρου. Αν και οι αριθμοί είναι ήδη μεγάλοι, ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι θα ήταν ακόμη μεγαλύτεροι εάν η Τουρκία δεν σταματούσε χιλιάδες πρόσφυγες στα χερσαία και θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα.
Σύμφωνα πάντως με τα σημερινά δεδομένα, αναφέρει το δημοσίευμα, η αποσυμφόρηση των νησιωτικών προσφυγικών κέντρων με τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα δείχνει να είναι μια «αναγκαία ένδειξη ανθρωπιάς». Ωστόσο, όπως σημειώνει στη συνέχεια, «δεν σημαίνει ότι η διαδικασία δεν έχει προβλήματα.
Όποιος έρχεται από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα, είναι ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο του, ο οποίος για τους περισσότερους μετανάστες είναι η Γερμανία». Μάλιστα από το επίσημο κλείσιμο της περίφημης βαλκανικής οδού τον Φεβρουάριο του 2016 «οι διακινητές έχουν βρει νέους δρόμους. Ένας οδηγεί μέσω Αλβανίας (…) στο Μαυροβούνιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, την Κροατία και την Σλοβενία.
Ένας άλλος οδηγεί από την Ελλάδα στην Αδριατική μέσω Ιταλίας», ενώ όπως σημειώνει κλείνοντας το δημοσίευμα «ολοένα συχνότερα παράτυποι μετανάστες προσπαθούν να ταξιδέψουν από την Ελλάδα προς τη δυτική Ευρώπη με πλαστά έγγραφα».
Φωτογραφία intime news