«Η Merkel καταβάλλει προσπάθειες ώστε ο Erdogan να αποφυλακίσει τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς», αναφέρει η Handelsblatt σε δημοσίευμά της, σημειώνοντας ότι το θέμα αυτό θα απασχολήσει την προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου Σύνοδο ΕΕ-Toυρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι η υπόθεση δεν επιβαρύνει μόνο τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά επισκιάζει την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
Η εφημερίδα στη συνέχεια αναφέρει ότι στις προσπάθειες για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων παρεμβαίνει πλέον και η Merkel, κάνοντας μνεία στο τηλεφώνημα, που σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, είχε η καγκελάριος την περασμένη εβδομάδα με τον Τούρκο πρόεδρο για το ζήτημα αυτό.
«Το πώς αντέδρασε ο Erdogan, δεν έχει γίνει γνωστό» σημειώνει η Handelsblatt, επισημαίνοντας τον συσχετισμό της υπόθεσης αυτής από την τουρκική πλευρά με την υπόθεση της έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
«Ο πρωθυπουργός Τσίπρας βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Το 2016 είχε υποσχεθεί στον Erdogan τη γρήγορη έκδοση των αξιωματικών. Στο μεταξύ όμως έχει δεμένα τα χέρια του λόγω των δικαστικών αποφάσεων. Αντί λοιπόν μιας άμεσης παρέμβασης προς τον Erdogan, ο Τσίπρας αναζητά διεθνή στήριξη. Ζήτησε ακόμη τηλεφωνικά βοήθεια από τον ίδιο τον γ.γ. του ΟΗΕ Antonio Guterres. Και η ΕΕ παρενέβη». Αυτό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο υπ. Εξ. Νίκος Κοτζιάς. Όπως εκτιμά η Handelsblatt «η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα. Όπως διαμηνύει η Άγκυρα‚ η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της ανεξάρτητης τουρκικής δικαιοσύνης'», καταλήγει η Handelsblatt.