Η εθνική σύνταξη είναι μία, ο νόμος δεν μπορεί να παραβιάζεται και να υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων, αναφέρει ο Κώστης Χατζηδάκης, με αφορμή αντιδράσεις και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για περικοπές. Είχε προηγηθεί εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τον τρόπο απόδοσης της εθνικής σύνταξης, ο οποίος βασίζεται σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ο ασφαλισμένος δικαιούται περισσότερες της μιας σύνταξης, όπως αναπηρίας και χηρείας, του χορηγείται μόνο μια εθνική σύνταξη.
«Ο κ. Τσακλόγλου εφαρμόζει τον νόμο, το σημειώνουν και τα ίδια τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για δήθεν περικοπές, σε όσους παίρνουν μαζί αναπηρική και σύνταξη χηρείας» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας, υπενθυμίζοντας, ότι υπάρχει νομοθεσία εδώ και χρόνια, με τον νόμο Κατρούγκαλου και στη συνέχεια με τον νόμο Βρούτση, η οποία κάνει λόγο για μία εθνική σύνταξη.
«Σε όλη την Ευρώπη, όπου υπάρχει το συγκεκριμένο σύστημα, μία εθνική σύνταξη υπάρχει. Αυτό το σύστημα αναπαρήχθη και στην Ελλάδα, και αυτό ζητάει ο κ. Τσακλόγλου να εφαρμοστεί από τις αρμόδιες αρχές του ΕΦΚΑ. Τι θα μπορούσε να πει; Θα μπορούσε να πει ότι πρέπει να γίνει παραβίαση του νόμου; Ας μας το πουν αυτοί οι οποίοι αυτή την ώρα διαμαρτύρονται», σημειώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ξεκαθάρισε ότι «δεν μιλάμε για τις ανταποδοτικές συντάξεις, μιλάμε για την εθνική σύνταξη». «Αυτό προβλέπεται πανευρωπαϊκά. Στην Ελλάδα αυτό προβλέπει η νομοθεσία, και διερωτώμαι πως κάποιος ζητά από έναν υφυπουργό να παραβιάσει τη νομοθεσία», σημείωσε.
Ερωτηθείς για την εγκύκλιο που εκδόθηκε μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, το 2016, που έλεγε ότι δεν κρινόταν σκόπιμο να προχωρήσουν οι νέες μειώσεις και την οποία σεβάστηκαν όλοι οι μετέπειτα υπουργοί Εργασίας και ο κ. Βρούτσης, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου και ο νόμος Βρούτση ήταν συγκεκριμένοι και «εάν υπήρξαν εγκύκλιοι προς άλλη κατεύθυνση, προφανώς ήταν έξω από το γράμμα και το πνεύμα του νόμου. Αυτό είναι τελείως σαφές και δεν ξέρω εάν εθιμικών δικαίω θέλουμε να έχουμε μια “άλφα” νομοθεσία αλλά να εφαρμόζουμε μια “βήτα”».
«Και δεν ξέρω πόσο δίκαιο είναι να υπάρχουν συνταξιούχοι δυο ταχυτήτων. Δηλαδή να υπάρχουν συνταξιούχοι οι οποίοι είναι τα “κορόιδα” οι οποίοι παίρνουν μια εθνική σύνταξη όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά να υπάρχουν και άλλοι δίπλα, που λόγω διαφόρων παραθύρων να μπορούν να παίρνουν δυο εθνικές συντάξεις. Πόσο δίκαιο είναι αυτό και πόσο η συντριπτική πλειονότητα όσων μας ακούνε αυτή την ώρα, μπορεί να συμφωνεί με τέτοιου είδους λογικές», υπογράμμισε.
Για τις αναστολές εργασίας
Ο υπουργός Εργασίας έδωσε διευκρινίσει για την αναστολή εργασίας, λέγοντας ότι εντάσσονται δραστηριότητες που περιορίστηκαν λόγω των σχετικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα μπαρ και εστίαση με μουσική. Οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση αυτού του μέτρου που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν θα παίρνουν 534 ευρώ και οι ιδιοκτήτες δεσμεύονται ότι δεν θα τους απολύσουν.
«Έχουμε πάρει και άλλο ένα μέτρο για τους καλλιτέχνες, ιδιαίτερα για τους μουσικούς, με τις λεγόμενες μονομερείς αναστολές, καθώς δεν έχουμε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, αλλά σύμβαση παροχής υπηρεσιών κι εκεί λειτουργεί ουσιαστικά μια παραλλαγή του ίδιου μέτρου», σημείωσε.
