Ο Υπουργός Εργασίας σε ανάρτηση του στο Facebook μίλησε για τη συνάντηση του με την αρχαιολόγο που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού έξω από το σπίτι της, τονίζοντας ότι «η έμφυλη βία πρέπει να μας βρει όλους απέναντι», ενώ αναφέρθηκε στα νομοθετικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την εξάλειψη της βίας και ειδικά της έμφυλης βίας, αλλά και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών.
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Χατζηδάκη:
«Στη φωτογραφία μαζί μου είναι η Αρετή Γεωργιλή. Υπήρξε θύμα έμφυλης βίας την περασμένη εβδομάδα. Το θέμα πήρε δημοσιότητα και στα μέσα ενημέρωσης. Με την Αρετή είμαστε φίλοι εδώ και τριάντα χρόνια. Είναι ιδιοκτήτρια του πρωτοποριακού βιβλιοπωλείου Free Thinking Zone και επικεφαλής της οργάνωσης Lean In Network για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών, ιδιαίτερα στην εργασία.
Πήγα λοιπόν στο Free Thinking Zone να τη δω, για να της πω πρώτα από όλα να μην το βάζει κάτω. Κι η Αρετή δεν είναι από εκείνους που φοβούνται. Συζητήσαμε όμως τόσο για την ίδια την επίθεση όσο για το τι πρέπει να μάθουμε όλοι μας από αυτό το δυσάρεστο συμβάν, το οποίο άφησε στην Αρετή εκδορές, αμυχές και δυσάρεστες αναμνήσεις.
Το πρώτο που σκέφτεται κανείς είναι αυτή η macho συμπεριφορά που δεν πρέπει με κανένα τρόπο να γίνεται ανεκτή. Το δεύτερο είναι το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει. Θέλω να υπενθυμίσω τόσο τον αντιρατσιστικό νόμο όσο και τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την Εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας. Το τελευταίο έγινε πέρσι με τον νόμο 4808/2021 και συνοδεύεται από άλλες πρωτοβουλίες, όπως το Αυτοτελές Τμήμα για την παρακολούθηση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία, εντός της Επιθεώρησης Εργασίας. Η στήριξη και η χρηματοδότηση του Δικτύου Δομών για κακοποιημένες γυναίκες. Η 24ωρη γραμμή SOS 15900. Και η πρωτοβουλία «Panic Button», ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας. Έχουμε λάβει αρκετές πρωτοβουλίες ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την τελευταία περίοδο με συντονίστρια την υφυπουργό Μαρία Συρεγγέλα.
Το τρίτο και σημαντικότερο ίσως που προκύπτει από αυτή την επίθεση εναντίον της Αρετής Γεωργιλή είναι η διάσταση της εφαρμογής της νομοθεσίας ως προς την έμφυλη βία. Το νομοθετικό πλαίσιο έχει προχωρήσει και μπορώ να πω ότι σε γενικές γραμμές είναι επαρκές. Χρειάζεται όμως αντίστοιχα επαρκής γνώση του πλαισίου αυτού από όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά και ευαισθητοποίηση σε τέτοιου είδους φαινόμενα από όλους τους εμπλεκόμενους στη Διοίκηση και τη Δικαιοσύνη. Δεν φτάνει να ψηφίζουμε τους νόμους ούτε να πιστεύουμε ότι όλα θα γίνουν με τον χρόνο. Μια πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των αρμόδιων οργάνων είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε. Και θα το κάνουμε.
Η βία πρέπει να μας βρει όλους απέναντι. Η έμφυλη βία ακόμη περισσότερο. Ας ελπίσουμε ότι η επίθεση που κατήγγειλε η Αρετή Γεωργιλή θα είναι μια πέτρα στο τέλμα της αδιαφορίας όσων τυχόν ζουν ακόμα με προκαταλήψεις περασμένων δεκαετιών και δεν συντονίζονται με τα μηνύματα της σύγχρονης εποχής και του σύγχρονου πολιτισμού.»