Για το σημαντικό επίτευγμα της δημιουργίας του πρώτου αμιγώς ελληνικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για τη λοίμωξη COVID-19 μίλησε ο Ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Χρίστος Κίττας, σημειώνοντας ότι «τώρα είμαστε στα διαδικαστικά να βρούμε την εταιρεία που θα αναλάβει την παραγωγή». «Οι διαδικασίες θα κινηθούν γρήγορα και θα το έχουμε περίπου σε ένα μήνα», τόνισε.
Ο εκπρόσωπος της «Εμβληματικής Δράσης», του προγράμματος του υπουργείου Ανάπτυξης για τη μελέτη της COVID-19, στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκε το τεστ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε: «Επιστήμονες, ερευνητές, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μου , από τις αρχές της πανδημίας γύρω στον Απρίλιο, συντάχθηκαν σε ερευνητικές ομάδες και τάχθηκαν ενάντια του κορονοϊού. Υπό τον Δρ. Βασίλη Γοργούλη, καθηγητή και Διευθυντή στο Εργαστήριο Ιστολογίας - Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και τους συνεργάτες του συστάθηκε η "Εμβληματική Δράση", με κύριο σκοπό την παραγωγή ελληνικών προϊόντων αντιμετώπισης της πανδημίας, ώστε να μην εξαρτόμαστε από τα προϊόντα εξωτερικού. Το ελληνικό ράπιντ τεστ από πλευράς ερευνητικής έχει περατωθεί, τώρα είμαστε στα διαδικαστικά να βρούμε την εταιρείας που θα αναλάβει την παραγωγή, η οποία πρέπει να είναι ελληνική, γιατί αυτό είναι το νόημα. Οι διαδικασίες θα κινηθούν γρήγορα και θα το έχουμε περίπου σε ένα μήνα».
Το τεστ θα πρέπει να το κάνει ένας υγειονομικός, εξήγησε ο κ. Κίττας, ενώ σε δεύτερο σκέλος μπορεί να παραχθεί και τεστ που θα μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας.
Παράλληλα, τόνισε ότι το τεστ θα είναι αξιόπιστο σε ποσοστό 96,5%, ενώ στην «Εμβληματική Δράση», έχει παραχθεί και μοριακό τεστ.
Όπως δήλωσε ο κ. Κίττας: «Η νέα ερευνητική γενιά είναι εκπληκτική και με δύσκολες συνθήκες παράγει αποτελέσματα και στην χρήση των αντισωμάτων για ανίχνευση κορονοϊού αλλά και σε θεραπευτικές δράσεις αυτών των αντισωμάτων, που θα ανκοινωθούν σύντομα. Οι νέοι ερευνητές συντάσσονται με τους νέους και παλιότερους γιατρούς που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή. Δουλεύουν 24 ώρες στα εργαστήρια. Είναι ήρωες είναι η Ελλάδα που θέλουμε και αυτούς θα πρέπει να τους κρατήσουμε εδώ».
Υπενθυμίζεται πως η ανάπτυξή του γίνεται στο πλαίσιο της «Εμβληματικής Δράσης» του Υπουργείου, και υλοποιείται από τους παρακάτω φορείς:
Eθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Ιατρικής, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και τεχνολογικής Ανάπτυξης, Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Ιατρικής
Επίσης:
Πανεπιστήμιο Κρήτης | Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΕΒΕ Α. Φλέμινγκ, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.