Στης αναστολές συμβάσεων εργασίας, σύμφωνα με τη ΚΥΑ, μπορούν να ενταχθούν εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου 2021. Σύμφωνα με τον κ. Χαυτζηδάκη, μπορεί να μπει και κάποιος που έχει προσληφθεί ακόμη και στις 28 ή και στις 29 Δεκεμβρίου:
«διότι όταν ο εργοδότης προσελάμβανε αυτόν τον εργαζόμενο τον οποίο στη συνέχεια δεν μπορούσε να απασχολήσει λόγω των μέτρων, δεν γνώριζε ότι θα ληφθούν αυτά τα μέτρα. Αλλά δεν μπορεί από εκεί και πέρα να προσλαμβάνει άλλους εργαζόμενους και να τους εντάσσει σε αυτό το μέτρο, διότι σε αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα των φορολογουμένων απλά και μόνο για να παρακάμπτει τον νόμο».
Αναφορικά με τις επιχειρήσεις όπου υπάρχει πτώση του τζίρου όπως τα εστιατόρια, διευκρίνισε ότι εκεί θα γίνεται αναλογική εφαρμογή του μέτρου, και θα γίνονται για αυτό τον λόγο σχετικοί έλεγχοι. «Δηλαδή θα είναι λίγο παράδοξο ένα εστιατόριο που έχει έναν dj και λειτουργεί, αλλά λειτουργεί περιορισμένα χωρίς τον dj, ενώ έχει για παράδειγμα 10 εργαζόμενους, να φαίνεται ότι έχει θέσει σε αναστολή τους 8. Πώς λειτουργεί, λοιπόν; Θα εφαρμοστεί το μέτρο με βάση μια λογική που υπάρχει, θα υπάρχουν έλεγχοι από τους αρμόδιους ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και άλλες αρχές», τόνισε.
Ειδικά για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους καλλιτέχνες, εξήγησε ότι αποφασίστηκε να είναι δικαιούχοι όσοι είχαν ενταχθεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021, διότι «υπήρξε ένα κύμα διαφόρων “καλλιτεχνών” οι οποίοι άρχισαν να δηλώνονται σωρηδόν όταν έγινε σαφές ότι υπάρχουν τέτοιου είδους μέτρα, ενώ μέχρι τότε δεν είχαν δηλωθεί πουθενά, δεν υπήρχαν ως καλλιτέχνες.
Επομένως, είναι προφανές στην Πολιτεία ότι υπήρξε αυτό το κύμα προκειμένου να εισπράξουν τις σχετικές επιδοτήσεις και όχι επειδή ήταν πραγματικοί καλλιτέχνες. Οι πραγματικοί καλλιτέχνες το ξέρουν και δεν έχουν αντίρρηση με αυτό το μέτρο».
Πρόσθεσε, δε, ότι για τους μουσικούς γίνονται μονομερείς αναστολές, γιατί δεν υπάρχουν εργοδότες με την στενή έννοια του όρου, δεν υπάρχει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. «Υπάρχει σύμβαση παροχής υπηρεσιών, υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης ο οποίος πάει και δουλεύει για μερικές μέρες σε ένα κατάστημα, δεν είναι μισθωτός όπως είναι ο σερβιτόρος», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς εάν θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα μελλοντικά και σε άλλους κλάδους – εάν χρειαστεί – όπως για παράδειγμα στα γυμναστήρια, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι δεν μπορεί να μπει σε αυτή τη συζήτηση, «γιατί θα φεύγαμε από το κύριο που είναι η ενημέρωση των ανθρώπων που εντάσσονται στους ΚΑΔ και θα πηγαίναμε σε σενάρια που δεν έχουν σχέση με την σημερινή πραγματικότητα».
«Η κυβέρνηση μελετά τις εξελίξεις σε σχέση με τον κορονοϊό, ιδιαίτερα σε σχέση με τον Όμικρον, τις επιπτώσεις που δημιουργεί, και αντιστοίχως τοποθετείται λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα. Αλλά επειδή όλοι προτρέχουν και κάνουν σενάρια, δεν θα ήθελα να είμαι μεταξύ αυτών», δήλωσε χαρακτηριστικά.