Σχεδόν 2.000 γυναίκες μουσικοί από τη Σουηδία κατήγγειλαν σήμερα σε ένα άρθρο τις επιθέσεις, τα περιστατικά βιασμών και παρενόχλησης που έχουν βιώσει στον κόσμο της μουσικής.
«Όταν πέφτουμε θύματα βιασμού από έναν ταλαντούχο μουσικό, χάνουμε πολλούς φίλους»: 1.993 καλλιτέχνιδες από τη Σουηδία κατήγγειλαν σήμερα σε ένα άρθρο τις επιθέσεις, τα περιστατικά βιασμών και παρενόχλησης που έχουν βιώσει στον κόσμο της μουσικής.
Οι υπογράφουσες, μεταξύ αυτών αστέρια του τραγουδιού όπως η Zara Larson Robin, εξεγείρονται ενάντια στην «κουλτούρα της σιωπής» σε μια βιομηχανία όπου η παρενόχληση και οι επιθέσεις αποτελούν «κυρίως τον κανόνα παρά την εξαίρεση».
«Όσοι κατέχετε ηγετικές θέσεις στον κόσμο της μουσικής, η ευθύνη είναι δική σας προκειμένου καμία να μην βιώνει τη σεξουαλική παρενόχληση και εσείς έχετε αποτύχει» γράφουν οι γυναίκες στην εφημερίδα Dagens Nyheter.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε μία εβδομάδα έπειτα από εκείνο που συνυπέγραφαν 456 γυναίκες ηθοποιοί, όπου κατήγγειλαν την παρενόχληση, τις επιθέσεις και την κουλτούρα της σιωπής στον κινηματογράφο και το θέατρο.
Ορισμένες από αυτές τις ηθοποιούς αναμένεται να συναντηθούν την 19η και 20η Νοεμβρίου για να αφηγηθούν τις μαρτυρίες τους από τη σκηνή.
Με το σύνθημα #narmusikentystnar (όταν η μουσική σταματά) γυναίκες αφηγούνται τα προσωπικά τους βιώματα, πολλές φορές πρόκειται για ιστορίες βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης, και στοχεύουν- χωρίς να τους κατονομάσουν, διάσημους καλλιτέχνες, παραγωγούς αλλά και φημισμένους ατζέντηδες στη Σουηδία και το εξωτερικό.
Επιπλέον, 1.300 γυναίκες, στελέχη της πολιτικής που προέρχονται από συντηρητικές μέχρι αριστερές παρατάξεις, μεταξύ αυτών και βουλευτίνες, κατήγγειλαν σήμερα ανάλογα περιστατικά παρενοχλήσεων και βίας υπό την ετικέτα #στους διαδρόμους της εξουσίας.
«Ασχοληθήκαμε με την πολιτική για να αλλάξουμε τον κόσμο και χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει καταρχάς να αλλάξουμε τον πολιτικό κόσμο» συνυπογράφουν οι γυναίκες πολιτικοί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